Αρκετές δημοφιλείς δίαιτες αποκλείουν ολόκληρες ομάδες τροφών, από γαλακτοκομικά προϊόντα έως δημητριακά ολικής άλεσης. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που είναι τόσο θρεπτικά που δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή σας, ανεξαρτήτως του στόχου σας για απώλεια βάρους. Άλλωστε, εστιάζοντας στα θρεπτικά συστατικά των τροφών που καταναλώνετε, όχι μόνο θα βελτιώσετε τη συνολική υγεία σας και θα έχετε περισσότερη ενέργεια, αλλά παράλληλα θα χάσετε βάρος, χωρίς καν να το καταλάβετε. Αυτό που πρέπει να έχετε πάντα κατά νου είναι ότι το κλειδί για ένα υγιές βάρος είναι η ισορροπημένη διατροφή και όχι μια ακραία, περιοριστική δίαιτα που αναπόφευκτα θα αποδειχτεί αναποτελεσματική μακροπρόθεσμα.

Ας δούμε, λοιπόν, 8 σούπερ υγιεινές τροφές που αξίζουν μια θέση στο πιάτο σας.

1. Πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Η μεσογειακή διατροφή είναι πλούσια σε φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, λάχανο, χόρτα) και όχι άδικα, αφού τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι αφενός μη αμυλούχα (ιδανικά για δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες) και αφετέρου είναι γεμάτα με σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα, όπως οι βιταμίνες C, A και K, καθώς και ο σίδηρος. Μπορείτε να τα απολαύσετε σε σαλάτες αλλά και smoothies.

2. Αβοκάντο

Ανεξάρτητα από το αν είστε σε πρόγραμμα διατροφής με υψηλή, μέτρια ή χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, οι διατροφολόγοι συμβουλεύουν να τρώτε καλά λιπαρά. Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λίπη, τα οποία έχουν συνδεθεί με την καλή καρδιαγγειακή υγεία. Επιπλέον, είναι μια εκπληκτικά πλούσια πηγή φυτικών ινών, επομένως θα σας κρατήσει χορτάτους για αρκετή ώρα. Δοκιμάστε το αβοκάντο στη σαλάτα σας ή σε ένα τοστ με ψωμί ολικής άλεσης.

3. Σολομός

Ο σολομός είναι μια από τις κορυφαίες πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία ωφελούν την καρδιά επιβραδύνοντας τη συσσώρευση πλάκας που φράζει τις αρτηρίες και βελτιώνοντας το προφίλ λιπιδίων και την αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία.

4. Καρύδια

Τα άτομα που καταναλώνουν τακτικά ξηρούς καρπούς είναι λιγότερο πιθανό να παχύνουν σε μια περίοδο πέντε ετών ή να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Nutrition. Τα καρύδια είναι ιδιαίτερα ξεχωριστά επειδή περιέχουν έναν τύπο ωμέγα-3 λιπαρών οξέων που ονομάζεται άλφα-λινολενικό οξύ (ALA). Επιπλέον, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και μαγνήσιο, το οποίο παίζει βασικό ρόλο σε περισσότερες από 300 βιοχημικές αντιδράσεις στο σώμα.

5. Μούρα

Γενικά τα φρούτα και ειδικά τα μούρα μπορούν να ικανοποιήσουν την επιθυμία σας για γλυκό χωρίς να σας επιβαρύνουν με περιττές θερμίδες. Τα σμέουρα, τα βατόμουρα και τα μύρτιλα είναι πλούσια σε πολυφαινόλες που ενισχύουν την υγεία και έχουν ιδιαίτερα χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες. Δοκιμάστε τα ως προσθήκη στο γιαούρτι σας.

6. Μπρόκολο

Το παρεξηγημένο μπρόκολο, το λαχανικό που μικροί και μεγάλοι αγαπούν να μισούν, τρώγεται ολόκληρο, από τα κοτσάνια μέχρι τα «μπουμπούκια» του. Είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α και C, καθώς και άλλων στοιχείων που χρειάζεται ο οργανισμός μας, όπως ο σίδηρος και το ασβέστιο.

7. Κόκκινο (μοβ) λάχανο

Τόσο το άσπρο όσο και το κόκκινο λάχανο αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, καλή πηγή μαγγανίου, φυλλικού οξέος, βιταμινών του συμπλέγματος Β και καλίου, καθώς επίσης και αντιοξειδωτικών ουσιών. Ωστόσο, το μοβ λάχανο έχει περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες (π.χ. ανθοκυανίνες, στις οποίες οφείλει και το χρώμα του), ενώ και η περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C είναι 6-8 φορές μεγαλύτερη από εκείνη του άσπρου.

8. Ακτινίδιο

Η… τριχωτή του εμφάνιση καθώς και η γλυκόξινη γεύση του, μπορεί να μην το καθιστούν την πρώτη σας επιλογή όταν θέλετε να φάτε φρούτο, όμως το ακτινίδιο είναι το πιο πλούσιο σε βιταμίνη C φρούτο (92,7 mg ανά 100 g). Μάλιστα, έχει 20% μεγαλύτερη περιεκτικότητα βιταμίνης C από ένα πορτοκάλι, ενώ παράλληλα αποτελεί καλή πηγή καλίου, μαγνησίου και φωσφόρου, φυτικών ινών και ιχνοστοιχείων.