Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο κοινός τύπος καρκίνου στις γυναίκες ενώ εμφανίζεται και στους άνδρες αν και αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 1% όλων των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού. Βλάβες στο DNA και οι γενετικές μεταλλάξεις μπορεί να προκαλέσουν τον καρκίνο του μαστού ενώ ορισμένα γονίδια που κληρονομούνται, όπως τα BRCA1 και BRCA2, μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο, πράγμα που ισχύει και για τον παράγοντα της παχυσαρκίας. Ο τρόπος ζωής διαδραματίζει επίσης κρίσιμο ρόλο, με επιστημονικά δεδομένα να συνδέουν την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα και ορισμένα διατροφικά πρότυπα με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Αντίθετα άλλες επιστημονικές μελέτες έχουν συνδέσει την μεσογειακή διατροφή με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού αλλά έχουν αναγνωριστεί και συγκεκριμένα τρόφιμα που πιθανότατα προλαμβάνουν την νόσο.

Τρόφιμα που μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο

Είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι πολλοί παράγοντες σχετίζονται με την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού. Ενώ η βελτίωση της διατροφής σας μπορεί να βελτιώσει γενικά την υγεία και να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου γενικά, αποτελεί μόνο ένα κομμάτι του παζλ. Ακόμα και αν ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή, τα προληπτικά check-up και οι μαστογραφίες παραμένουν σημαντικά και ιδιαίτερα βοηθητικά εργαλεία στην πρόληψη της νόσου, καθώς η έγκαιρη ανίχνευση και διάγνωση αυξάνουν σημαντικά τα ποσοστά επιβίωσης. Σε κάθε περίπτωση, τα τρόφιμα που μπορείτε να εντάξετε στην διατροφή σας, περιλαμβάνουν:

1. Φυλλώδη, πράσινα λαχανικά

Το kale, η ρόκα, το σπανάκι, είναι μερικά μόνο από τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά που μπορεί να έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες. Τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά περιέχουν αντιοξειδωτικά καροτενοειδούς, όπως βήτα καροτίνη, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, τα υψηλά επίπεδα των οποίων σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Μάλιστα σε μια μετά-ανάλυση οκτώ επιστημονικών μελετών για περισσότερα από 7.000 άτομα, διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες με υψηλότερα επίπεδα καροτενοειδών είχαν σημαντικά μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού, σε σύγκριση με τις γυναίκες με χαμηλότερα επίπεδα.

2. Εσπεριδοειδή

Τα εσπεριδοειδή περιέχουν ενώσεις που μπορεί να προστατεύσουν από τον καρκίνο του μαστού, όπως το φολικό οξύ, η βιταμίνη C και τα καροτενοειδή όπως η β-κρυπτοξανθίνη και το βήτα καροτένιο, καθώς και τα αντιοξειδωτικά φλαβονοειδούς όπως η κουερκετίνη, η εσερετίνη και η ναρρενίνη. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά παρέχουν αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Στην πραγματικότητα, επιστημονικά δεδομένα έχουν συνδέσει τα εσπεριδοειδή με μειωμένο κίνδυνο πολλών καρκίνων, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού. Μια μετά – ανάλυση 6 μελετών σε πάνω από 8.000 άτομα συνέδεσε την υψηλή πρόσληψη εσπεριδοειδών με μείωση κατά 10% του κινδύνου καρκίνου του μαστού. Τα εσπεριδοειδή περιλαμβάνουν τα πορτοκάλια, το γκρέιπφρουτ, τα λεμόνια, το λάιμ και τα μανταρίνια.

3. Λιπαρά ψάρια

Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, οι σαρδέλες και το σκουμπρί, είναι γνωστά για τις θετικές επιδράσεις για την υγεία. Τα λιπαρά ωμέγα-3, το σελήνιο και τα αντιοξειδωτικά τους όπως η κανταξανθίνη έχουν προστατευτικές ιδιότητες απέναντι στον καρκίνο. Σε μια μεγάλη μετά – ανάλυση 26 μελετών σε 883.000 άτομα διαπιστώθηκε ότι εκείνοι με την υψηλότερη πρόσληψη ωμέγα-3 από ψάρια είχαν έως και 14% μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν τη χαμηλότερη ποσότητα.

4. Μούρα

Η τακτική κατανάλωση μούρων μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ορισμένων καρκίνων, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού. Τα αντιοξειδωτικά των μούρων, συμπεριλαμβανομένων των φλαβονοειδών και των ανθοκυανινών, έχει αποδειχθεί ότι προστατεύουν από κυτταρικές βλάβες, καθώς και από την ανάπτυξη ή και την εξάπλωση καρκινικών κυττάρων.

Ακολουθήστε το στο Google News