Η διατροφή ή η άσκηση οδηγούν τελικά σε απώλεια βάρους;

Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, το βάρος μας καθορίζεται από τις θερμίδες που προσλαμβάνουμε αλλά και εκείνες που «καίμε». Ενεργειακό ισοζύγιο ή ενεργειακή ισορροπία επιτυγχάνεται όταν οι θερμίδες που προσλαμβάνουμε από τα διάφορα τρόφιμα και ροφήματα είναι ίσες με εκείνες που «ξοδεύει» ο οργανισμός μας για τις διάφορες λειτουργίες και τη σωματική μας δραστηριότητα.

Όταν οι θερμίδες που προσλαμβάνουμε είναι περισσότερες από εκείνες που δαπανούμε π.χ. μέσω της άσκησης, τότε η «περίσσεια ενέργειας» αποθηκεύεται με τη μορφή σωματικού λίπους και το βάρος μας αυξάνεται, ενώ όταν οι θερμίδες που δαπανούμε υπερτερούν, τότε το βάρος μας μειώνεται.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι θερμίδες που δαπανούμε δεν αφορούν μόνο εκείνες που καίμε όταν ασκούμαστε, αλλά και εκείνες που αφορούν την καθημερινή μας ζωή και τις επιλογές μας. Ετσι, σήμερα, οι δουλειές μας είναι πολύ πιο «καθιστικές» από ό,τι στο παρελθόν, περνάμε πολλές ώρες μπροστά στον υπολογιστή και στην τηλεόραση, μετακινούμαστε με αυτοκίνητα (αντί με τα πόδια), επιλέγουμε «καθιστικά» είδη διασκέδασης και «διευκολύνσεις» στις καθημερινές μας οικιακές εργασίες (π.χ. πλυντήρια πιάτων).

Πώς μπορούμε να ελέγξουμε καλύτερα το βάρος μας;

Μπορούμε να ελέγξουμε καλύτερα το βάρος μας όταν τρώμε ισορροπημένα και ασκούμαστε περισσότερο! Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι για τον οργανισμό μας είναι πολύ πιο εύκολο – και αποτελεσματικό – να ελέγξει το βάρος μας όταν προσλαμβάνουμε ικανοποιητικές θερμίδες και είμαστε σωματικά δραστήριοι, και όχι όταν περιορίζουμε μόνο τις θερμίδες χωρίς παράλληλα να αυξάνουμε τη σωματική μας δραστηριότητα.

Ο λόγος; Πολύ απλά, είναι πρακτικά δύσκολο και σίγουρα στερητικό να βρίσκεται κάποιος συνέχεια σε δίαιτα για να καταφέρει να κρατήσει ή να μειώσει το βάρος του.

Αντίθετα, αν οι θερμίδες που καίει καθημερινά μέσα από έναν δραστήριο τρόπο ζωής είναι περισσότερες, το ενεργειακό του ισοζύγιο του «επιτρέπει» να τρώει μεγαλύτερη ποσότητα και ποικιλία τροφίμων, χάνοντας βάρος ή διατηρώντας και το βάρος του σταθερό, αν αυτό είναι ο στόχος.

Και τα δύο

Η απάντηση λοιπόν στο ερώτημα «διατροφή ή άσκηση για να χάσουμε βάρος» είναι ότι πρέπει να δίνουμε έμφαση και στα δύο, τόσο στην ισορροπημένη διατροφή όσο και στη σωματική δραστηριότητα.

Δηλαδή, για να το θέσουμε και στο πλαίσιο του ενεργειακού ισοζυγίου, έμφαση πρέπει να δίνουμε «και στις δύο πλευρές» της ζυγαριάς και συνεπώς χρειάζεται να αλλάξουμε στάση όχι μόνο απέναντι στο φαγητό, αλλά και απέναντι στην άσκηση.

Βέβαια, δεδομένου ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής δεν «ευνοεί» σε μεγάλο βαθμό καλές συμπεριφορές διατροφής και άσκησης, είναι καλό κάθε ένας από εμάς να δημιουργεί το πιο κατάλληλο γι’ αυτόν περιβάλλον που θα τον ωθεί σε σωστές διατροφικές επιλογές (π.χ. λήψη πρωινού και σνακ στο γραφείο από το σπίτι) αλλά και σε έναν πιο δραστήριο τρόπο ζωής (π.χ. ανέβασμα της σκάλας αντί για ασανσέρ, καθημερινό περπάτημα, πλύσιμο του αυτοκινήτου, βόλτα του κατοικιδίου μας, παιχνίδι με τα παιδιά, εργασίες στον κήπο κ.λπ.).

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον κ. Χάρη Γεωργακάκη, κλινικό διαιτολόγο–διατροφολόγο, MSc στην Κλινική Διατροφή, αντιπρόεδρο του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιαγγειακής Υγείας και Διατροφής.