Η χοληστερίνη ταλαιπωρεί πλήθος ενηλίκων – αλλά και παιδιών – και αποτελεί πραγματική απειλή για την καρδιαγγειακή μας υγεία. Ωστόσο, οι πραγματικές της αιτίες δεν είναι εξίσου διαδεδομένες με τους μύθους γύρω από αυτή. Για παράδειγμα, η χοληστερίνη που περιέχεται στις τροφές δεν είναι υπεύθυνη για την αύξηση της χοληστερίνης στον οργανισμό μας – χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η διατροφή μας δεν παίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρησή της σε φυσιολογικά επίπεδα. Ποιοι είναι, λοιπόν οι πραγματικοί παράγοντες που προκαλούν την αύξησή της;

Επτά λόγοι που έχετε υψηλή χοληστερίνη

Διατροφή

Η υπερβολική κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών, είναι ικανή να ανεβάσει τη χοληστερίνη μας στα ύψη. Μεταξύ άλλων, πλήθος τέτοιων λιπαρών περιέχεται σε ζωικά προϊόντα, όπως το μοσχάρι, το χοιρινό, το γάλα, το βούτυρο και τα τυριά. Το ίδιο ισχύει και για ορισμένες συσκευασμένες τροφές που περιέχουν λάδι καρύδας ή βούτυρο κακάο, αλλά και για ορισμένες περιπτώσεις σκληρής μαργαρίνης και για τα περισσότερα μπισκότα, κράκερς και πατατάκια.

Σωματικό βάρος

Τα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα διατρέχουν κίνδυνο αύξησης των τριγλυκεριδίων και μείωσης της HDL, της λεγόμενης «καλής χοληστερίνης». Ο κίνδυνος αυξάνεται όταν το λίπος είναι συγκεντρωμένο στην περιοχή της κοιλιάς.

Επίπεδα δραστηριότητας

Η καθιστική ζωή ενδέχεται να αυξήσει την κακή χοληστερίνη LDL και να μειώσει την HDL. Άλλος ένας λόγος για να γραφτείτε επιτέλους στο γυμναστήριο.

Φύλο και ηλικία

Η χοληστερίνη αρχίζει να αυξάνεται από την ηλικία των 20 ετών και έπειτα, ενώ στους άνδρες σταθεροποιείται συνήθως περίπου στην ηλικία των 50. Αντιθέτως, τα επίπεδα χοληστερίνης των γυναικών παραμένουν συνήθως χαμηλά μέχρι την εμμηνόπαυση και έπειτα αυξάνονται περίπου στα ίδια επίπεδα με των ανδρών.

Γενικότερη κατάσταση της υγείας

Διάφορες χρόνιες ασθένειες όπως ο διαβήτης ή ο υποθυρεοειδισμός έχουν την τάση να προκαλούν υψηλή χοληστερίνη. Ο γιατρός σας θα σας ενημερώσει για τους πιθανούς κινδύνους με βάση τα αποτελέσματα του ετήσιου τσεκ απ σας.

Οικογενειακό ιστορικό

Όπως συμβαίνει με ένα πλήθος ασθενειών, εκτός από τον τρόπο ζωή σας, σημαντικό ρόλο παίζει και η κληρονομικότητα. Έτσι, αν ο μπαμπάς ή η μαμά σας έχουν ταλαιπωρηθεί στο θέμα «χοληστερίνη», καλό είναι να το λάβετε υπόψη σας.

Κάπνισμα

Εσείς ξέρατε ότι το κάπνισμα κάνει κακό; Εντάξει, προφανώς και το ξέρατε, ίσως όμως δεν είχατε ξανακούσει ότι επηρεάζει και την χοληστερίνη σας. Μήπως, λοιπόν, ήρθε η ώρα να διακόψετε αυτή τη βλαβερή συνήθεια;