Το άγχος, που ορίζεται ως συναισθηματική ένταση ή ψυχική πίεση, είναι πολύ κοινό για ένα συναίσθημα για πολλούς ανθρώπους. Το υπερβολικό άγχος μπορεί να προκαλέσει τόσο σωματικά και όσο και συναισθηματικά συμπτώματα. Τα συνηθέστερα συναισθηματικά συμπτώματα, περιλαμβάνουν:

1. Ανησυχία

Το αίσθημα της εκτεταμένης ανησυχίας χαρακτηρίζεται από τον έντονο φόβο αλλά και το έντονο αίσθημα της θλίψης. Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι το άγχος μπορεί να συνδέεται με αγχώδεις διαταραχές. Μάλιστα, ερευνητές στα πλαίσια επιστημονικής μελέτης διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που παρουσίαζαν υψηλά επίπεδα εργασιακού στρες αντιμετώπιζαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης. Οι φυσικές στρατηγικές για να μειώσετε το έντονο αίσθημα ανησυχίας περιλαμβάνουν την τακτική φυσική άσκηση, την διακοπή του καπνίσματος, την μείωση της καφεΐνης αλλά την αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ.

2. Ευερεθιστότητα

Η ευερεθιστότητα και ο θυμός αποτελούν κοινά χαρακτηριστικά που μπορεί να εκδηλωθούν σε άτομα που αντιμετωπίζουν έντονο άγχος. Στα πλαίσια επιστημονικής μελέτης, οι ερευνητές διερεύνησαν τη σχέση μεταξύ του θυμού, της κατάθλιψης και των επιπέδων άγχους στους συμμετέχοντες και διαπίστωσαν ότι υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στο χρόνιο στρες και το αίσθημα του έντονου θυμού. Υπάρχουν πολλές και εναλλακτικές στρατηγικές για την διαχείριση του θυμού, όπως η τεχνική χαλάρωσης του διαλογισμού αλλά και η επικοινωνία με τα αγαπημένα σας πρόσωπα, που μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε υπό έλεγχο τον θυμό.

3. Προβλήματα με την μνήμη ή την συγκέντρωση

Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με την μνήμη ή δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε, μπορεί να οφείλεται στο άγχος. Οι ερευνητές, στα πλαίσια επιστημονικής μελέτης, διερεύνησαν τις εγκεφαλικές οδούς απόκρισης στο άγχος και την επίδρασή τους στην μακροπρόθεσμη μνήμη. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ορισμένες ορμόνες μετά από ένα αγχωτικό ή τραυματικό συμβάν μπορεί να βλάψουν την μνήμη. Για να βελτιώσετε την μνήμη αλλά και την ικανότητα συγκέντρωσης, μπορείτε να δοκιμάσετε μια πιο υγιεινή διατροφή, με τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Η αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ και του καπνίσματος μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου.

4. Απότομες εναλλαγές στην διάθεση

Οι πολλές συναισθηματικές επιδράσεις του άγχους μπορεί να προκαλέσουν απότομες και ταχύτατες εναλλαγές στην διάθεση. Έρευνες αναφέρουν ότι τόσο οι κοινωνικοί όσο και οι σωματικοί στρεσογόνοι παράγοντες μπορεί να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στη συναισθηματική ευεξία και τη διάθεση. Για να βελτιώσετε την διάθεσή σας άμεσα δοκιμάστε να αφιερώσετε λίγο χρόνο στα αγαπημένα σας πρόσωπα, καθώς μπορεί να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε καλύτερα καταστάσεις που σας αγχώνουν, προτείνοντας λύσεις που δεν έχετε σκεφτεί.