Οι ευερέθιστοι άνθρωποι που τείνουν να εκδηλώνουν σαρκασμό συχνά ενδέχεται να θέτουν σε κίνδυνο την καρδιά τους, σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Tennessee. Σύμφωνα με την μελέτη 2.300 επιζώντων από καρδιακή προσβολή στις ΗΠΑ, διαπιστώθηκε ότι εκείνοι που εμφάνιζαν αρνητικά χαρακτηριστικά, όπως ο σαρκασμός, ο κυνισμός, η δυσαρέσκεια, η ανυπομονησία και η ευερεθιστότητα, αντιμετώπιζαν σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν από μια δεύτερη καρδιακή προσβολή μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο κίνδυνος ενδεχομένως αυξάνεται επειδή η συναισθηματική τους κατάσταση είναι συνεχώς αρνητική, κάτι που βλάπτει την υγεία.

Παράγοντας πρόβλεψης η εχθρικότητα

Οι ερευνητές, από το Πανεπιστήμιο του Τενεσί στις ΗΠΑ, παρακολούθησαν 2.321 επιζώντες από καρδιακή προσβολή. Η εχθρικότητα μετρήθηκε στην αρχή της μελέτης χρησιμοποιώντας ένα τεστ προσωπικότητας και στη συνέχεια οι ασθενείς παρακολουθήθηκαν για το διάστημα των 24 μηνών. Στο τέλος των δύο ετών, τα ποσοστά επιβίωσης των συμμετεχόντων συγκρίθηκαν με τις βαθμολογίες της προσωπικότητάς τους και η εχθρικότητα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί με ακρίβεια για να προβλέψει την πιθανότητα κάποιου θανάτου από επαναλαμβανόμενη καρδιακή προσβολή. Οι ερευνητές, γράφοντας στο European Journal of Cardiovascular Nursing, ανέφεραν ότι ο χαρακτήρας κάποιου μπορεί να επηρεάσει την καρδιά, τόσο μέσω συμπεριφορικών όσο και ψυχολογικών μηχανισμών.

Εχθρικότητα VS αισιοδοξία

«Τα εχθρικά άτομα έχουν αυξημένους χρόνους θρόμβωσης, υψηλότερα επίπεδα αδρεναλίνης, πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων και αυξημένη καρδιακή αντιδραστικότητα», δηλώνουν οι ερευνητές. «Αυτοί οι γνωστοί φλεγμονώδεις παράγοντες μπορεί να προκαλέσουν καρδιακά επεισόδια» επισημαίνουν στην συνέχεια. Σε προηγούμενες μελέτες έχει διαπιστωθεί ότι η αισιοδοξία έχει άμεσο αντίκτυπο στην καρδιαγγειακή υγεία, καθώς μειώνονται οι ορμόνες του στρες, ο καρδιακός παλμός αλλά και η αρτηριακή πίεση. Ταυτόχρονα τα άτομα με αισιοδοξία τρώνε καλύτερα, κάνουν περισσότερη άσκηση και είναι λιγότερο πιθανό να καταναλώνουν αλκοόλ. Όσοι έχουν μια πιο… «ηλιόλουστη» διάθεση είναι επίσης λιγότερο πιθανό να καπνίσουν και εάν ήδη καπνίζουν, είναι καλύτερα να σταματήσουν.