Το περπάτημα με σταθερό βηματισμό και ρυθμό όλοι ξέρουμε ότι είναι μια συνήθεια που μας γυμνάζει, μας κρατά σε εγρήγορση, συμβάλλει στην καλή κυκλοφορία του αίματος και ηρεμεί τον νου. Σας χαρίζει απλόχερα ποικίλα οφέλη, αφού αποτελεί μία από τις ευκολότερες τεχνικές εκγύμνασης αλλά και προληπτικό ή θεραπευτικό μέτρο για πολλές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας, του σακχαρώδους διαβήτη και των καρδιαγγειακών παθήσεων. Βοηθά στη διατήρηση του επιθυμητού βάρους ενώ σειρά ερευνών στο παρελθόν έχουν αποδείξει ότι τα βήματα μας χαρίζουν ζωή, κάνοντας τον εγκέφαλό μας νεότερο. Σε αυτά έρχεται να προστεθεί και η καλή ποιότητα ύπνου, καθώς το περπάτημα χαλαρώνει πέρα από τον εγκέφαλο και το σώμα μας, μειώνει τους μυϊκούς πόνους και αυξάνει την ευλυγισία μας.

Λόγοι για να περπατήσετε πιο γρήγορα

Πριν αναφερθούν οι απαραίτητες τεχνικές για να καταφέρετε εύκολα και γρήγορα να αυξήσετε την ταχύτητα στο περπάτημά σας, αυτοί είναι μερικοί από τους λόγους που θα σας πείσουν να το κάνετε:

  1. Εάν περπατάτε σε μια καθορισμένη απόσταση, τότε θα ολοκληρώνετε την διαδρομή σας πιο γρήγορα, γεγονός που σημαίνει ότι θα έχετε περισσότερο ελεύθερο χρόνο για άλλες δραστηριότητες. Εάν από την άλλη περπατάτε για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, τότε θα φτάνετε πιο μακριά, με αποτέλεσμα την καύση περισσότερων θερμίδων.
  2. Εάν αυξήσετε το ρυθμό βάδισης τότε αυξάνεται και το επίπεδο της άσκησης σε μέτρια ένταση. Αυτό με την σειρά του βελτιώνει την φυσική σας κατάσταση, μειώνοντας τον κίνδυνο για ποικίλα ζητήματα υγείας.
  3. Αυξήστε τις θερμίδες που καίτε κατά τη διάρκεια της βόλτας σας, περπατώντας μεγαλύτερη απόσταση στον ίδιο χρόνο ή αυξάνοντας την ταχύτητα σε σημείο που να «καίτε» διπλάσιες θερμίδες στην ίδια απόσταση.

Αθλητικά για γρήγορη ταχύτητα

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να προσέξετε τα αθλητικά παπούτσια που φοράτε στις βόλτες σας, καθώς μπορεί να σας επιβραδύνουν. Πρέπει να βεβαιωθείτε ότι έχετε τα σωστά παπούτσια για να περπατήσετε πιο γρήγορα. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ευέλικτα και ελαφριά. Το ποσοστό της απορρόφησης των κραδασμών που χρειάζεστε εξαρτάται από την απόσταση που θα περπατήσετε, με την μεγαλύτερη απορρόφηση δηλαδή να είναι για μεγαλύτερες βόλτες.

Προθέρμανση και αποθεραπεία

Για να περπατήσετε πιο γρήγορα εύκολα και πιο σύντομα από το συνηθισμένο, μην ξεχνάτε να συμπεριλαμβάνετε στις βόλτες σας την προθέρμανση, κατά την έναρξη και την αποθεραπεία, αφού ολοκληρώσετε την βόλτα σας. Ξεκινήστε κάθε προπόνηση με αργό και εύκολο ρυθμό. Περάστε τα πρώτα πέντε λεπτά περπατώντας άνετα. Ίσως θελήσετε να σταματήσετε μετά από πέντε λεπτά για να τεντωθείτε ή να κάνετε ασκήσεις ευελιξίας για να χαλαρώσετε περαιτέρω. Στο τέλος της γρήγορης προπόνησης σας, αφιερώστε πέντε λεπτά ώστε να μπορείτε να επιβραδύνετε σε αργό και εύκολο ρυθμό, επιτρέποντας στην αναπνοή και τον καρδιακό σας ρυθμό να επιστρέψουν στα φυσιολογικά επίπεδα ηρεμίας.