Μπορεί να μην τις έχετε ακούσει ξανά, όμως οι πολυφαινόλες έχουν σημαντικά οφέλη στην υγεία μας, ενώ οι τροφές που τις περιέχουν συχνά θεωρούνται superfoods.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή…

Τι είναι οι πολυφαινόλες;

Οι πολυφαινόλες είναι πολύ ισχυρά προστατευτικά μόρια με πολύτιμη αντιοξειδωτική δράση και εντοπίζονται κυρίως σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης, όπως φρούτα και λαχανικά.

Οι πολυφαινόλες φαίνεται να παρέχουν προστασία από καρδιακές παθήσεις, να μειώνουν τη φλεγμονή που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας, όπως φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, να αποτρέπουν τον σχηματισμό θρόμβων αίματος και να βοηθούν στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, ενώ πρόσθετες μελέτες έχουν δείξει ότι βοηθούν στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2.

Σε ποια τρόφιμα θα τις βρείτε

Μούρα. Ενώ όλα τα μούρα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες, τα μύρτιλα υπερέχουν με διαφορά.

Πράσινο τσάι. Σίγουρα έχετε ακούσει ότι το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά. Συγκεκριμένα, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή, μια μορφή πολυφαινόλων.

Κόκκινο κρασί. Το κόκκινο κρασί, όπως και ο χυμός σταφυλιών, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες και συγκεκριμένα σε ρεσβερατρόλη, ένα ιδιαίτερο είδος πολυφαινόλων που καταπολεμά τη φλεγονή.

Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Οι ελιές είναι πλούσιες σε πολυφαινόλες και κατ’ επέκταση το ελαιόλαδο είναι μια εξαιρετική πηγή αυτών. Προτιμήστε το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, καθώς αποτελεί το λιγότερο επεξεργασμένο είδος λαδιού και περιέχει περισσότερες πολυφαινόλες.

Σπανάκι και αγκινάρα. Γενικά τα λαχανικά είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, αλλά το σπανάκι και η αγκινάρα είναι οι καλύτερες υπερτοφές με αντιγηραντική δράση.

Καφές. Καλά νέα για όλους όσοι δεν μπορούν να ξεκινήσουν την ημέρα τους χωρίς καφέ, αφού αυτή σας η συνήθεια σας προσφέρει μια ιδιαίτερη μορφή πολυφαινόλων, το χλωρογενικό οξύ. Το χλωρογενικό οξύ βοηθάει στην πρόληψη ορισμένων χρόνιων παθήσεων, όπως ο διαβήτης τύπου 2, η νόσος του Parkinson και η νόσος του ήπατος.

Μαύρη σοκολάτα. Ο πιο γευστικός τρόπος να προσλάβετε πολυφαινόλες είναι ενδίδοντας σε μερικά κομμάτια μαύρης σοκολάτας. Η μαύρη σοκολάτα έχει αποδειχθεί ότι έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες και φλαβονοειδή από όλα τα τρόφιμα. Μελέτες δείχνουν ότι η περιεκτικότητα της μαύρης σοκολάτας σε πολυφαινόλες μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της χοληστερόλης, συμβάλλοντας στην αύξηση της καλής (HDL) χοληστερόλης και στη μείωση της κακής (LDL) χοληστερόλης.

Ξηροί καρποί. Όποιον ξηρό καρπό και αν επιλέξετε για σνακ, έχει πολυφαινόλες (ψητός ή μη). Τα φουντούκια και τα πεκάν έχουν τον υψηλότερο αριθμό πολυφαινολών, αλλά και τα καρύδια φαίνεται να έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση επίσης, σύμφωνα με έρευνα.