Οι άνθρωποι μαγειρεύουν την τροφή τους από τότε που ανακαλύφθηκε η φωτιά. Με την πάροδο των χρόνων η μαγειρική μπήκε για τα καλά στη ζωή μας και αποτελεί βασικό κομμάτι της διατροφής μας, επιτρέποντάς μας να απολαμβάνουμε πιο μαλακές, ασφαλείς και νόστιμες τροφές. Το μαγείρεμα τυπικά βελτιώνει την πέψη της τροφής και την απορρόφηση πολλών θρεπτικών συστατικών, ενώ παράλληλα σκοτώνει επιβλαβή βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα υγείας.

Ωστόσο, ορισμένες τροφές είναι πιο θρεπτικές ωμές και γι’ αυτό καλό θα ήταν να αποφεύγουμε το μαγείρεμά τους.

Σχετική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Nutrition διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που ακολούθησαν μια αυστηρή διατροφή με ωμά τρόφιμα είχαν έλλειψη στο αντιοξειδωτικό λυκοπένιο (μια κόκκινη χρωστική ουσία που εντοπίζεται στις ντομάτες και τις κόκκινες πιπεριές, μεταξύ άλλων), αλλά φυσιολογικά επίπεδα βιταμίνης Α και υψηλά επίπεδα β-καροτίνης (ένα αντιοξειδωτικό που εντοπίζεται σε σκούρα πράσινα και κίτρινα φρούτα και λαχανικά). Αυτό υποδηλώνει ότι όλα τα μαγειρεμένα τρόφιμα δεν είναι απαραίτητα και καλύτερα.

Ας δούμε λοιπόν ποιες τροφές είναι πιο θρεπτικές ωμές.

*Μπρόκολο

Στην κατηγορία των πιο υγιεινών λαχανικών, το μπρόκολο έρχεται αναμφισβήτητα πρώτο. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες Κ, Α, Β1, Β6, C και φυλλικό οξύ, καθώς και σε χρώμιο, σίδηρο, φώσφορο, κάλιο και μαγγάνιο, ενώ αυξημένη είναι η περιεκτικότητά του και σε φυτικές ίνες.

Επιπλέον, περιέχει την ένωση σουλφοραφάνη, η οποία -μεταξύ άλλων- φαίνεται να μειώνει την αρτηριακή πίεση και να βελτιώνει την υγεία της καρδιάς. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Agricultural and Food Chemistry διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν ωμό μπρόκολο απορρόφησαν σουλφοραφάνη πιο γρήγορα και σε υψηλότερες ποσότητες, σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν μαγειρεμένο μπρόκολο.

Το ψητό μπρόκολο ή το μπρόκολο στον ατμό φαίνεται να μην έχει μειωμένα επίπεδα σουλφοραφάνης, αλλά το βραστό μπρόκολο μπορεί να έχει έως και 70% λιγότερη περιεκτικότητα.

*Σκόρδο

Το σκόρδο είναι μια τροφή που καταναλώνεται συνήθως μαγειρεμένη για να χαρίσει γεύση σε διάφορα πιάτα. Ωστόσο, περιέχει αλισίνη, η οποία μπορεί να απορροφηθεί σε μεγαλύτερες ποσότητες όταν το σκόρδο είναι ωμό. Το μαγείρεμα του σκόρδου μπορεί να μειώσει σημαντικά την αλλινάση, που είναι το ένζυμο στο σκόρδο που βοηθά στη δημιουργία της αλισίνης. Για να μην χάσουμε, λοιπόν, τις σημαντικές θρεπτικές και προστατευτικές ιδιότητες του σκόρδου, προτιμάμε να το προσθέτουμε στα πιάτα μας ωμό.

*Κρεμμύδι

Όπως και το σκόρδο, έτσι και το κρεμμύδι περιέχει αλισίνη, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση της υγείας της καρδιάς. Επίσης, τα κρεμμύδια είναι ιδανικά για να προσλάμβουμε μια δόση της βιοφλαβονοειδούς κουερσετίνης. Ωστόσο, το κρεμμύδι χάνει θρεπτική αξία όταν μαγειρεύεται.

Σχετική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Agricultural and Food Chemistry διαπίστωσε ότι οι ενώσεις θείου και τα αντιοξειδωτικά που εντοπίζονται στο κρεμμύδι μπορούν να προσφέρουν μια σειρά από οφέλη για την υγεία όταν καταναλώνεται ωμό.

*Kale

Tο kale (ή αλλιώς λαχανίδα) είναι πλούσιο σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και αποτελεί μία από τις πιο υγιεινές τροφές. Είναι πολύ καλή πηγή ασβεστίου, μαγνησίου, καλίου και σιδήρου. Όταν μαγειρεύεται, χάνεται σημαντική ποσότητα ασβεστίου, γι’ αυτό προτιμάμε να το καταναλώνουμε ωμό.