Στοιχηματίζουμε ότι ξέρουμε πώς αισθάνεστε τώρα. Ακολουθούσατε πιστά την υγιεινή διατροφή σας για εβδομάδες (ή μήνες) και νιώθατε καλά για τον εαυτό σας και την πρόοδο που σημειώσατε. Το βάρος σας πλησίαζε τον στόχο σας και όλα ήταν καλά μέχρι να «χαλάσετε» τη δίαιτά σας. Τώρα όμως αισθάνεστε ενοχές (και ίσως φούσκωμα) και δεν ξέρετε τι να κάνετε γι’ αυτό.

Πρώτα απ’ όλα, δεν χρειάζεται να νιώθετε άσχημα και να αυτοτιμωρείστε για αυτό. Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι κάνουν κάποιες φορές διατροφικές… ατασθαλίες και είναι μια απολύτως φυσιολογική συμπεριφορά.

Αποδεχτείτε το, συγχωρήστε τον εαυτό σας και αφήστε μας να σας βοηθήσουμε να επιστρέψετε στην υγιεινή διατροφή σας.

*Μην παραλείψετε γεύματα

Είναι δελεαστικό να παραλείψετε γεύματα σε μια προσπάθεια να μειώσετε τις θερμίδες. Το πρόβλημα με την παράλειψη γευμάτων είναι ότι στη συνέχεια θα νιώθετε έντονη πείνα και έτσι είναι πιο πιθανό να οδηγηθείτε στην υπερφαγία.

*Προγραμματίστε τα γεύματά σας

Προγραμματίστε τα γεύματά σας έτσι ώστε να αποφύγετε το ενδεχόμενο να βγείτε εκτός προγράμματος. Επιλέξτε για το πρωινό σας τροφές που είναι ευεργετικές για εσάς, όπως δημητριακά με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες ή βρώμη, φρούτα και γάλα αμυγδάλου. Φτιάξτε μια πράσινη σαλάτα με πολλά λαχανικά και στήθος κοτόπουλο για το μεσημεριανό σας γεύμα και για βραδινό επιλέξτε μια μεγάλη σαλάτα με αυγά.

*Γυμναστείτε

Η γυμναστική ενισχύει την απώλεια βάρους, βοηθώντας σας να κάψετε θερμίδες και βελτιώνοντας τη διάθεσή σας (η οποία μπορεί με τη σειρά της μπορεί να σας βοηθήσει να αντισταθείτε στις λιγούρες για παχυντικά τρόφιμα). Προσοχή όμως: μην αντιμετωπίζετε τη γυμναστική ως έναν τρόπο να κάψετε τις έξτρα θερμίδες που πήρατε από τη διατροφή σας. Η στρατηγική αυτή αποδεδειγμένα δεν λειτουργεί, αφού εκ των πραγμάτων είναι δύσκολο να υπολογίσετε τον ακριβή αριθμό θερμίδων που κάψατε.

*Αφήστε περιθώριο για μερικές λιχουδιές

Αφήστε τον εαυτό σας τον περιθώριο για μερικές λιχουδιές. Οι δίαιτες είναι από τη φύση τους περιοριστικές και μόνο η σκέψη να απαρνηθείτε την αγαπημένη σας σοκολάτα μπορεί να σας κάνει να νιώθετε χάλια. Αφήστε λοιπόν χώρο (π.χ. 100 θερμίδες καθημερινά ή 500 θερμίδες μία φορά την εβδομάδα) για να απολαύσετε ό,τι σας ευχαριστεί. Έτσι, θα σας είναι πιο εύκολο να συνεχίζετε την υγιεινή διατροφή σας.