Η ενίσχυση της λειτουργίας του μεταβολισμού θεωρείται κομβικής σημασίας για την απώλεια βάρους και όχι αδίκως αφού μετατρέπει το φαγητό που τρώτε σε καύσιμο και τροφοδοτεί τον οργανισμό με την απαραίτητα ενέργεια για να κάνετε όλα όσα θέλετε. Ακόμα και όταν κοιμάστε το σώμα σας χρειάζεται ενέργεια για διαδικασίες όπως εκείνη της αναπνοής ή της αποκατάστασης της βλάβης των κυττάρων. Ο μεταβολισμός λοιπόν δεν είναι υπεύθυνος μόνο για την καύση του λίπους καθώς συμβάλλει στην αναπνοή, στην κυκλοφορία του αίματος, στον έλεγχο της θερμοκρασίας του σώματος και στην πέψη των τροφίμων, μεταξύ άλλων.

Πώς θα ενισχύσετε τον μεταβολισμό σας

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι ο μεταβολισμός δεν βρίσκεται πλήρως υπό τον έλεγχό σας, αφού πολλοί και διαφορετικοί είναι οι παράγοντες που μπορεί να τον επηρεάζουν όπως το φύλο, το σωματότυπο αλλά και η ηλικία. Ωστόσο, μπορείτε να ενισχύσετε την λειτουργία του μεταβολισμού σας υιοθετώντας ορισμένες καλές συνήθειες. Αυτές περιλαμβάνουν:

*Επαρκής πρόσληψη θερμίδων

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να καταναλώνετε επαρκείς θερμίδες, καθώς στην περίπτωση που είναι λίγες, όπως συμβαίνει συνήθως με τις εξαντλητικές δίαιτες, ο μεταβολισμός σας πιστεύει ότι τα τρόφιμα είναι λιγοστά και επιβραδύνει την λειτουργία του, προκειμένου εξοικονομήσει ενέργεια. Για να διατηρήσετε λοιπόν την υψηλή δραστηριότητα του μεταβολισμού είναι σημαντικό να προσλαμβάνετε αρκετές θερμίδες, που να ταιριάζουν στον μεταβολικό ρυθμό ανάπαυσής σας.

*Μικρότερα γεύματα στην μέρα

Δοκιμάστε να καταναλώσετε μικρότερα και περισσότερα γεύματα κατά την διάρκεια της ημέρας, καθώς εντείνουν το αίσθημα της πείνας ενώ συμβάλλει στην ενίσχυση της δραστηριότητας του μεταβολισμού. Αυτό διότι η κατανάλωση μικρότερων γευμάτων καθ’όλη την διάρκεια της ημέρας μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας σε καλά επίπεδα, αποτρέποντας τις απότομες διακυμάνσεις της ινσουλίνης που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους.

*Πιείτε λίγο καφέ

Η καφεΐνη επιταχύνει το κεντρικό νευρικό σύστημα και αυτό με την σειρά του μπορεί να ενισχύσει το μεταβολισμό σας. Υπό την προϋπόθεση ότι το φλιτζάνι σας δεν είναι γεμάτο με κρέμα και σιρόπι ή ζάχαρη, ο καφές μπορεί να σας δώσει ενέργεια καθώς και ορισμένα αντιοξειδωτικά. Ο καφές έχει επίσης αποδειχθεί ότι βελτιώνει τα επίπεδα ενέργειας κατά τη διάρκεια της άσκησης, βοηθώντας σας να γυμναστείτε σκληρότερα, περισσότερο, γεγονός που σηματοδοτεί την καύση περισσότερων θερμίδων όσο γυμνάζεστε.