Ακόμη και αν δεν είστε αγχώδης άνθρωπος, η πανδημία του κοροναϊού και η καραντίνα είναι μάλλον δύσκολο να αφήσουν ανεπηρέαστη την ψυχολογία σας. Η συζήτηση με τα αγαπημένα σας πρόσωπα, η τακτική γυμναστική και ο επαρκής ύπνος είναι μερικοί καλοί τρόποι να διαχειριστείτε το άγχος που χαρακτηρίζει αυτήν την περίοδο, όμως δεν είναι οι μόνοι.

Ένα δημοφιλές βότανο, που φημίζεται για τις χαλαρωτικές του ιδιότητες, μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε όσο μένετε σπίτι. Πρόκειται για το αγαπημένο χαμομήλι, το οποίο χρησιμοποιείται συχνά για θεραπευτικούς σκοπούς, όπως για να βοηθήσει τους ανθρώπους να χαλαρώσουν, να ανακουφίσει τα στομαχικά προβλήματα, να αντιμετωπίσει τις φλεγμονές και να καταπραΰνει το ερεθισμένο δέρμα.

Έχει πράγματι χαλαρωτικές ιδιότητες;

Έρευνες έχουν δείξει ότι το χαμομήλι είναι αποτελεσματικό χαλαρωτικό και βοηθάει στην καταπολέμηση του άγχους και της αϋπνίας. Φυσικά, επειδή είναι βότανο δεν μπορεί να έχει την ίδια ισχυρή δράση στην αντιμετώπιση του άγχους με μια φαρμακευτική αγωγή και σε καμία περίπτωση δεν την αντικαθιστά.

Ωστόσο, το χαμομήλι μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη. Μια μικρή έρευνα του περιοδικού «Phytomedicine» διαπίστωσε ότι η συστηματική κατανάλωση χαμομηλιού μειώνει τα συμπτώματα της γενικευμένης αγχώδους διαταραχής (μίας από τις πιο κοινές αγχώδεις διαταραχές).

Ακόμη δεν υπάρχουν επαρκείς πληροφορίες, έτσι ώστε να υποστηρίξουμε ότι το χαμομήλι μπορεί να θεραπεύσει το άγχος, αλλά τουλάχιστον υπάρχουν ευρήματα ότι μπορεί να βοηθήσει.

Μήπως είναι placebo;

Μήπως τελικά το χαμομήλι βοηθάει με το άγχος λόγω της τελετουργίας του να κάθεσαι στον καναπέ σου με ένα φλιτζάνι ζεστό χαμομήλι, λόγω, δηλαδή, της αυθυποβολής;

Έχουν γίνει έρευνες σχετικά με αυτό και έδειξαν ότι η δράση του χαμομηλιού ξεπερνάει το φαινόμενο του placebo, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι η τελετουργία δε βοηθάει τη δραστικότητά του.

Με λίγα λόγια, όταν βιώνετε άγχος και αναζητείτε μια φυσική λύση, τότε μπορείτε να στραφείτε στο χαμομήλι.

Πώς μπορώ να καταναλώσω το χαμομήλι;

Ο πιο δημοφιλής τρόπος να καταναλώσετε το χαμομήλι είναι ως ρόφημα, το οποίο μπορείτε να βρείτε σε φακελάκι, ή να το φτιάξετε μόνη σας. Αν θέλετε να το παρασκευάσετε μόνη σας, χρησιμοποιήστε 4 κουταλιές της σούπας αποξηραμένο χαμομήλι, ρίξτε καυτό νερό από πάνω του και καλύψτε το για 5-10 λεπτά. Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε φρέσκο χαμομήλι, το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να το ρίξετε σε καυτό νερό και να το αφήσετε για 3 λεπτά.