Οι θρομβώσεις στο αίμα εξακολουθούν να επηρεάζουν δραματικά τους ασθενείς με βαριά αναπνευστική λοίμωξη Covid-19 και η νέα επιστημονική μελέτη, από το ακαδημαϊκό ιατρικό κέντρο του Πανεπιστημίου του Michigan, εξηγεί τι μπορεί να «πυροδοτεί» την εμφάνισή τους στους μισούς περίπου ασθενείς.

Επικίνδυνες οι θρομβώσεις

Ο ένοχος; Ένα αυτοάνοσο αντίσωμα που κυκλοφορεί στο αίμα, προσβάλλει τα κύτταρα και προκαλεί θρόμβους σε αρτηρίες, φλέβες και μικροσκοπικά αγγεία, με τις θρομβώσεις στο αίμα να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες για την ζωή, μιας και προκαλούν απειλητικά για την ζωή ζητήματα, όπως τα εγκεφαλικά επεισόδια. Στην περίπτωση της Covid-19, η κατάσταση δυσχεραίνει καθώς οι μικροσκοπικοί θρόμβοι μπορεί να περιορίσουν τη ροή του αίματος στους πνεύμονες, μειώνοντας την ανταλλαγή οξυγόνου.

Εκτός της νέας μόλυνσης από τον κοροναϊό, αυτά τα αντισώματα που προκαλούν θρόμβους παρατηρούνται συνήθως σε ασθενείς που έχουν το αυτοάνοσο σύνδρομο αντιφωσφολιπιδικού συνδρόμου. «Η σύνδεση μεταξύ των αυτοαντισωμάτων και της Covid-19 ήταν απροσδόκητη», λέει ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης, ο Δρ. Yogen Kanthi, επίκουρος καθηγητής στο Michigan Medicine Frankel Cardiovascular Center και ερευνητής στο National Institutes of Health’s National Heart, Lung, and Blood Institute.

«Σε ασθενείς με Covid-19, συνεχίζουμε να βλέπουμε έναν αδιάκοπο, αυτο-ενισχυόμενο κύκλο φλεγμονής και θρομβώσεων στο σώμα» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δρ. Yogen Kanthi. «Τώρα μαθαίνουμε ότι τα αυτοαντισώματα θα μπορούσαν να είναι οι βασικοί υπαίτιοι για αυτό τον ατέρμονο κύκλο φλεγμονής και θρομβώσεων που κάνει ήδη αδύναμους ασθενείς να αρρωσταίνουν περισσότερο» επισημαίνει.

Απειλητικός συνδυασμός

Στη νέα δημοσίευση του περιοδικού Science Translational Medicine, οι ερευνητές αναφέρουν ότι διαπίστωσαν ότι περίπου οι μισοί από τους ασθενείς που αντιμετώπιζαν βαριά συμπτώματα της Covid-19 παρουσίαζαν συνδυασμό υψηλών επιπέδων των επικίνδυνων αντισωμάτων αλλά και υπερ-ενεργοποιημένων ουδετερόφιλων, τα οποία μπορεί να γίνουν καταστροφικά, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Για να μάθουν περισσότερα, οι επιστήμονες μελέτησαν τα ουδετερόφιλα και τα αντισώματα στην αναπνευστική λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κοροναϊός μαζί σε μοντέλα πειραματόζωων για να δουν αν αυτός θα μπορούσε να είναι ο επικίνδυνος συνδυασμός πίσω από τους θρόμβους. «Τα αντισώματα από ασθενείς με ενεργή λοίμωξη Covid-19 δημιούργησαν μια εντυπωσιακή ποσότητα θρομβώσεων στα πειραματόζωα» αποκαλύπτει ο Δρ. Yogen Kanthi.

Καταπολεμώντας τις θρομβώσεις

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι αυτά τα ευρήματα δεν είναι ακόμη έτοιμα για κλινική πρακτική, αλλά προσδίδουν μία νέα προσέγγιση στην εκτεταμένη έρευνα για τη θρόμβωση και τη φλεγμονή σε ασθενείς με Covid-19. «Γνωρίζουμε ότι τα άτομα με τα υψηλότερα επίπεδα αυτοαντισωμάτων αντιμετώπισαν μεγάλη δυσκολία στην αναπνευστική λειτουργία και τα αυτοαντισώματα προκάλεσαν φλεγμονή ακόμη και σε υγιή κύτταρα» αναφέρουν οι ερευνητές.

«Δεν γνωρίζουμε ακόμα τι προκαλεί το σώμα να παράγει αυτά τα αυτοαντισώματα, οπότε το επόμενο βήμα θα ήταν να εντοπίσουμε τους παράγοντες που τα πυροδοτούν όπως και τους στόχους τους» καταλήγουν.