Αρχικά, να σας δώσουμε τα ειλικρινή μας συγχαρητήρια που πετύχατε τον στόχο σας και καταφέρατε να χάσετε βάρος. Το αδυνάτισμα είναι μια… περιπετειώδης διαδικασία που απαιτεί εκ μέρους σας υπομονή κι επιμονή.

Ωστόσο, το γεγονός ότι χάσατε τα κιλά που θέλατε και τελειώσατε τη δίαιτα δε σημαίνει ότι μπορείτε να επιστρέψετε στις προηγούμενες διατροφικές σας συνήθειες χωρίς να ανησυχήσετε ξανά για το βάρος σας. Χωρίς να θέλουμε να σας απογοητεύσουμε, καλό είναι να γνωρίζετε ότι η συντήρηση του βάρους σας έχει πολλά κοινά σημεία με τη δίαιτα. Άλλωστε, η επιτυχία ενός διατροφικού προγράμματος δεν κρίνεται αποκλειστικά από την απώλεια βάρους αλλά και από τη διάρκεια του αποτελέσματος. Και είμαστε σίγουροι ότι δεν καταβάλλατε όλη αυτήν την προσπάθεια για να καταλήξετε να πάρετε πίσω όλα τα κιλά που χάσατε με τόσο κόπο.

Ας δούμε λοιπόν τα 5 βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για ένα σταθερό βάρος.

1. Αναζητήστε νέες συνταγές

Έχοντας περάσει τη διαδικασία της δίαιτας, έχετε καταλάβει πολύ καλά ότι τρώγοντας συνέχεια τα ίδια και τα ίδια είναι σχεδόν βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα βαρεθείτε. Πόσες φορές κατά τη διάρκεια της δίαιτας σκεφτήκατε ότι αν φάτε για ακόμη μια φορά ψητό κοτόπουλο με λαχανικά θα ουρλιάξετε; Φροντίστε λοιπόν να αναζητείτε και να δοκιμάζετε συχνά νέες συνταγές, οι οποίες εκτός από υγιεινές σας φαίνονται και απολαυστικές.

Εντάσσοντας μια ποικιλία τροφών στο πλάνο σας, θα αποφύγετε τη βαρεμάρα, ενώ παράλληλα θα αποφύγετε τυχόν διατροφικές ελλείψεις και θα διατηρήσετε την ισορροπία στο μικροβίωμα του εντέρου σας, κάτι το οποίο επίσης επηρεάζει το βάρος σας.

2. Μην ξεχνάτε πώς παχύνατε

Κάθε άνθρωπος γνωρίζει καλά σε τι έχει αδυναμία και ποια διατροφική συμπεριφορά του τον οδήγησε στα παραπανίσια κιλά. Κάποιοι αγαπούν να τρώνε πατατάκια προτού κοιμηθούν, άλλοι δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς σοκολάτα και άλλοι τσιμπολογούν συνέχεια ανθυγιεινά σνακ. Όπως είναι λογικό, αν επιστρέψετε στις προηγούμενες συνήθειές σας, θα επιστρέψετε και στα προηγούμενα κιλά σας.

Μην ξεχνάτε, λοιπόν, τι σας οδήγησε στην ανάγκη να κάνετε δίαιτα και προσπαθήστε να αλλάξετε συνήθειες. Για παράδειγμα, αντί για σοκολάτα μπορείτε να φάτε ένα γιαούρτι με ανανά και αντί να τσιμπολογείτε μπισκότα να τρώτε φρέσκα φρούτα. Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να στερηθείτε τις αγαπημένες σας λιχουδιές σας για πάντα, απλά να περιορίσετε την κατανάλωσή τους σε μία φορά την εβδομάδα.

3. Κρατήστε τη σαλάτα στη διατροφή σας

Αν νομίζατε ότι τώρα που αδυνατίσατε δεν υπάρχει λόγος να ξαναδείτε μπροστά σας σαλάτα, κάνατε μεγάλο λάθος. Εκτός από θρεπτική, η σαλάτα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες απορροφούν νερό, φουσκώνουν, αυξάνοντας κατά πολύ τον όγκο τους, και ως αποτέλεσμα μένουν περισσότερο χρόνο στο έντερό σας και σας χορταίνουν περισσότερο από τις εύπεπτες τροφές. Φροντίστε στο μεσημεριανό και το βραδινό σας γεύμα το μισό σας πιάτο να αποτελείται από σαλάτα.

Μάλιστα, προσθέτοντας κοτόπουλο ή όσπρια στη σαλάτα σας έχετε ένα νόστιμο και χορταστικό πλήρες γεύμα που θα σας τροφοδοτήσει με ενέργεια και τα απαραίτητα θρεπτικά συσταστικά.

4. Επιλέξτε τα σωστά σνακ

Προσπαθήστε να μην αφήνετε πολλές ώρες μεταξύ των γευμάτων σας, καθώς έτσι είναι πιο πιθανό να πεινάσετε καταλήγοντας να τρώτε παραπάνω θερμίδες από όσες χρειάζεστε. Τα φρέσκα φρούτα, τα λαχανικά, οι ανάλατοι ξηροί καρποί είναι μερικές υγιεινές επιλογές. Φυσικά, ξεχάστε τα πατατάκια, τις σοκολάτες και τα μπισκότα σοκολάτας ως καθημερινό σνακ.

5. Κινηθείτε

Ο καλύτερος τρόπος να κάψετε θερμίδες και να τονώσετε το σώμα σας είναι η γυμναστική. Επιλέξτε μια μορφή γυμναστικής που σας ευχαριστεί και η άσκηση θα μετατραπεί από αγγαρεία σε διασκέδαση. Παράλληλα, προσπαθήστε να εντάξετε τη σωματική άσκηση στην καθημερινότητά σας. Χρησιμοποιήστε τις σκάλες αντί τον ανελκυστήρα (ιδανική άσκηση για να γυμνάσετε παράλληλα μηρούς και γλουτούς), βγάλτε βόλτα τον σκύλο σας και περπατήστε τις κοντινές αποστάσεις αντί να οδηγήσετε.