Το άσθμα αποτελεί μια χρόνια ασθένεια που επηρεάζει τις διόδους αέρα στους πνεύμονες. Ενώ δεν υπάρχουν κύριες αιτίες άσθματος, οι ειδικοί πιστεύουν ότι ένας συνδυασμός γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων μπορεί να προκαλέσει την πάθηση ή τουλάχιστον να κάνει ένα άτομο ευαίσθητο στο άσθμα. Άλλοι παράγοντες ενδεχομένως να περιλαμβάνουν το οικογενειακό ιστορικό, αν και δεν έχει βρεθεί κανένα συγκεκριμένο «γονίδιο άσθματος», τις παιδικές ιογενείς λοιμώξεις, όπως αναπνευστικές λοιμώξεις, την πρώιμη έκθεση σε αλλεργιογόνα ή ακόμα και την κακή υγιεινή. Ο επίμονος βήχας ειδικότερα αποτελεί ένα από τα ενδεικτικά συμπτώματα του άσθματος.

Προσδιορίζοντας τον βήχα του άσθματος

Ο σκοπός του βήχα είναι η απομάκρυνση ξένων σωματιδίων και βακτηρίων για την πρόληψη πιθανής μόλυνσης. Υπάρχουν δύο τύποι βήχα: ο παραγωγικός και ο μη παραγωγικός. Όταν ένας βήχας είναι παραγωγικός, αυτό σημαίνει ότι απομακρύνεται μια σημαντική ποσότητα φλέγματος, επιτρέποντας στους πνεύμονες να απαλλαγούν από επιβλαβείς ουσίες. Ο βήχας σε άτομα με άσθμα μπορεί να είναι χρήσιμος επειδή είναι ένας από τους φυσικούς μηχανισμούς άμυνας του σώματος. Ένας παραγωγικός ασθματικός βήχας θα αποβάλει το φλέγμα και τη βλέννα από τους πνεύμονες. Στις περισσότερες περιπτώσεις άσθματος όμως ο βήχας θεωρείται μη παραγωγικός.

Ο μη παραγωγικός βήχας, γνωστός και ως ξηρός βήχας αποτελεί την απάντηση σε έναν ερεθισμό που προκαλεί την σύσπαση ή και την σύσφιξη των βρογχικών σωλήνων. Το οίδημα (φλεγμονή) και η συστολή των αεραγωγών, που προκαλεί αυτόν τον τύπο μη παραγωγικού βήχα, χαρακτηρίζουν το άσθμα.Ένας βήχας άσθματος συνοδεύεται επίσης συχνά από συριγμό. Πρόκειται για έναν ήχο σφυρίγματος υψηλού τόνου που προκαλείται από έναν περιορισμένο αεραγωγό.

Συμπτώματα που μπορεί να «συνοδεύουν» τον βήχα

Ο βήχας αποτελεί ένα ιδιαίτερα κοινό σύμπτωμα του άσθματος και ορισμένες φορές αποτελεί το μοναδικό σύμπτωμα της πάθησης. Άλλα συμπτώματα που μπορεί να «συνοδεύουν» τον βήχα και να συνδέονται με το άσθμα περιλαμβάνουν:

  • Το σφίξιμο στο στήθος.
  • Τον συριγμό κατά τον βήχα.
  • Την κόπωση ή την αφύπνιση από τον νυχτερινό βήχα.
  • Τα προβλήματα κατά την φυσική άσκηση.
  • Τις παρατεταμένες ασθένειες ή λοιμώξεις.
  • Την δυσκολία στην αναπνοή.