Καθώς οι άνθρωποι δυσκολεύονται αφού θα πρέπει για δεύτερη φορά να παραμείνουμε σπίτι, προκειμένου να «φρενάρουμε» την ανεξέλεγκτη πορεία του κοροναϊού, η κοινωνική αποστασιοποίηση μπορεί πραγματικά να μας κοστίσει, μιας και η καθημερινή μας ρουτίνα έχει αλλάξει άρδην.

Παραμένουμε σπίτι και..

Ωστόσο, αυτή η περίοδος μπορεί να αποτελέσει την ιδανική ευκαιρία για ενδοσκόπηση και για να φροντίσουμε λίγο περισσότερο και λίγο καλύτερα την ψυχική μας υγεία, που τόσο πολύ το χρειάζεται. Το καθημερινό σας πρόγραμμα μπορεί να περιλαμβάνει τις κλασικές δραστηριότητες που κάνατε πάντα αλλά μην ξεχνάτε να ενσωματώσετε σε αυτό και τις ακόλουθες πρακτικές για να φροντίσετε και την ψυχική σας ευεξία.

1. Ανοίγουμε κουρτίνες και παράθυρα

Αν και ακούγεται εντελώς κλισέ, είναι αλήθεια ότι το φως του ήλιου και ο καθαρός αέρας μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την διάθεσή μας. Το άνοιγμα των παραθύρων πιθανότατα να μην λύσει κάθε μας πρόβλημα, αλλά σίγουρα μπορεί να μας βοηθήσει, υπενθυμίζοντάς μας ότι θα έρθουν καλύτερες στιγμές.

2. Φροντίστε για τα βασικά

Είναι σημαντικό ότι δεδομένου των συνθηκών και των εξελίξεων, κάποιες μέρες θα είναι καλύτερες από άλλες. Αυτό όμως, σημαίνει ότι θα πρέπει να φροντίζουμε τουλάχιστον για τα βασικά, όπως είναι η κατανάλωση τριών υγιεινών γευμάτων μέσα στην ημέρα, το καθημερινό μπάνιο και το βούρτσισμα των δοντιών.

Ακόμα και αν δεν έχετε αντιμετωπίσει τέτοιες δυσκολίες στο παρελθόν, είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίσετε τώρα, για αυτό και είναι σημαντικό να παραμείνετε ευγενικοί με τον εαυτό σας και να χρησιμοποιήσετε ακόμα και υπενθυμίσεις για να πίνετε νερό, να σηκώνεστε, να μιλάτε με τα αγαπημένα σας πρόσωπα.

3. Φτιάξτε το κρεβάτι σας

Ακόμη και αν δεν το πιστεύετε, αποτελεί βασική πρακτική για να φροντίσουμε την ψυχική μας υγεία. Γι’αυτό αξίζει και να δοκιμάσετε να στρώσετε το κρεβάτι σας, να τακτοποιήσετε τον χώρο και τα πράγματά σας, καθώς θα αισθανθείτε ανανεωμένοι και παραγωγικοί.

Εξίσου σημαντικό είναι να διατηρήσετε το κρεβάτι και το υπνοδωμάτιό σας μόνο για τον ύπνο, επιλέγοντας άλλους χώρους για άλλες δραστηριότητες, όπως το διάβασμα και η δουλειά. Αν δεν έχετε πολλούς χώρους, τότε μπορείτε να δοκιμάσετε την πρακτική του zone – out για να χωρίσετε το δωμάτιό σας σε διαφορετικές ζώνες, με την καθεμία να σας εξυπηρετεί διαφορετικά.

4. Βγείτε έξω για λίγο

Είναι καλό να θυμάστε ότι μπορείτε, φορώντας την μάσκα σας και τηρώντας την κοινωνική αποστασιοποίηση, να βγείτε έξω για να κάνετε ένα μικρό περίπατο γύρω από το τετράγωνο του σπιτιού σας.

Όπως και να έχει είναι σημαντικό να κάνετε ένα προγραμματισμό κάθε ημέρας, καθώς διαφορετικά μπορεί να ξεχάσετε κάποια δραστηριότητα και πόσο σημαντικό είναι να την υλοποιήσετε.