Κάθε χρόνο περιμένουμε με ανυπομονησία την περίοδο των διακοπών για να χαλαρώσουμε και να διασκεδάσουμε. Είτε επιλέγουμε την ηρεμία του βουνού είτε προτιμάμε τη δροσιά της θάλασσας, οι διακοπές είναι η ιδανική ευκαιρία για να αποσυμπιεστούμε και να επιστρέψουμε ανανεωμένες.

Μάλιστα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου Syracuse, στη Νέα Υόρκη, όσο συχνότερα κάνει διακοπές κανείς τόσο λιγότερο πιθανό είναι να εμφανίσει μεταβολικό σύνδρομο. Ακόμη, λοιπόν, ένας λόγος να ετοιμάσουμε τις βαλίτσες μας και να αποχαιρετήσουμε την πόλη.

Ωστόσο, οι πιεστικοί ρυθμοί της καθημερινότητας και οι αυξημένες υποχρεώσεις, έχουν γίνει μέρος της ζωής μας και πολλές φορές μας φαίνεται δύσκολο να τους αποχωριστούμε, ακόμη και όταν βρισκόμαστε μακριά από το γραφείο.

Ας δούμε, λοιπόν, πέντε τρόπους να απολαύσουμε τις διακοπές που τόσο περιμέναμε και να αφήσουμε το άγχος πίσω στην πόλη.

1.Βρίσκουμε την κατάλληλη παρέα

Μπορεί να ακούγεται τετριμμένο, αλλά είναι η αλήθεια: όπου κι αν πας με καλή παρέα, θα περάσεις όμορφα. Προσέξτε όμως! Όταν περνάμε περισσότερο χρόνο με κάποιον είναι πιθανό να βγουν στην επιφάνεια συμπεριφορές και στοιχεία του χαρακτήρα του που μέχρι τώρα δεν είχαμε προσέξει. Γι΄ αυτό καλό είναι να επιλέξουμε μια συντροφιά που γνωρίζουμε ήδη καλά, ώστε να ελαχιστοποιήσουμε τις δυσάρεστες εκπλήξεις.

2. Θέτουμε τους όρους μας

Έχουμε μερικές ημέρες ελεύθερες για να διαμορφώσουμε το πρόγραμμά μας όπως ακριβώς θέλουμε. Θέλετε να ξυπνάτε στις 2 το μεσημέρι και να πηγαίνετε για μπάνιο στις 4; Αυτό να κάνετε και να μη δικαιολογηθείτε σε κανέναν. Άλλωστε, οι διακοπές είναι μια βουτιά στην ελευθερία!

3. Δεν οργανώνουμε κάθε λεπτομέρεια

Δεν υπάρχει λόγος να αντιμετωπίζουμε τις διακοπές μας σαν επαγγελματικό πρόζεκτ. Όταν αναλωνόμαστε με τον προγραμματισμό, την οργάνωση και τις λίστες με το τι πρέπει να δούμε και να κάνουμε, καταλήγουμε να χάνουμε όλη τη χαλάρωση και την απόλαυση των διακοπών.

4. Αφήνουμε τη δουλειά πίσω

Το βασικό ζητούμενο των διακοπών είναι να κάνουμε ένα διάλειμμα από τη δουλειά, όχι να ανταλλάσσουμε emails όση ώρα πίνουμε το μοχίτο μας στο beach bar. Εκτός από τα πρακτικά (δεν παίρνουμε μαζί μας λάπτοπ και δεν τηλεφωνούμε στο γραφείο), φροντίζουμε να περιορίσουμε κάθε σκέψη και ανησυχία που σχετίζεται με τη δουλειά. Άλλωστε, μόλις τελειώσει η άδεια θα μας απασχολήσουν πάλι!

5. Χαλαρώνουμε

Τελευταίο και πιο σημαντικό. Επιτρέπουμε στον εαυτό μας να αποβάλει κάθε αρνητική σκέψη και να εστιάσει στο εδώ και το τώρα. Απολαμβάνουμε ό,τι μας ευχαριστεί (θαλάσσια σπορ, διάβασμα, κολύμπι) και δεν τσεκάρουμε κάθε πέντε λεπτά τη νέα φωτογραφία που ανέβασε η ξαδέρφη μας.