Αν και οι επιδράσεις του λίπους και των υδατανθράκων στην υγεία είναι αμφιλεγόμενες, σχεδόν όλοι συμφωνούν ότι η πρωτεΐνη είναι σημαντική. Οι περισσότεροι άνθρωποι καταναλώνουν αρκετή πρωτεΐνη, ορισμένοι όμως θα επωφελούνταν σημαντικά από την υψηλότερη πρόσληψη πρωτεΐνης. Σειρά μελετών έχει αποδείξει ότι η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες έχει σημαντικά οφέλη για την απώλεια βάρους αλλά και για την μεταβολική υγεία. Οι βασικότεροι επιστημονικοί λόγοι που θα σας πείσουν να αυξήσετε την πρόσληψη πρωτεϊνών, περιλαμβάνουν:

1. Μειώνει τα επίπεδα όρεξης και πείνας

Τα τρία μακροθρεπτικά συστατικά – λίπη, υδατάνθρακες και πρωτεΐνες – επηρεάζουν το σώμα σας με διαφορετικούς τρόπους. Μελέτες δείχνουν ότι η πρωτεΐνη ενισχύει πολύ περισσότερο το αίσθημα του κορεσμού, καθώς σας βοηθούν να αισθάνεστε χορτάτοι με την κατανάλωση λιγότερων τροφίμων. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι η πρωτεΐνη μειώνει τα επίπεδα της γκρελίνης, της ορμόνης πείνας ενώ αυξάνει τα επίπεδα του πεπτιδίου YY, μια ορμόνη που εντείνει το αίσθημα κορεσμού. Αυτές οι επιδράσεις φαίνεται να είναι ισχυρές, αφού η αύξηση της πρόσληψης πρωτεϊνών από 15% σε 30% των ημερήσιων θερμίδων σε υπέρβαρες γυναίκες οδήγησε σε μείωση της τάξεως των 441 θερμίδων, δίχως να το συνειδητοποιήσουν ή να το προσπαθήσουν.

2. Αυξάνει τη μυϊκή μάζα και τη δύναμη

Η πρωτεΐνη αποτελεί το δομικό στοιχείο των μυών. Επομένως, η κατανάλωση επαρκών ποσοτήτων πρωτεΐνης σας βοηθά να διατηρήσετε τη μυϊκή σας μάζα και προωθεί την ανάπτυξη των μυών κατά τις προπονήσεις δύναμης. Εάν είστε σωματικά δραστήριοι, σηκώνετε βάρη ή προσπαθείτε να δυναμώσετε τους μυς σας, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι καταναλώνετε αρκετή πρωτεΐνη. Η διατήρηση της πρόσληψης πρωτεΐνης σε υψηλά επίπεδα μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη της απώλειας μυών κατά την απώλεια βάρους.

3. «Θωρακίζει» τα οστά σας

Ένας μύθος που τείνει να διαιωνίζεται είναι ότι η πρωτεΐνη και κυρίως η ζωική, είναι επιβλαβής για τα οστά. Αυτός ο μύθος βασίζεται στην ιδέα ότι η πρωτεΐνη αυξάνει το φορτίο οξέος στο σώμα, οδηγώντας σε έκπλυση ασβεστίου από τα οστά για να εξουδετερωθεί το οξύ. Ωστόσο, οι περισσότερες μακροπρόθεσμες μελέτες δείχνουν ότι η πρωτεΐνη, συμπεριλαμβανομένης της ζωικής, έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία των οστών. Τα άτομα που τρώνε περισσότερη πρωτεΐνη έχει διαπιστωθεί ότι τείνουν να διατηρούν την οστική μάζα σε καλά επίπεδα καθώς μεγαλώνουν, αντιμετωπίζοντας χαμηλότερο κίνδυνο οστεοπόρωσης και καταγμάτων.

4. Ενισχύει το μεταβολισμό

Η κατανάλωση πρωτεΐνης μπορεί να ενισχύσει το μεταβολισμό σας, καθώς το σώμα σας χρησιμοποιεί θερμίδες για να αφομοιώσει και να χρησιμοποιήσει τα θρεπτικά συστατικά από τα τρόφιμα που καταναλώνετε, φαινόμενο γνωστό και ως θερμική επίδραση των τροφίμων. Ωστόσο, δεν είναι όλα τα τρόφιμα τα ίδια. Η υψηλή πρόσληψη πρωτεϊνών έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει σημαντικά το μεταβολισμό όπως και τον αριθμό των θερμίδων που καίτε. Αυτό μπορεί να ανέρχεται σε 80-100 περισσότερες θερμίδες που καίγονται κάθε μέρα.