Γιατί οι περισσότεροι πεινάμε όταν νηστεύουμε; Το γεγονός αυτό οφείλεται στην απουσία πηγών πρωτεΐνης στη διατροφή μας, όπως το κρέας, το κοτόπουλο, το ψάρι, τα αβγά και τα γαλακτοκομικά. Παράλληλα, η υπεροπλία των υδατανθράκων στο νηστίσιμο διαιτολόγιο (ψωμί, ρύζι, πατάτα, λαδερά, ζυμαρικά, παξιμάδι κ.ά.) έχει ως αποτέλεσμα μια ακόμα μεγαλύτερη δυσκολία στην προσπάθειά μας να ελέγξουμε το βάρος μας, εκτός και αν καταναλώνουμε τις σωστές τροφές.

Θαλασσινά

 

Τα θαλασσινά αποτελούν ίσως την καλύτερη πηγή πρωτεΐνης στη νηστεία. Μας χορταίνουν και εμποδίζουν τις απότομες αυξομειώσεις του σακχάρου μας που μας αποδιοργανώνουν. Αποφύγετε όμως το τηγάνισμα και επιλέξτε μια πολύ ωραία σαλάτα με βραστά ή ψητά λαχανικά. Φτιάξτε ένα μαγειρευτό όπως οι σουπιές με σπανάκι ή το χταπόδι με μακαρονάκι, προσέχοντας πάντα το λάδι που θα χρησιμοποιήσετε.

Μανιτάρια

 

Τα μανιτάρια προσφέρουν ποικιλία θρεπτικών συστατικών χωρίς να αποδίδουν ιδιαίτερες θερμίδες. Το πιο σημαντικό όμως διατροφικό χαρακτηριστικό τους για τη νηστεία είναι ότι είναι ένα φυτικό τρόφιμο που αποδίδει σημαντικά ποσά πρωτεΐνης που φυσιολογικά βρίσκουμε σε ζωικά τρόφιμα. Οι πρωτεΐνες, σε συνδυασμό με τις φυτικές ίνες που περιέχουν, καθιστούν τα μανιτάρια μια πολύ καλή επιλογή εκτός των άλλων τόσο για προγράμματα απώλειας βάρους όσο και νηστείας.

Ολικής αλέσεως τρόφιμα

 

Χρησιμοποιήστε ολικής αλέσεως προϊόντα αντί για απλά. Η παρουσία των φυτικών ινών σε αυτά δημιουργεί γρηγορότερο και ευκολότερο κορεσμό. Ψωμί ολικής, παξιμάδι ολικής, καστανό ρύζι και πολλά άλλα μπορούν να αποτελέσουν χορταστικά συστατικά της νηστείας.

Όσπρια

Τα όσπρια εμπεριέχουν κάποια ποσά πρωτεϊνών που όπως ήδη αναφέρθηκε συμβάλλουν στη σωστή διαχείριση της πείνας και κατ’ επέκταση του βάρους μας. Φτιάξτε ωραίες σαλάτες με όσπρια και λαχανικά ή παραδοσιακά πιάτα όπως φακές με ρύζι.

Ξηροί καρποί

 

Οι ξηροί καρποί αποτελούν μια εξαιρετικά υγιεινή νηστίσιμη επιλογή. Πέρα από το γεγονός ότι μας βοηθούν να καλύψουμε ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά, συμβάλλουν στο να χορταίνουμε καλύτερα. Αυτό οφείλεται στην παρουσία τόσο λίπους όσο και πρωτεΐνης στους περισσότερους από αυτούς.

Κινόα

 

Η κινόα έχει αποκτήσει αρκετή δημοσιότητα τα τελευταία χρόνια, ενώ έχει αρχίσει να κατακτά πλέον μια θέση στην ελληνική αγορά και γαστρονομία. Χαρακτηρίζεται «πλήρης» τροφή, καθώς η πρωτεΐνη που περιέχει, αν και φυτικής προέλευσης, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λυσίνη, το απαραίτητο αμινοξύ που λείπει από τις περισσότερες φυτικές πηγές πρωτεϊνών, όπως τα δημητριακά και τα όσπρια. Ετσι, αποτελεί μια πηγή πρωτεΐνης ανάλογης βιολογικής αξίας με αυτήν των πρωτεϊνών ζωικής προέλευσης. Αναφορικά με το θερμιδικό της περιεχόμενο, ένα φλιτζάνι μαγειρεμένης κινόας αποδίδει περίπου 220 θερμίδες.

 

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον κ. Χάρη Γεωργακάκη, κλινικό διαιτολόγο–διατροφολόγο, MSc στην Κλινική Διατροφή, αντιπρόεδρο του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιαγγειακής Υγείας και Διατροφής.