Πότε ήταν η τελευταία φορά που κάνατε γυµναστική; Αν δεν µπορείτε καν να θυµηθείτε – ή αν οι φόρµες σας δεν είναι πλέον στη µόδα – ίσως η επιστροφή στους διαδρόµους του γυµναστηρίου να σας φανεί πιο δύσκολη από ό,τι πιστεύετε. Πολλές παράµετροι, σωµατικές και ψυχολογικές, δηµιουργούν εµπόδια στην προσπάθεια να βελτιώσετε τη φυσική σας κατάσταση. Ευτυχώς, αρκεί να γνωρίζετε τα πιο συνηθισµένα λάθη των πρωτάρηδων για να µπορέσετε και να τα αποφύγετε. Ταυτόχρονα, ακολουθώντας τα κατάλληλα tips, θα κατορθώσετε να εντάξετε επιτυχώς την άσκηση στην καθηµερινότητά σας.

Τα λάθη των πρωτάρηδων

Ο ενθουσιασμός, η απειρία ή η πεποίθηση πως η φυσική σας κατάσταση παραμένει η ίδια με εκείνη που είχατε την τελευταία φορά που ασκηθήκατε, μπορούν να σαμποτάρουν τις προπονήσεις σας.

Υπερενθουσιάζεστε

Οι περισσότεροι (ξανα)ξεκινάμε να αθλούμαστε έχοντας στο μυαλό μας κάποιον στόχο. Είτε αυτός είναι η απώλεια βάρους είτε ένα πιο σφιχτό κορμί ή η εκμάθηση κάποιας δεξιότητας, το μόνο βέβαιο είναι πως δεν βλέπουμε την ώρα να τον επιτύχουμε. Αυτό όμως πολλές φορές αρκεί για να μας ωθήσει σε υπερβολές και τραυματισμούς. Και αν τραυματιστούμε και αναγκαστούμε να μείνουμε εκτός προπονήσεων στην αρχή των προσπαθειών μας, το πιθανότερο είναι εν τέλει να τα παρατήσουμε.

Ανταγωνίζεστε άλλους ανθρώπους

Ακόμη και αν ξεκινήσατε το ίδιο πρόγραμμα την ίδια μέρα, εσείς και η κολλητή σας είστε δύο διαφορετικοί άνθρωποι. Αυτό σημαίνει ότι ενδέχεται η πρόοδός σας να μην είναι κοινή εξ αρχής ή να πάρει διαφορετική μορφή. Μη συγκρίνετε το αδυνάτισμά σας ή την ικανότητά σας να εκτελείτε μία άσκηση με τους γύρω σας. Το μόνο που μετράει είναι το πώς τα πηγαίνετε σε σχέση με τον εαυτό σας τον προηγούμενο μήνα.

Προσπαθείτε να στριμώξετε την προπόνηση

Αργήσατε να ξυπνήσετε ή κάνατε άλλη μία απρόσμενη υπερωρία και καταλήξατε να έχετε λιγότερο χρόνο για το γυμναστήριο από όσο ελπίζατε. Προσπαθήσατε να δώσετε λύση στο πρόβλημα αυξάνοντας την ένταση των ασκήσεων ή το βάρος που σηκώσατε. Τα καλύτερα αποτελέσματα, όμως, έρχονται με την αργή και σταθερή προσπάθεια.

Αφυδατώνεστε

Οταν δεν πίνουμε αρκετό νερό κατά τη διάρκεια της προπόνησής μας, τα επίπεδα ενέργειάς μας μειώνονται, ενώ παράλληλα οι μύες μας γίνονται πιο δύσκαμπτοι. Επομένως, μην ξεχνάτε ποτέ το μπουκαλάκι με το νερό σας!

Βιάζεστε

Είδατε σε βίντεο έναν αγώνα kick boxing και δεν βλέπετε την ώρα η κλωτσιά σας να φτάσει πάνω από το κεφάλι σας. Εχετε δίκιο, πρόκειται για μια πολύ εντυπωσιακή κίνηση. Αναρωτηθήκατε, όμως, πόσα χρόνια χρειάστηκε η αθλήτρια για να την εκτελέσει; Θυμηθείτε ότι κανείς δεν είναι ιδιαίτερα καλός την πρώτη φορά που καταπιάνεται με μια δραστηριότητα. Ετσι θα αποφύγετε την απογοήτευση.

Ψάχνετε τις διαφορές

Πολλοί άνθρωποι δυσφορούν με τον χρόνο που μεσολαβεί μέχρι να δουν τα πρώτα αποτελέσματα της προπόνησής τους. Στην πραγματικότητα, απλώς ψάχνουν σε λάθος μέρος. Μπορεί να μη χάσατε δέκα κιλά στον πρώτο μήνα άσκησης, όμως είναι βέβαιο ότι σας έχει επηρεάσει ήδη με πολλούς τρόπους. Είτε πρόκειται για την ποιότητα του ύπνου σας είτε για τα επίπεδα ενέργειάς σας, τα δώρα της γυμναστικής είναι πολλά και πολύπλευρα.

Δεν τρώτε σωστά

Το σώμα σας έχει άλλες ανάγκες όταν προπονείστε σε σχέση με τις ημέρες που περνάτε καθισμένη σε μια καρέκλα. Αν δεν του προσφέρετε τον σωστό συνδυασμό πρωτεϊνών και υδατανθράκων πριν και μετά την προπόνηση, το πιθανότερο είναι πως σύντομα θα αισθανθείτε εξαντλημένη. Και κανείς ποτέ δεν έχει απολαύσει τη γυμναστική όταν νιώθει έτοιμος να καταρρεύσει.

Παραλείπετε τις διατάσεις

Είναι βαρετές, δεν μας βοηθούν να χάσουμε βάρος και μας αναγκάζουν να βάλουμε το σώμα μας σε αστείες θέσεις. Δεν είναι να απορεί κανείς που τόσοι άνθρωποι προτιμούν να τις παρακάμπτουν. Ωστόσο, οι διατάσεις είναι από τα πιο πολύτιμα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας. Μας προστατεύουν από τους τραυματισμούς, ενώ παράλληλα μας βοηθούν να είμαστε αρκετά ευλύγιστοι ώστε να μπορούμε να εκτελέσουμε τις πιο απαιτητικές ασκήσεις.

Δεν πιστεύετε στον εαυτό σας

Σας είναι δύσκολο να φανταστείτε ότι θα απολαύσετε έναν τρόπο ζωής που στηρίζεται στις συνήθειες της σωστής διατροφής και της άσκησης. Ομως αν αμφισβητείτε διαρκώς την ικανότητά σας να αλλάξετε, καταλήγετε να σαμποτάρετε τον εαυτό σας. Καμία αλλαγή δεν είναι εύκολη, αλλά δεν θα είστε ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία που τα καταφέρνει.

Tips για μια καλή αρχή

Επιλέξτε το σωστό outfit

Μπορεί να σας φαίνεται δευτερεύον, όμως τα ρούχα και τα αξεσουάρ δεν αποκλείεται να κάνουν τη διαφορά. Πρώτα από όλα, χωρίς τα κατάλληλα παπούτσια ή το αθλητικό σουτιέν με τη σωστή στήριξη, η γυμναστική μπορεί να γίνει πολύ δυσάρεστη διαδικασία. Εκτός αυτού όμως, ένα όμορφο αθλητικό σύνολο μπορεί να λειτουργήσει ως επιπλέον κίνητρο για να πάτε στην προπόνηση.

Ξεκινήστε από τα χαμηλά

Οι περισσότεροι ξεκινάμε να ασκούμαστε μετά από πολλούς μήνες – αν όχι χρόνια – σκέψης και αναβολών, και αυτό συχνά μας οδηγεί στην υπεραναπλήρωση. Ομως κανείς δεν μπορεί να περάσει με επιτυχία και συνέπεια από μια πλήρως καθιστική ζωή στον… πρωταθλητισμό. Ξεκινήστε ορίζοντας δύο βολικές ημέρες την εβδομάδα για τη γυμναστική σας και μετά το τέλος του πρώτου μήνα αρχίστε να προσθέτετε επιπλέον προπονήσεις σύμφωνα με τις επιθυμίες και τις ανάγκες σας.

Πάρτε… δουλειά για το σπίτι

Αν είναι στ’ αλήθεια η πρώτη σας φορά, ίσως η ιδέα του γυμναστηρίου να σας αγχώνει αρκετά, και αυτό να γίνεται αιτία συνεχών αναβολών. Ισως η λύση να είναι πιο εύκολη από ό,τι πιστεύετε: Στο Διαδίκτυο μπορείτε να βρείτε αμέτρητα βίντεο με προπονήσεις που απαιτούν ελάχιστο ή και καθόλου εξοπλισμό. Ενδέχεται να διαπιστώσετε ότι αυτού του είδους η άσκηση σας είναι υπεραρκετή. Ακόμη, όμως, και αν πιστεύετε πως χρειάζεστε μια πιο οργανωμένη προπόνηση, αυτά τα πρώτα βήματα θα σας χαρίσουν την αυτοπεποίθηση που έχετε ανάγκη για να την τολμήσετε. Για καλύτερα αποτελέσματα, προμηθευτείτε ένα στρώμα γιόγκα, βαράκια, ένα σχοινάκι και έναν ιμάντα αντίστασης.

Πηγαίνετε διαβασμένη

Στην περίπτωση που προτιμήσετε την άσκηση σε γυμναστήριο, είναι σημαντικό να επιλέξετε το κατάλληλο για εσάς. Και για να το καταφέρετε, θα πρέπει να κάνετε τις σωστές ερωτήσεις. Ετοιμάστε μια λίστα πριν από την επίσκεψή σας στο υποψήφιο γυμναστήριο, ώστε να είστε βέβαιη πως δεν θα ξεχάσετε κάτι. Μερικές ενδεικτικές ερωτήσεις είναι οι εξής: Υπάρχει η δυνατότητα να ασκείστε εκεί δοκιμαστικά για μία-δύο εβδομάδες πριν από την εγγραφή; Τι μαθήματα προσφέρουν; Ποιες ώρες έχει τον λιγότερο κόσμο;

Μείνετε στο… επίπεδό σας

Ορισμένες σχολές αθλημάτων, όπως για παράδειγμα πολλές σχολές πολεμικών τεχνών, προσφέρουν μαθήματα για όλα τα επίπεδα ταυτόχρονα. Ουσιαστικά, οι μαθητές επισκέπτονται τον χώρο της σχολής και προπονούνται μαζί με άλλα άτομα του επιπέδου τους, πλάι σε άλλους που έχουν μεγαλύτερη εμπειρία. Αυτό έχει μια σειρά από πλεονεκτήματα – για παράδειγμα, έχετε την ευκαιρία να πάρετε μια ιδέα για το πώς θα μοιάζουν οι προπονήσεις σας στο μέλλον ή και να προκαλέσετε τον εαυτό σας να εξελιχθεί πιο γρήγορα. Ωστόσο, κρύβει και ορισμένες παγίδες για τους πρωτάρηδες: Ισως σας μπερδέψει η τόση παράλληλη δράση, ενώ μπορεί να διαπιστώσετε ότι ντρέπεστε να εκτελέσετε τις κινήσεις που μαθαίνετε μπροστά σε άτομα με πολύ περισσότερες γνώσεις. Επομένως, θα σας συμβουλεύαμε να ξεκινήσετε από ένα τμήμα που απευθύνεται αποκλειστικά σε αρχάριους.

Αποφύγετε τη δέσμευση

Ισως υπάρχει κάποιο άθλημα ή προπόνηση που σκέφτεστε να ξεκινήσετε εδώ και πολλά χρόνια, είτε γιατί υπόσχεται άμεσα αποτελέσματα είτε γιατί σας φαίνεται ενδιαφέρον. Στην πράξη, όμως, τα πράγματα δεν είναι πάντα όπως τα φανταζόμαστε. Ξεκινήστε την αναζήτηση της ιδανικής μορφής άσκησης με ανοιχτό μυαλό, δοκιμάζοντας πολλά διαφορετικά αθλήματα μέχρι να βρείτε εκείνο που πραγματικά σας ταιριάζει.

Στριμώξτε τον εαυτό σας

Δημιουργήστε τις συνθήκες που θα κάνουν την αναβολή της προπόνησης σχεδόν… ντροπιαστική. Ζητήστε από την κολλητή σας να ελέγχει αν όντως πήγατε στο γυμναστήριο. Ετοιμάστε την τσάντα με τα ρούχα της προπόνησης από το προηγούμενο βράδυ και αφήστε τη δίπλα στην πόρτα σας, ώστε να σας… κοιτάζει υποτιμητικά αν φύγετε χωρίς αυτή από το σπίτι. Το πιο δύσκολο πράγμα στην προσπάθειά σας να είστε συνεπής στον στόχο να βελτιώσετε τη φυσική σας κατάσταση, είναι η απόφαση να πάτε στον χώρο του γυμναστηρίου. Απαξ και βρεθείτε εκεί, όλα θα σας φανούν ευκολότερα.