Εκτός από τον έρωτα, φαίνεται πως και η διάθεση «περνά» από το στομάχι, μιας και νέα επιστημονικά δεδομένα υποστηρίζουν ότι υπάρχουν συγκεκριμένα τρόφιμα που μπορούν να δώσουν μια θετική ώθηση στην διάθεση σας. Σίγουρα κάποια στιγμή έχετε υποκύψει σε γλυκούς πειρασμούς όταν νιώσατε το άγχος να σας κατακλύζει και ακόμα και αν νιώσατε μια στιγμιαία ικανοποίηση, πολύ συχνά, οδηγούν σε απότομες διακυμάνσεις του σακχάρου στο αίμα, προκαλώντας τελικά ευερεθιστότητα. Ακριβώς όπως ορισμένα τρόφιμα μπορούν να έχουν αρνητικές επιδράσεις, πρόσφατες μελέτες διερευνούν κατά πόσο η κατανάλωση ορισμένων τροφίμων μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση και την ευημερία σας.

*Η μελέτη εστιάζει στα ωμέγα-3 λιπαρά

Τα αυξανόμενα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, άφθονα σε λιπαρά ψάρια όπως οι σαρδέλες, ο σολομός και το σκουμπρί, μπορεί να επηρεάζουν την λειτουργία του εγκεφάλου, με την ανεπάρκειά τους να έχει συνδεθεί με ζητήματα ψυχικής υγείας. Σε μετά-ανάλυση 26 μελετών, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Epidemiology and Community Health, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που κατανάλωναν περισσότερα ψάρια αντιμετώπιζαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν συμπτώματα κατάθλιψης. Αν και αυτός ο συσχετισμός δεν αποδεικνύει την αιτιότητα, υποδηλώνει ότι απαιτούνται κλινικές δοκιμές για να διερευνηθεί περαιτέρω ο ρόλος των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στην ψυχική υγεία.

*Ναι στα ολικής άλεσης

Τα προϊόντα ολικής άλεσης είναι σημαντικές πηγές βιταμινών Β, θρεπτικών συστατικών ζωτικής σημασίας για την υγεία του εγκεφάλου. Χαρακτηριστικά, η θειαμίνη εμπλέκεται στη μετατροπή της γλυκόζης σε ενέργεια, το παντοθενικό οξύ απαιτείται για την παραγωγή της ακετυλοχολίνης, που είναι απαραίτητα για την μάθηση και την μνήμη ενώ η βιταμίνη Β12 εμπλέκεται στην παραγωγή νευροδιαβιβαστών όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη, μεταξύ άλλων, τα οποία συμβάλλουν στη ρύθμιση της διάθεσης. Τρόφιμα που μπορείτε να δοκιμάσετε το κινόα, το καστανό ρύζι, το πλιγούρι.

*Μην ξεχνάτε το πρωινό

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, για πολλούς λόγους, να μην παρακάμπτετε το πρωινό σας γεύμα. Η τακτική κατανάλωση πρωινού φαίνεται να σχετίζεται με λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης, σύμφωνα με ορισμένους ερευνητές. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Appetite, διαπιστώθηκε διερευνώντας τις απαντήσεις 207.710 συμμετεχόντων ότι όσοι δήλωσαν ότι έτρωγαν πρωινό «σπάνια» ή «μερικές φορές» εμφάνιζαν υψηλότερα καταθλιπτικά επεισόδια. Αν και ο εν λόγω συσχετισμός δεν αποδεικνύει ότι τα συμπτώματα κατάθλιψης προκλήθηκαν από την παράλειψη του πρωινού, προτείνει, σύμφωνα με τους ερευνητές, έναν πιθανό ρόλο του τακτικού πρωινού στη διάθεση που θα ήταν ωφέλιμο να διερευνηθεί περαιτέρω.

Για το πρωινό σας μπορείτε να επιλέξετε τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, θρεπτικά συστατικά και καλά λιπαρά. Το πλιγούρι βρώμης είναι πλούσιο σε διαλυτές ίνες, οι οποίες βοηθούν στην εξομάλυνση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα επιβραδύνοντας την απορρόφηση του σακχάρου στο αίμα. Άλλες τροφές που μπορείτε να συμπεριλάβετε στο πρωινό σας είναι τα εσπεριδοειδή, οι φράουλες, τα μήλα, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και οι ξηροί καρποί.