Στην κορυφή των fitness στόχων αντρών και γυναικών είναι η επίπεδη κοιλιά και οι σμιλεμένοι κοιλιακοί. Έτσι, καθημερινά «βομβαρδιζόμαστε» με αμέτρητες πληροφορίες για το πώς να είμαστε σε φόρμα και τι πρέπει να κάνουμε ώστε να αποκτήσουμε ένα καλλίγραμμο κορμί με γυμνασμένους κοιλιακούς, με την άσκηση των κοιλιακών, τα λεγόμενα «ροκανίσματα» να αποτελούν την πιο δημοφιλή άσκηση. Τελικά όμως αρκούν οι ασκήσεις κοιλιακών για να αποκτήσουμε την επίπεδη κοιλιά των ονείρων μας;

Για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα, η επίπεδη κοιλιά ξεκινάει από την κουζίνα. Επομένως, δεν πρόκειται να δούμε τους κοιλιακούς μας να διαγράφονται αν έχουμε μια ανεξέλεγκτη διατροφή που οδηγεί σε αυξημένο λίπος. Ίσως έχετε παρατηρήσει άλλωστε ότι αρκετοί αδύνατοι άνθρωποι έχουν γράμμωση στην κοιλιά τους χωρίς καν να γυμνάζονται, μιας και δεν καλύπτει λίπος τους μυς τους.

Αυτό όμως δεν αναιρεί το γεγονός ότι η γυμναστική είναι πολύτιμος σύμμαχος στην προσπάθειά μας για επίπεδη κοιλιά, αφού μας βοηθάει να καίμε θερμίδες και να ενεργοποιούμε τους μυς της περιοχής.

Πολλοί θεωρούν ότι τα «ροκανίσματα» είναι ο καλύτερος τρόπος να κάψουν το κοιλιακό λίπος, όμως αυτό δεν ισχύει. Πράγματι, τα «ροκανίσματα» προκαλούν τη σύσπαση των κοιλιακών μυών, επομένως θα αυξήσουν τη δύναμή τους και την αντοχή τους, αλλά καίνε πολύ λίγες θερμίδες. Σκεφτείτε ότι θα πρέπει να κάψετε περίπου 3.500 θερμίδες για να χάσετε μόνο μισό κιλό λίπους και το να κάνετε 50 ή περισσότερα ροκανίσματα δεν θα προκαλέσει αυτήν την καύση.

Μια επίπεδη κοιλιά με ελάχιστο λίπος να καλύπτει τους μυς, απαιτεί μια συνδυαστική προσπάθεια: κατάλληλη δίαιτα και δραστηριότητες που μεγιστοποιούν την καύση θερμίδων. Έτσι, το κλειδί είναι να συνδυάζουμε τα αερόβια προγράμματα με ασκήσεις ενδυνάμωσης των κοιλιακών και μια υγιεινή διατροφή.