Καθώς τα περισσότερα εστιατόρια και καφέ έχουν ανοίξει, οι ειδικοί τονίζουν πως θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, προκειμένου να τα επισκεφθούμε δίχως να αυξήσουμε τις πιθανότητες μόλυνσης από τον νέο κοροναϊό. Στα μέτρα προστασίας που ήδη εφαρμόζονται, συμπεριλαμβάνονται η τουλάχιστον δύο μέτρα απόσταση μεταξύ των τραπεζιών, η τοποθέτηση αντλιών αλκοολούχου απολυμαντικού χεριών σε εμφανές σημείο, όπως και η χρήση μάσκας ειδικά από το προσωπικό των καταστημάτων. Φυσικά από την λίστα δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι συστάσεις για ανέπαφη πληρωμή μέσω καρτών και φυσικά η φυσική απόσταση μεταξύ των πελατών.

Είναι όμως αυτά αρκετά;

Ακόμα και αν σας έχουν λείψει οι δραστηριότητες που κάνατε παλαιότερα, είναι σημαντικό να σκεφθείτε πιθανούς παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την ασφάλειά σας, αναφέρει η Δρ. Eleanor J. Murray, επίκουρη καθηγήτρια επιδημιολογίας στην Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Βοστόνης. Θα ήταν καλό, σύμφωνα με την ίδια, να κρατάμε την απαραίτητη απόσταση με τα άτομα γύρω μας, ειδικά όσα δεν γνωρίζουμε προσωπικά και δεν έχουμε συχνές επαφές ενώ υποστηρίζει ότι ένας εξωτερικός ανοιχτός χώρος με λιγότερα άτομα είναι προτιμότερος από έναν κλειστό με περισσότερα.

Αναγνωρίστε τα σημεία «επαφής»

Είτε η επαφή με άλλα άτομα είτε εκείνη που αφορά σε επιφάνειες που αγγίζονται συχνά και από πολλούς, θεωρούνται πιθανά σημεία «επαφής» και επομένως κινδύνου. Ταυτόχρονα, θα ήταν καλό να γνωρίζετε από πριν ότι στο συγκεκριμένο κατάστημα που σκοπεύετε να πάτε, τηρούνται όλα τα απαραίτητα πρωτόκολλα ασφαλείας, καθώς αδιαμφισβήτητα θα αγγίξετε το ίδιο σερβίτσιο με το προσωπικό, οπότε είναι σημαντικό να γίνεται τακτική και ενδελεχής απολύμανση των χεριών. Επίσης, θα ήταν καλό να αποφύγετε τις κοινόχρηστες τουαλέτες, καθώς αποτελούν πιθανότατα ένα υψηλό σημείο επαφών, αφού τα πόμολα και οι βρύσες αγγίζονται πιθανόν από κάθε άτομο που θα εισέλθει.

Τι άλλο να προσέξετε

Βασικό μέτρο προφύλαξης ενάντια στον κοροναϊό είναι η διατήρηση φυσικών αποστάσεων ενώ συνιστάται η χρήση μάσκας για προσωπικό και πελάτες, προκειμένου να μειωθεί η διασπορά της λοίμωξης, ειδικά στην περίπτωση που πρόκειται για ένα πολυσύχναστο καφέ ή μπαρ. Εξίσου σημαντική είναι η προσωπική υγιεινή και συγκεκριμένα το πλύσιμο των χεριών με άφθονο νερό και σαπούνι ή ο καθαρισμός με αλκοολούχο αντισηπτικό για τουλάχιστον είκοσι δευτερόλεπτα. Μην ξεχνάτε να βήχετε ή να φτερνίζεστε στον αγκώνα σας ή σε χαρτομάντιλο και έπειτα να το πετάτε αμέσως σε κλειστό κάδο. Οι χειραψίες είναι καλό να αποφεύγονται όπως και η επαφή των χεριών με τα μάτια, την μύτη ή το στόμα, που θεωρούνται οι βασικότερες πύλες εισόδου του κοροναϊού.