Υλικά για 6 μερίδες

 

6 ψωμάκια για μπέργκερ με παπαρουνόσπορο

Λίγη ρόκα

Μερικές φέτες από ώριμο αβοκάντο

Για τα μπιφτέκια

 

6 κουταλιές ελαιόλαδο

1 κουταλάκι του γλυκού σπόροι μάραθου

1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

1 φλιτζάνι μαγειρεμένη κινόα

2 ωμά παντζάρια, ξεφλουδισμένα και τριμμένα

1/2 φλιτζάνι αλεύρι φαγόπυρου

1/4 φλιτζάνι άνηθο, ψιλοκομμένο

1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα

2 κουταλιές λιναρόσπορο

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Εκτέλεση

 

1. Ζεσταίνουμε 2 κουταλιές ελαιόλαδο σε μια μεσαίου μεγέθους κατσαρόλα. Προσθέτουμε σπόρους μάραθου, κρεμμύδι και σκόρδο. Σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά έως ότου τα κρεμμύδια καραμελώσουν. Απομακρύνουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Τοποθετούμε το μείγμα σε ένα μεγάλο μπολ.

2. Προσθέτουμε στο μπολ κινόα, παντζάρια, αλεύρι φαγόπυρου, άνηθο, μουστάρδα, λιναρόσπορο και αλάτι. Ανακατεύουμε καλά. Παίρνουμε περίπου μισό φλιτζάνι του μείγματος στην παλάμη των χεριών μας και πλάθουμε ένα μπιφτέκι. Επαναλαμβάνουμε με το υπόλοιπο μείγμα.

3. Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια-χαμηλή φωτιά. Τοποθετούμε απαλά τα μπιφτέκια στο τηγάνι. Κατεβάζουμε θερμοκρασία και μαγειρεύουμε για 10-12 λεπτά. Γυρίζουμε πλευρά τα μπιφτέκια και μαγειρεύουμε για άλλα 10-12 λεπτά έως ότου τα μπιφτέκια να πάρουν χρώμα και να είναι αρκετά στεγνά.

4. Βγάζουμε τα μπιφτέκια από το τηγάνι και τα σερβίρουμε σε ζεστά ψωμάκια με λίγη ρόκα και λεπτές φέτες αβοκάντο.