Πολλοί από εμάς δεν μπορούμε να διανοηθούμε τη ζωή μας μακριά από το κέντρο της πόλης. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για αυτό. Από τις αμέτρητες επιλογές για διασκέδαση και τη δυνατότητα για εύκολη μετακίνηση, μέχρι την σχεδόν μαζοχιστική μας αγάπη για τον θόρυβο, τα αστικά κέντρα έχουν πολλά όπλα για να ασκήσουν τη γοητεία τους. Το σώμα μας, όμως, σίγουρα δεν εκτιμά το καυσαέριο, τους γρήγορους ρυθμούς και τη διαρκή αναστάτωση. Μπορούμε να συμβιβάσουμε αυτές τις αντίπαλες τάσεις;

Πώς θα παραμείνετε υγιής ενώ ζείτε στην πόλη

Δεν πρόκειται ούτε για το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο, ούτε όμως και για κάποιου είδους άθλο. Η διατήρηση της υγείας μας στα αστικά κέντρα περνά πάνω από όλα από τον τρόπο που δομούμε την καθημερινότητά μας. Φυσικά, αν πότε – πότε κάνουμε παρασπονδίες από τους παρακάτω κανόνες δεν πρόκειται να επιβαρύνουμε αυτόματα τον οργανισμό μας. Ωστόσο η συνέπειά μας είναι πολύ σημαντική, κυρίως για να μην καταλήξουμε να τους ξεχνάμε τελείως.

Ψάξτε ευκαιρίες για κίνηση

Μια συνδρομή στο γυμναστήριο, ένα άθλημα ή το βραδινό τρέξιμο μάς βοηθούν να κρατηθούμε σε φόρμα στα πλαίσια της καθιστικής ζωής που μας επιβάλει η πόλη. Ωστόσο, αν αισθάνεστε ότι δεν έχετε τις αντοχές για κάτι τέτοιο, το παιχνίδι δεν έχει χαθεί. Μια πιο ανώδυνη λύση, η οποία δεν θα σας χαρίσει το τέλειο σώμα αλλά θα βελτιώσει την καρδιαγγειακή και αναπνευστική σας υγεία, είναι να αγνοείτε πότε – πότε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ή το αυτοκίνητό σας και να μετακινείστε όσο περισσότερο μπορείτε με τα πόδια.

Φροντίστε τη διατροφή σας

Ένα εβδομαδιαίο πλάνο διατροφής θα σας βοηθήσει να αποφύγετε τις λιπαρές τροφές επιστρέφοντας στο σπίτι μετά τη δουλειά. Ωστόσο, επειδή καμιά μας δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι μένει πάντα πιστή στα σχέδιά της για καλύτερο, σπιτικό φαγητό, θυμηθείτε ότι στην περίπτωση που δεν προλαβαίνετε ή δεν έχετε διάθεση να μαγειρέψετε, τα σουβλάκια δεν είναι μονόδρομος. Προσπαθήστε να παραγγέλνετε συχνότερα από εστιατόρια παρά από πιτσαρίες.

Θωρακιστείτε απέναντι στις ασθένειες

Μην παρακάμπτετε ποτέ το ετήσιο τσεκ απ σας. Το γεγονός ότι αισθάνεστε καλά, δεν λέει απολύτως τίποτα για την πραγματική κατάσταση της υγείας σας. Παράλληλα, έχετε στο νου σας ότι τα μικρόβια αγαπούν πολύ τις μεγάλες πόλεις, με τα πολυσύχναστα μέσα μεταφοράς και το συνωστισμό στις δημόσιες υπηρεσίες τους. Βεβαιωθείτε πως έχετε κάνει όλα τα εμβόλιά σας (για παράδειγμα, πολλοί άνθρωποι δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι κατά της ιλαράς) και ρωτήστε τον γιατρό σας αν πρέπει να κάνετε το ετήσιο εμβόλιο για τη γρίπη. Τέλος, το τακτικό πλύσιμο των χεριών θα σας γλιτώσει από ένα πλήθος ιώσεων – αλλά όσο καθαρά και αν είναι, φροντίστε να μην τα φέρνετε στο πρόσωπό σας όταν βρίσκεστε εκτός σπιτιού.

Καθαρίστε την ατμόσφαιρα

Τα κλειστά παράθυρα δεν φτάνουν πάντα για να σας προστατεύσουν από την ατμοσφαιρική ρύπανση. Ένας εύκολος τρόπος για να βελτιώσετε τον αέρα που αναπνέετε στο σπίτι σας, είναι επενδύοντας στα κατάλληλα φυτά εσωτερικού χώρου.

Βελτιώστε τον ύπνο σας

Αν κοιμάστε κάθε βράδυ τις ενδεδειγμένες 7 έως 9 ώρες, πιθανότατα πιστεύετε ότι καλύπτετε αυτό το χρέος προς τον εαυτό σας. Ωστόσο, όπως συμβαίνει με τα περισσότερα πράγματα στη ζωή, η ποσότητα δεν αρκεί. Χρειάζεται και ποιότητα. Βεβαιωθείτε ότι η κρεβατοκάμαρά σας είναι απολύτως σκοτεινή και πως ο θόρυβος περιορίζεται στο ελάχιστο ενώ κοιμάστε. Οι βαριές κουρτίνες μπορούν να βοηθήσουν και στα δύο. Σε περίπτωση που είναι αδύνατον να εξασφαλίσετε τη σωστή ατμόσφαιρα, επενδύστε σε μια μάσκα ύπνου και ένα ζευγάρι ωτασπίδες.

Μην παραμελείτε την ψυχική σας υγεία

Ακόμη και ο πιο χαλαρός κάτοικος της πόλης δεν μπορεί να μην επηρεαστεί καθόλου από τους αγχώδεις ρυθμούς της. Άλλωστε για πολλούς από εμάς, είναι και αυτοί μέρος της ομορφιάς της. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν μπορούμε να τους αφήνουμε πίσω μας ούτε δευτερόλεπτο. Είκοσι λεπτά διαλογισμού την ημέρα αρκούν για να μειώσουν δραματικά το στρες. Αν παρά τις προσπάθειές σας το άγχος σας παραμένει σε υψηλά επίπεδα, καλό είναι να μιλήσετε με έναν ψυχολόγο.

Αναζητήστε το πράσινο

Οι περισσότερες μεγάλες πόλεις διαθέτουν σημαντικές νησίδες πρασίνου μέσα στο γκρι. Είτε πρόκειται για κάποιο μεγάλο πάρκο, είτε για βόλτες στο βουνό που βρίσκεται στις παρυφές της, ο χρόνος που περνάτε στη φύση είναι ευεργετικός τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική σας υγεία.

Περάστε χρόνο με τους αγαπημένους σας

Οι αποστάσεις, τα (υπερ)πλήρη ωράρια, ακόμη και το χειμωνιάτικο κρύο, συχνά μας αποθαρρύνουν από το να βρεθούμε με τους αγαπημένους μας. Ωστόσο, η σύνδεσή μας με άλλους ανθρώπους, η δυνατότητά μας να ανοίξουμε την καρδιά μας και οι ξένοιαστες στιγμές που περνάμε μαζί τους είναι αναγκαίες για την διατήρηση της ψυχικής μας ισορροπίας.