Στο έντερό μας εντοπίζονται φυσιολογικά ωφέλιμα βακτήρια, σε εξαιρετικά μεγάλο αριθμό. Τα βακτήρια αυτά είναι μέρος της άμυνας του οργανισμού μας και άρα εξαιρετικά απαραίτητα για την υγεία μας. Ωστόσο, ορισμένοι παράγοντες, όπως η ηλικία και ο τρόπος ζωής μας (στρες, κατανάλωση αλκοόλ, λήψη αντιβίωσης) θέτουν σε κίνδυνο την ύπαρξη των ωφέλιμων αυτών βακτηρίων, μειώνοντας τον αριθμό τους. Τα καλά νέα είναι ότι μπορούμε να αυξήσουμε τον πληθυσμό τους, εντάσσοντας προβιοτικά στη διατροφή μας.

Τι είναι τα προβιοτικά

Τα προβιοτικά είναι «φιλικά» βακτήρια, τα οποία υπάρχουν κατά βάση σε τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση (π.χ. κεφίρ, γιαούρτι, τυρί). Όταν τρώμε αυτές τις τροφές, τα βακτήρια που περιέχουν διασχίζουν το ανώτερο πεπτικό μας σύστημα και καταλήγουν στο παχύ μας έντερο, όπου τελικά μένουν και πολλαπλασιάζονται, ενισχύοντας με έτσι τους προϋπάρχοντες μικροοργανισμούς.

Πώς ωφελούν την υγεία μας

-Βελτιώνουν την εντερική λειτουργία

Τα προβιοτικά ρυθμίζουν τις εντερικές κινήσεις, ανακουφίζοντας από το ενοχλητικό φούσκωμα. Ειδικά όταν τα καταναλώνουμε σε συνδυασμό με φυτικές ίνες, μπορούμε να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο την ομαλή λειτουργία του εντέρου μας. Επίσης, συγκεκριμένα στελέχη προβιοτικών φαίνεται να ανακουφίζουν από τα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου, ενώ υπάρχουν επιστημονικές ενδείξεις ότι βοηθούν και στην αντιμετώπιση φλεγμονωδών νόσων του παχέος εντέρου, όπως η ελκώδης κολίτιδα.

-Πολεμούν τα «κακά» βακτήρια

Τα «καλά» βακτήρια που υπάρχουν στα προβιοτικά ενισχύουν την ισορροπία της εντερικής μικροχλωρίδας μας, δημιουργώντας ένα αφιλόξενο περιβάλλον για τα «κακά» βακτήρια. Τα «κακά» βακτήρια μπορεί να αυξηθούν εξαιτίας της λήψης αντιβιοτικών, της φτωχής διατροφής ή κάποιας ασθένειας.

-Αποτρέπουν τις αλλεργίες

Τα προβιοτικά τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα, με αποτέλεσμα αυτό να αντεπεξέρχεται καλύτερα όταν αντιμετωπίζει αλλεργιογόνους παράγοντες, όπως η γύρη. Υπάρχουν υποψίες ότι η μικροχλωρίδα του εντέρου μπορεί να παίζει σημαντικό ρόλο στην άμυνα του οργανισμού, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες εκδήλωσης ορισμένων αλλεργικών παθήσεων.

-Μειώνουν τα συμπτώματα δυσανεξίας

Τα προβιοτικά μπορεί να φανούν πολύ χρήσιμα σε όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη, καθώς ορισμένα στελέχη προβιοτικών φαίνεται να βοηθούν στην πέψη και την απορρόφηση της λακτόζης, μειώνοντας τα δυσάρεστα συμπτώματα, όπως τα αέρια, το φούσκωμα, ο πόνος στην κοιλιά και η διάρροια.

-Προστατεύουν από την ουρολοίμωξη

Η ουρολοίμωξη πρόκειται για ένα συχνό πρόβλημα μεταξύ των γυναικών, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες που διανύουμε. Τα προβιοτικά προστατεύουν τη χλωρίδα του κόλπου και αναστέλλουν τον πολλαπλασιασμό παθογόνων μικροοργανισμών στο έντερο, τα οποία θα μπορούσαν να μεταφερθούν στο ουροποιητικό μας σύστημα, αποτρέποντας έτσι την ουρολοίμωξη.