Η επιθυμία να χάσουμε βάρος μάς οδηγεί σε αμέτρητες στρατηγικές και μεθόδους, με άλλες από αυτές να έχουν επιστημονική βάση και άλλες να στηρίζονται στα τελευταία διατροφικά trends. Ωστόσο, πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Obesity, θέλησε να ρίξει φως στις ψυχολογικές στρατηγικές που ακολούθησαν οι συμμετέχοντες που κατάφεραν όχι μόνο να αδυνατίσουν, αλλά και να κρατήσουν το βάρος τους σταθερό στη συνέχεια.

Η έρευνα αυτή παρακολούθησε συμμετέχοντες οι οποίοι έχασαν 10 κιλά μέσα στο διάστημα 3 χρόνων και εντόπισε ορισμένες διαφοροποιήσεις μεταξύ αυτών των περιπτώσεων και άλλων συμμετεχόντων που είχαν λιγότερο επιτυχημένη απώλεια βάρους. Όσοι είχαν αδυνάτισμα με διάρκεια είχαν κάνει τρόπο ζωής την υγιεινή διατροφή και τη γυμναστική, είχαν αυτοέλεγχο και κατάφεραν να διαχειρίζονται με υγιή τρόπο τις εκάστοτε ψυχολογικές τους μεταπτώσεις. Κάπως έτσι κατέληξαν να διατηρήσουν την απώλεια βάρους τους σταθερή, καταβάλλοντας μάλιστα λιγότερη προσπάθεια συγκριτικά με τους υπόλοιπους.

Οι παρατηρήσεις αυτές δεν θα έπρεπε να μας ξαφνιάζουν, αφού είναι γνωστό ότι το αδυνάτισμα δεν έχει να κάνει απλώς με τις θερμίδες που προσλαμβάνουμε και καίμε, αλλά βασίζεται στη γενικότερη αλλαγή της νοοτροπίας μας.

Τρεις στρατηγικές για αδυνάτισμα με διάρκεια

1. Υιοθετήστε συνήθειες που αντέχουν στον χρόνο

Κάθε επιτυχημένο πρόγραμμα διατροφής απαιτεί από εσάς να αλλάξετε τις συνήθειές σας. Για παράδειγμα, στην παραπάνω έρευνα οι συμμετέχοντες είχαν εντάξει στην καθημερινότητά τους την ισορροπημένη διατροφή και τη γυμναστική. Πώς όμως θα καταφέρετε να τηρήσετε τις νέες υγιεινές σας συνήθειες και να μην τα παρατήσετε μετά από λίγο; Τα πράγματα είναι πιο απλά από όσο φαντάζεστε: βρείτε τι λειτουργεί στη δική σας περίπτωση και πραγματοποιήστε την κάθε αλλαγή σταδιακά. Αν δεν μπορείτε να αντισταθείτε στα γλυκά, σταματήστε να αγοράζετε παγωτό. Αν δεν είστε λάτρεις της γυμναστικής, μπορείτε να ξεκινήσετε το καθημερινό περπάτημα ή να επιλέξετε για τις μετακινήσεις το ποδήλατο. Με λίγα λόγια, διευκολύνετε τον εαυτό σας να χάσει βάρος λαμβάνοντας υπόψιν τις προσωπικές σας προτιμήσεις. Ακόμη κι αν κάποια φορά… παραστρατήσετε, μην το βάζετε κάτω. Συνεχίστε από εκεί που είχατε μείνει.

2. Καταγράψτε την πρόοδό σας

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι να παρατηρήσετε την πρόοδό σας, επομένως μη βασίζεστε αποκλειστικά στο νούμερο που βλέπετε στη ζυγαριά. Καταγράψτε πόσες φορές την εβδομάδα γυμνάζεστε και υπολογίστε πότε χάνετε περισσότερο βάρος. Η λογική πίσω από αυτήν την πρακτική είναι να κατανοήσετε το πώς οι επιλογές σας επιδρούν στη φυσική σας κατάσταση. Άλλωστε, η οργάνωση είναι βασική προϋπόθεση της επιτυχίας.

3. Διαχειριστείτε το άγχος σας

Το στρες είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας και ακόμη κι αν δεν μπορείτε να ελέγξετε τους παράγοντες που το προκαλούν, μπορείτε να αλλάξετε τον τρόπο αντίδρασής σας. Αν μια πιεστική ημέρα στο γραφείο έχει ως αποτέλεσμα να τρώτε μια σακούλα πατατάκια το βράδυ, τότε είναι καιρός να δείτε αλλιώς τα πράγματα. Προσπαθήστε να βρείτε υγιείς τρόπους να εκτονώσετε το άγχος σας. Η γυμναστική μπορεί να σας βοηθήσει σημαντικά σε αυτό.

Να θυμάστε ότι…

Όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος είναι εύκολο να πέσετε στην «παγίδα» να μετράτε μανιωδώς θερμίδες, όμως για ένα αποτέλεσμα με διάρκεια πρέπει να αλλάξετε νοοτροπία, θέτοντας ως προτεραιότητά σας τον υγιεινό τρόπο ζωής. Επίσης, σε καμία περίπτωση μην υποτιμάτε τον αντίκτυπο που έχει η ψυχολογία σας στην προσπάθειά σας.