Νέα επιστημονική μελέτη από το King’s College London ρίχνει φως στα «μοναδικά χαρακτηριστικά» του νέου κοροναϊού, εξαιτίας των οποίων μπορεί κάποιοι ασθενείς να αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις του ιού για μήνες, αλλά και στις πιθανές βλάβες των πνευμόνων που μπορεί να προκληθούν από την μόλυνση. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο The Lancet’s eBioMedicine από το King’s College London σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Τεργέστης και το Διεθνές Κέντρο Γενετικής Μηχανικής και Βιολογίας στην Ιταλία, δείχνει τα «μοναδικά χαρακτηριστικά» του ιού SARS-CoV-2 και μπορεί να εξηγήσει γιατί οι ασθενείς υποφέρουν από «long covid».

Κούραση και δυσκολία στην αναπνοή, «απομεινάρια» της Covid-19

Οι ασθενείς που έχουν βρεθεί θετικοί στον κοροναϊό μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα, όπως οι θρομβώσεις στο αίμα και η απώλεια όσφρησης και γεύσης. Ορισμένοι ασθενείς που αναρρώνουν από τη μόλυνση μπορεί να βιώσουν τις επιπτώσεις της νόσου για μήνες, φαινόμενο γνωστό και ως «long covid», με το αίσθημα της κόπωσης και την δυσκολία στην αναπνοή να επιμένουν. Παράλληλα περιορισμένος είναι ο αριθμός των ερευνών που έχουν αναλύσει τα όργανα των ασθενών με Covid-19, πράγμα που σημαίνει ότι τα χαρακτηριστικά της νόσου είναι ακόμη σε μεγάλο βαθμό άγνωστα.

Οι ερευνητές στα πλαίσια της μελέτης ανέλυσαν τα όργανα μερικών ασθενών που πέθαναν εξαιτίας της μόλυνσης του νέου κοροναϊού στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Τεργέστης, από τον Φεβρουάριο έως τον Απρίλιο του 2020, στην αρχή της πανδημίας. Η ομάδα πήρε δείγματα πνευμόνων, καρδιάς, ήπατος και νεφρού για να εξεταστεί τη συμπεριφορά του ιού. Τα ευρήματα δείχνουν εκτεταμένη πνευμονική βλάβη στις περισσότερες περιπτώσεις, με τους ασθενείς να αντιμετωπίζουν βαθιά διαταραχή της φυσιολογικής πνευμονικής δομής και τη μετατροπή του αναπνευστικού ιστού σε ινωτικό υλικό.

Που οφείλεται η πνευμονική βλάβη;

Σχεδόν το 90% των ασθενών εμφάνισε δύο επιπλέον χαρακτηριστικά που ήταν μοναδικά της αναπνευστικής λοίμωξης Covid-19 σε σύγκριση με άλλες μορφές πνευμονίας. Πρώτον, σύμφωνα με τους ερευνητές, οι ασθενείς εμφάνισαν εκτεταμένη πήξη του αίματος των πνευμονικών αρτηριών και των φλεβών (θρόμβωση). Δεύτερον, αρκετά πνευμονικά κύτταρα ήταν ασυνήθιστα μεγάλα και είχαν πολλούς πυρήνες, που προέκυψαν από τη σύντηξη διαφορετικών κυττάρων σε απλά μεγάλα κύτταρα.

Ο σχηματισμός αυτών των ασυνήθιστα μεγάλων κυττάρων οφείλεται στην πρωτεΐνη – ακίδα του ιού, την οποία χρησιμοποιεί, σύμφωνα με τους ερευνητές, ο κοροναϊός για να εισέλθει στο κύτταρο. Με την πρωτεΐνη – ακίδα να υπάρχει στην επιφάνεια των κυττάρων, που έχουν μολυνθεί από τον ιό, διεγείρει τη σύντηξή τους με άλλα φυσιολογικά πνευμονικά κύτταρα, γεγονός που μπορεί να «κρύβεται» πίσω από την φλεγμονή και την θρόμβωση.

«Long covid» και δομικές αλλαγές στους πνεύμονες

Επιπλέον, η έρευνα έδειξε τη μακροχρόνια επιμονή του ιικού γονιδιώματος σε αναπνευστικά κύτταρα και σε κύτταρα που ευθυγραμμίζουν τα αιμοφόρα αγγεία, μαζί με τα μολυσμένα υπερμεγέθη κύτταρα. Η παρουσία αυτών των μολυσμένων κυττάρων μπορεί να προκαλέσει τις κύριες δομικές αλλαγές που παρατηρούνται στους πνεύμονες, οι οποίες μπορούν να επιμείνουν για αρκετές εβδομάδες ή μήνες και τελικά θα μπορούσαν να εξηγήσουν το «long covid».

Οι ερευνητές δεν διαπίστωσαν εμφανή σημάδια ιογενούς λοίμωξης ή παρατεταμένη φλεγμονή σε άλλα όργανα. Ο καθηγητής Δρ. Mauro Giacca, στο British Heart Foundation Center στο King’s College London, δήλωσε: «Τα ευρήματα δείχνουν ότι η Covid-19 δεν είναι απλώς μια ασθένεια που προκαλείται από το θάνατο των μολυσμένων από τον ιό κυττάρων, αλλά είναι πιθανότατα η συνέπεια από αυτά τα ανώμαλα κύτταρα που παραμένουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα εντός των πνευμόνων».