Είναι φυσιολογικό ορισμένες φορές να ξυπνάμε λιγότερο ξεκούραστοι από άλλες και να σπεύδουμε στην κουζίνα για το πρώτο φλιτζάνι καφέ της ημέρας. Αν όμως παρατηρήσετε ότι αυτές οι μέρες ξεκινούν να αυξάνονται ή ότι διαδέχονται η μία την άλλη, τότε ίσως θα πρέπει να αναπροσαρμόσετε το πρόγραμμά σας και να βρείτε ποιες ακριβώς συνήθειες εξαντλούν την ενέργειά σας. Εάν η εξάντληση που μπορεί να αισθάνεστε δεν συνοδεύεται από κάποιο άλλο σύμπτωμα, τότε πιθανότατα να μην οφείλεται σε κάποιο υποκείμενο νόσημα αλλά στους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας. Μερικές αλλαγές που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε τα επίπεδα ενέργειά σας, περιλαμβάνουν:

Προσέξτε τον ύπνο σας

Είναι λογικό να μην ξεκουραστείτε πλήρως με λίγες ώρες ύπνου. Εάν κοιμάστε συχνά λιγότερο από επτά ώρες κάθε βράδυ, τότε είναι πιθανόν να έχετε εξαντληθεί. Πέραν της κόπωσης, οι λιγοστές ώρες ύπνου μπορεί να προκαλέσουν:

  • Αύξηση του σωματικού βάρους.
  • Αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη και καρδιακών προβλημάτων.
  • Αυξημένο κίνδυνο ατυχημάτων.
  • Μειωμένη συγκέντρωση, μνήμη και πεσμένη διάθεση.

Είναι σημαντικό να μην κοιμάστε ελάχιστα αλλά και να μην ξεπερνάτε τις εννέα ώρες ύπνου κάθε βράδυ, διότι αυξάνονται επίσης οι πιθανότητες για εμφάνιση παχυσαρκίας, διαβήτη και πονοκεφάλων.

Πρωτεΐνη… το καύσιμο μας

Εάν το πρωί τρώτε κάτι γρήγορα ή χειρότερα δεν τρώτε πρωινό, ίσως θα πρέπει να το σκεφτείτε ξανά. Θα ήταν καλό να αποφύγετε τους υδατάνθρακες το πρωί, καθώς υπάρχει περίπτωση να προκαλέσουν μια απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα, με την πτώση των επιπέδων να προκαλεί με την σειρά της έντονη υπνηλία. Δοκιμάστε να έχετε σε κάθε γεύμα σας πρωτεΐνη και φροντίστε ώστε τα σνακ να εξισορροπούν την ποσότητα υδατανθράκων και πρωτεΐνης. Αυτό διότι η πρωτεΐνη αποτρέπει τις απότομες διακυμάνσεις των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, γεγονός που ενισχύει την εγρήγορση.

Πιείτε περισσότερο νερό

Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει κόπωση και δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν ήπιας μορφής αφυδάτωση, δίχως να το συνειδητοποιούν, ακριβώς επειδή μπορεί να αμελήσουν το νερό τους. Μπορείτε ωστόσο, να αυξήσετε την ημερήσια πρόσληψη νερού, κρατώντας δίπλα σας ένα γεμάτο μπουκάλι με δροσερό νερό, που θα λειτουργεί ως υπενθύμιση. Ένα εξίσου γρήγορο «κόλπο» είναι να βρέξετε τα χέρια και το πρόσωπό σας με κρύο νερό, καθώς αυτό μπορεί να σας ενισχύσει το αίσθημα εγρήγορσης, βοηθώντας σας να ξεπεράσετε την νωχελικότητα.

Βελτιώστε την διάθεσή σας

Το στρες, η αρνητικότητα και η έντονη ανησυχία αποτελούν τους βασικότερους παράγοντες που «κλέβουν» την ενέργειά μας καθημερινά. Για να βελτιώσετε την διάθεσή σας μπορείτε να δοκιμάσετε:

  • Ευγνωμοσύνη: Σκεφθείτε τα πρόσωπα και κάθε λεπτομέρεια στην καθημερινότητά σας που σας γεμίζει χαρά, ηρεμία και ικανοποίηση. Επαναλάβετε αυτήν την διαδικασία κάθε φορά που τα πράγματα δυσκολεύουν, καθώς θα σας βοηθήσει να συνειδητοποιήσετε ότι τα θετικά είναι πολλά περισσότερα από τα αρνητικά, γεγονός που θα βελτιώνει την διάθεσή σας.
  • Διαλογισμός: Δεν χρειάζεται να προσπαθήσετε για πολλές ώρες ούτε να ακολουθήσετε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα. Αρκεί να αφιερώσετε λίγα λεπτά για ελέγξετε τον ρυθμό της αναπνοής και της εκπνοής σας για να ηρεμήσετε το νου και να αυξήσετε το αίσθημα της ηρεμίας και της πληρότητας.
Ακολουθήστε το στο Google News