Το εργασιακό άγχος έχει σημαντικές συνέπειες για την υγεία που κυμαίνονται από σχετικά ήπιες, όπως τα συχνότερα κρυολογήματα έως και δυνητικά σοβαρές όπως οι καρδιακές παθήσεις και το μεταβολικό σύνδρομο. Ενώ το εργασιακό στρες αποτελεί ένα συνηθισμένο φαινόμενο, σπάνια πλέον το εργασιακό περιβάλλον δεν προκαλεί αισθήματα άγχους ή και ανησυχίας. Μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση ωστόσο είναι εκείνη που μας βοηθά να υιοθετήσουμε αποτελεσματικές στρατηγικές διαχείρισης του άγχους που μπορεί να βιώνουμε στην δουλειά. Μερικές τεχνικές διαχείρισης άγχους που μπορείτε να δοκιμάσετε αν δυσκολεύεστε να αντιμετωπίσετε το εργασιακό άγχος, περιλαμβάνουν:

*Ξεκινήστε την ημέρα σας σωστά

Αφού σηκωθείτε και ετοιμαστείτε, ντύσετε στην συνέχεια τα παιδιά, ξεκινήστε το δρόμο προς την δουλειά κάνοντας την κλασική στάση για έναν καφέ και κάτι γρήγορο για πρωινό, μπορεί να παρατηρήσετε ότι μάλλον είστε ήδη αγχωμένοι όταν φτάσετε εκεί. Μπορεί να εκπλαγείτε από το πόσο επηρεάζεστε από το άγχος στο χώρο εργασίας όταν έχετε ένα αγχωτικό πρωί. Αντ’αυτού δοκιμάστε να ξεκινήσετε την ημέρα σας σωστά, με την οργάνωσή της να ξεκινά από το προηγούμενο βράδυ. Όταν ξεκινάτε την ημέρα με προγραμματισμό, ισορροπημένη διατροφή και θετική ενέργεια, μπορεί να διαπιστώσετε ότι το άγχος της δουλειάς δεν σας «αγγίζει» τόσο εύκολα.

*Οργάνωση και πάλι οργάνωση

Μπορεί να ακούγεται κλισέ αλλά είναι σημαντικό να αποκτήσετε οργάνωση, καθώς έτσι θα γλιτώσετε πολύτιμο χρόνο και δεν θα χρειάζεται να αγχώνεστε για μικρές λεπτομέρειες που δεν μπορείτε να ελέγξετε, όπως η κίνηση στο δρόμο. Ακόμα και αν η οργάνωση δεν είναι το «δυνατό» σας σημείο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να την ενδυναμώσετε και την εξελίξετε προς όφελός σας. Δοκιμάστε να καταγράψετε όλα όσα προέχουν και πρέπει να γίνουν βάσει χρονικών περιορισμών και δώστε την προσοχή σας σε αυτά. Έπειτα αφιερώστε λίγο χρόνο για να φροντίσετε τον εαυτό σας, χαρίζοντάς του ένα χαλαρωτικό μπάνιο και μην ξεχνάτε να διαλέγετε τα ρούχα σας από το προηγούμενο βράδυ, ώστε να είστε πανέτοιμοι το επόμενο πρωί.

*Απομακρυνθείτε από τις συγκρούσεις

Οι  διαπροσωπικές συγκρούσεις επηρεάζουν τόσο τη σωματική όσο και την συναισθηματική σας υγεία. Η «απόδραση» από τη σύγκρουση με ένα συνάδελφο ίσως να είναι ιδιαίτερα δύσκολη για αυτό μια καλή ιδέα θα ήταν να την αποφύγετε εντελώς. Θα ήταν καλό επίσης να μην ενδίδετε στο κουτσομπολιό ή την συζήτηση λεπτομερειών της προσωπικής σας ζωής όπως και άλλων. Όταν είναι δυνατόν, προσπαθήστε να αποφύγετε άτομα που δεν συνεργάζονται καλά με άλλους. Εάν η σύγκρουση σας… «βρει» ούτως ή άλλως, βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε πώς να το χειριστείτε κατάλληλα και κυρίως με ψυχραιμία.

*Περπατήστε στο διάλειμμα σας

Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που αισθάνονται τις άσχημες επιδράσεις της καθιστικής ζωής, ωστόσο ακόμα και αν δεν έχετε χρόνο για μια πολύωρη προπόνηση, μπορείτε να επωφεληθείτε από τα οφέλη της βάδισης στο διάλειμμά σας. Μπορείτε λοιπόν, να καταπολεμήσετε τις σωματικές και πνευματικές επιπτώσεις του εργασιακού άγχους περπατώντας για λίγο στο διάλειμμα σας.