Οι μεγάλες, δραματικές αλλαγές στη διατροφή σας μπορεί να σας βοηθήσουν αρχικά να χάσετε βάρος αλλά συνήθως δεν είναι βιώσιμες μακροπρόθεσμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μεταβολή του βάρους σας, κάτι το οποίο δε θα κάνει καλό ούτε στον μεταβολισμό σας ούτε στο ηθικό σας.

Ο καλύτερος τρόπος, λοιπόν, να χάσετε βάρος είναι πραγματοποιώντας μικρές αλλαγές στη διατροφή σας, οι οποίες μπορούν εύκολα να ενσωματωθούν στον τρόπο ζωής σας.

Φυλάσσοντας τα υγιεινά τρόφιμα κάπου κοντά σας και βουρτίζοντας τα δόντια σας μετά από το δείπνο, θα είστε σε θέση να διευκολύνετε το αδυνάτισμά σας, όμως αυτά δεν είναι τα μόνα τρικς που μπορούν να σας βοηθήσουν…

Τρεις μικρές αλλαγές στον τρόπο που τρώτε το γεύμα σας είναι ικανές να σας βοηθήσουν να αδυνατίσετε

1. Καθίστε στο τραπέζι και χρησιμοποιήστε πιάτα

Ενώ μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να τσιμπήσετε μερικά πατατάκια και να τα φάτε όρθια στην κουζίνα, θα φάτε σημαντικά λιγότερο αν καθίσετε στην καρέκλα και χρησιμοποιήσετε πιάτο.

Σε πρόσφατη έρευνα του περιοδικού Appetite, προσφέρθηκαν αρχικά στους συμμετέχοντες ζυμαρικά και στη συνέχεια σνακ. Αυτοί που έφαγαν ζυμαρικά από τάπερ ενώ στέκονταν όρθιοι, κατανάλωσαν μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού και κατ’ επέκταση περισσότερες θερμίδες, από εκείνους που απόλαυσαν το γεύμα τους ενώ κάθονταν και έτρωγαν από πιάτο.

Όταν τρώτε καθιστή, τρώτε πιο συγκεντρωμένη και εκτιμάτε καλύτερα το τι τρώτε και το αν χορτάσατε.

2. Ξεκινήστε το γεύμα σας με τροφές πλούσιες σε νερό

Η επαρκής ενυδάτωση είναι απαραίτητη για τη συνολική υγεία σας και παράλληλα ενισχύει το αδυνάτισμα. Για να νιώθετε χορτάτη για περισσότερη ώρα, φροντίστε πριν το κυρίως γεύμα σας να φάτε μια σούπα ή μια σαλάτα.

Συνδυάζοντας το νερό με τα τρόφιμα, θα είστε σε θέση να έχετε παρατεταμένο αίσθημα κορεσμού.

Στο πλαίσιο επιστημονικής έρευνας του The American Journal of Clinical Nutrition, οι συμμετέχοντες που πρώτα ήπιαν νερό και μετά έφαγαν κοτόπουλο, πείνασαν γρηγορότερα στη συνέχεια, συγκριτικά με εκείνους που ήπιαν αρχικά νερό και στη συνέχεια έφαγαν κοτόσουπα.

3. Χρησιμοποιήστε πιρούνια αντί για κουτάλια

Σύμφωνα με αυστραλιανή έρευνα του 2016, αν χρησιμοποιείτε κουτάλι για να φάτε μακαρόνια, ρύζι ή φασόλια, είναι πιο πιθανό να φάτε περισσότερο. Οι ερευνητές είχαν βρει ότι οι συμμετέχοντες που επέλεξαν κουτάλι για να φάνε τροφές που θα μπορούσαν να φαγωθούν είτε με πιρούνι είτε με κουτάλι, κατέληξαν να καταναλώνουν περισσότερο φαγητό ανά μπουκιά και ανά γεύμα, ενώ παράλληλαν είχαν και μεγαλύτερο σωματικό βάρος.

Αυτό εξηγείται επειδή το κουτάλι χωράει μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού και δίνει τη δυνατότητα να φάει να κανείς γρηγορότερα και περισσότερο.

Το μήνυμα ότι έχετε χορτάσει δε φτάνει στον εγκέφαλό σας παρά μόνο 20 περίπου λεπτά αφότου έχετε καταναλώσει την πρώτη μπουκιά φαγητού. Επομένως, είναι εύκολο να φάτε περισσότερο από όσο χρειάζεστε και να το αντιληφθείτε όταν πλέον είναι αργά.

Για να καταφέρετε να φάτε λιγότερο, λοιπόν, προτιμήστε το πιρούνι και συνεχίστε να τρώτε μέχρι να νιώσετε χορτάτη, όχι μέχρι να σκάσετε από το φαγητό.