Η πανδημία του κοροναϊού και η καραντίνα έχουν αλλάξει ριζικά την καθημερινότητα μικρών και μεγάλων. Οι αλλαγές αυτές αναπόφευκτα έχουν επηρεάσει και τη διατροφή της οικογένειάς μας: ίσως τσιμπολογάμε πιο συχνά, ίσως παραγγέλνουμε πιο συχνά τα βράδια ή ίσως τα παιδιά θέλουν να τρώνε γλυκά πιο συχνά.

Ωστόσο, πρέπει να θυμόμαστε ότι η διατροφή μας επηρεάζει τα πάντα: από το βάρος μας μέχρι την ενέργειά μας και το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Έτσι, αυτήν την περίοδο που χρειαζόμαστε δυνατό οργανισμό, η διατροφή μπορεί να αποτελέσει σημαντικό σύμμαχό μας. Ας δούμε λοιπόν πώς μπορούμε να τη βελτιώσουμε.

Πώς θα βελτιώσουμε τη διατροφή μας στην καραντίνα

*Οργανώνουμε τα ψώνια μας

Όλα ξεκινούν από το τι έχουμε στο μυαλό μας όταν πηγαίνουμε για τα ψώνια της εβδομάδας. Αν πηγαίνουμε απροετοίμαστοι, ειδικά αυτήν την περίοδο που χρειαζόμαστε πιθανότατα περισσότερες προμήθειες, είναι εύκολο να παρασυρθούμε και να αγοράσουμε εκείνες τις σοκολάτες που είναι σε προσφορά. Γι’ αυτό καλό είναι να οργανώνουμε από πριν τα τρόφιμα που θα χρειαστούμε, συγκεντρώνοντάς τα σε μια γραπτή λίστα. Μάλιστα, έτσι θα γλιτώνουμε και χρόνο μέσα στο σούπερ μάρκετ, άρα διπλό το όφελος.

*Δεν ξεχνάμε την ενυδάτωσή μας

Πολλοί άνθρωποι παραμελούν την ενυδάτωση του οργανισμού τους τον χειμώνα. Αν ανήκουμε στην κατηγορία ανθρώπων που βρίσκουν το νερό… βαρετό, δοκιμάζουμε να του χαρίσουμε γεύση προσθέτοντας σε αυτό φέτες λεμονιού, αγγουριού, φρέσκα φρούτα και λαχανικά.

*Μαγειρεύουμε όλοι μαζί

Ακόμη κι αν δεν έχουμε την παραμικρή όρεξη να περνάμε ατελείωτες ώρες μέσα στην κουζίνα, μπορούμε να ετοιμάσουμε γρήγορα και εύκολα μερικά υγιεινά γεύματα. Μια καλή ιδέα είναι να μαγειρέψουμε όλοι μαζί ώστε να περάσουμε ποιοτικό χρόνο ως οικογένεια και να διδάξουμε στα παιδιά την αξία της υγιεινής διατροφής, μιλώντας τους για τα οφέλη που προσφέρει κάθε συσταστικά.

*Βρίσκουμε «έξυπνες» εναλλακτικές

Αντί να ορμήξουμε στις σοκολάτες, προτιμάμε να απολαύσουμε λίγα κομμάτια μπανάνας βουτηγμένα σε πραλίνα ή γιαούρτι με μέλι και ξηρούς καρπούς. Έτσι, θα δείξουμε στα παιδιά ότι υπάρχουν και άλλοι, πιο θρεπτικοί τρόποι να ικανοποιήσουν την επιθυμία τους για γλυκό.

*Αναζητάμε την ποικιλία στη διατροφή μας

Η ποικιλία είναι βασική αρχή της υγιεινής διατροφής. Τα φρέσκα φρούτα, τα λαχανικά, τα τρόφιμα ολικής άλεσης, οι ανάλατοι ξηροί καρποί και τα όσπρια δεν πρέπει να λείπουν από την καθημερινή διατροφή μας.