Καθώς το βάρος ενός ατόμου αυξάνεται, η δραστηριότητα των εγκεφαλικών περιοχών μειώνεται, πράγμα που ισχύει και για την ροή του αίματος, σύμφωνα με μια νέα μελέτη απεικόνισης εγκεφάλου, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Alzheimer Disease. Στην εν λόγω μελέτη, που αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες μελέτες που συνδέουν την παχυσαρκία με τη δυσλειτουργία του εγκεφάλου, οι επιστήμονες ανέλυσαν πάνω από 35.000 λειτουργικές νευροαπεικονιστικές σαρώσεις από περισσότερα από 17.000 άτομα για τη μέτρηση της ροής του αίματος στον εγκέφαλο και της εγκεφαλικής δραστηριότητας.

Μειωμένη εγκεφαλική δραστηριότητα…

«Η παρούσα μελέτη δείχνει ότι το υπερβολικό βάρος επηρεάζει σοβαρά την εγκεφαλική δραστηριότητα και αυξάνει τον κίνδυνο για τη νόσο του Αλτσχάιμερ, καθώς και πολλές άλλες ψυχιατρικές και γνωστικές καταστάσεις» εξηγεί  ο Daniel G. Amen, MD, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ιδρυτής της Amen Clinics, καθώς η χαμηλή ροή αίματος στον εγκέφαλο αποτελεί την κατεξοχήν πρώτη ένδειξη ότι το άτομο θα αναπτύξει τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Ανησυχητικά μοτίβα μειωμένης σταδιακά ροής αίματος βρέθηκαν σε όλες σχεδόν τις περιοχές του εγκεφάλου σε κατηγορίες λιποβαρών, φυσιολογικού βάρους, υπέρβαρου, παχυσαρκίας και παθολογικής παχυσαρκίας. Αυτά σημειώθηκαν ενώ οι συμμετέχοντες ήταν σε κατάσταση ηρεμίας καθώς και κατά την εκτέλεση μιας εργασίας συγκέντρωσης.

Η αρχή της νόσου Alzheimer

Σχολιάζοντας την παρούσα μελέτη ο George Perry, PhD, αρχισυντάκτης στο ακαδημαϊκό περιοδικό Journal of Alzheimer’s Disease, δήλωσε: «Το να αποδεχτούμε ότι η νόσος Alzheimer είναι μια ασθένεια που σχετίζεται και επηρεάζεται από το τρόπο ζωής αποτελεί την σημαντικότερη ανακάλυψη. Ο Δρ. Daniel G. Amen και η ερευνητική του ομάδα προσφέρουν αποδεικτικά στοιχεία ότι η παχυσαρκία πράγματι μεταβάλλει την παροχή αίματος στον εγκέφαλο, με την συρρίκνωση του εγκεφάλου και την νόσο του Alzheimer να είναι πιθανά αποτελέσματα. Αυτή είναι μια σημαντική πρόοδος, διότι αποδεικνύει άμεσα τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος αποκρίνεται στο σώμα μας» καταλήγει.