Προκειμένου να χάσετε βάρος πρέπει να εξασφαλίζετε θερμιδικό έλλειμμα, δηλαδή να καίτε περισσότερες θερμίδες από όσες προσλαμβάνετε μέσω της διατροφής σας. Μια ισορροπημένη διατροφή είναι βασική προϋπόθεση για να καταφέρετε να αδυνατίσετε, ωστόσο θα έχετε καλύτερο αποτέλεσμα αν τη συνδυάσετε με τακτική άσκηση. Ένα ερώτημα που προκύπτει συχνά σε όσους γυμνάζονται με απώτερο σκοπό να χάσουν βάρος, είναι αν η αερόβια άσκηση ή τα βάρη είναι η καλύτερη προπόνηση. Ας δούμε, λοιπόν, τι ισχύει.

*Αερόβια άσκηση

Με τον όρο αερόβια άσκηση συνοψίζουμε ουσιαστικά κάθε είδος γυμναστικής που μας επιτρέπει να κινούμαστε στον χώρο. Οι προπονήσεις HIIT και άλλες μορφές έντονης άσκησης καίνε κυρίως υδατάνθρακες (επίσημα γνωστοί ως γλυκογόνο), ενώ οι λιγότερο έντονες μορφές άσκησης (π.χ. περπάτημα, κολύμπι, τζόκινγκ) καίνε κατά κύριο λόγο λίπος.

Η καύση υδατανθράκων είναι σημαντική, αλλά η καύση λίπους είναι γενικά λιγότερο στρεσογόνα για το σώμα σας. Έτσι, μπορείτε να κάνετε καθημερινά ήπιας-μέτριας έντασης αερόβια άσκηση χωρίς τον κίνδυνο να το παρακάνετε και χωρίς να κουράζεστε εύκολα. Άλλωστε, η ένταξη περισσότερης σωματικής δραστηριότητας στην καθημερινότητά σας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αυξήσετε τη συνολική καύση θερμίδων και κατ’ επέκταση να αδυνατίσετε.

*Βάρη

Τα βάρη (ή αλλιώς προπόνηση μυϊκής ενδυνάμωσης) είναι ίσως η πιο παρεξηγημένη μορφή γυμναστικής. Ενώ είναι αρκετά διαδεδομένη η αντίληψη ότι τα βάρη παχαίνουν ή «φουσκώνουν», στην πραγματικότητα κάτι τέτοιο δεν ισχύει, αφού είναι ένας σημαντικός σύμμαχος στην προσπάθειά σας να χάσετε βάρος. Οι ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης παίζουν σημαντικό ρόλο στον μεταβολισμό, καθώς συνδέονται άμεσα με τη διατήρηση και την αύξηση της μυϊκής μάζας. Και όσο μεγαλύτερη μυϊκή μάζα έχετε, τόσο υψηλότερος είναι ο ρυθμός του μεταβολισμού σας.

Μάλιστα, όταν αυξάνε­ται η μυϊκή μάζα, που είναι υπεύθυνη για τις καύσεις, το σώμα σας ­καίει περισσότερες θερμίδες ακόμη και σε κατάσταση ηρεμίας, δηλαδή χωρίς να κάνει τίποτα. Δεδομένου λοιπόν ότι τα βάρη σάς βοηθούν να καίτε ­περισσότερες θερμίδες, σας βοηθούν και να χάσετε βάρος. Ειδικά αν σκεφτείτε ότι καθώς μεγαλώνετε μειώνεται η μυϊκή σας μάζα και κατ’ επέκταση ο μεταβολισμός σας, τότε είναι προφανές πόσο σημαντική είναι η μυϊκή ενδυ­νάμωση.

Τι να επιλέξω;

Και οι δύο αυτές μορφές άσκησης μπορούν να ενισχύσουν το αδυνάτισμά σας. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για να μεγιστοποιήσετε την απώλεια βάρους και να έχετε μια ολοκληρωμένη προπόνηση είναι ο συνδυασμός αυτών των δύο μεθόδων. Από εκεί και πέρα, το τι θα επιλέξετε σχετίζεται άμεσα με τις προσωπικές σας προτιμήσεις. Για παράδειγμα, αν θέλετε να γυμνάζεστε κάθε ημέρα, θα μπορούσατε να επιλέξετε την αερόβια άσκηση, ενώ αν θέλετε να αυξήσετε τη μυϊκή σας μάζα, τα βάρη είναι η ιδανική επιλογή για εσάς.