Το δεύτερο lockdown είναι γεγονός και με τις εξελίξεις της πανδημίας να παραμένουν ραγδαίες, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να φροντίζουμε την διάθεσή μας, προφυλάσσοντας την ψυχική μας υγεία. Νέα επιστημονική μελέτη αποκαλύπτει ότι ακόμα και οι μικρές «γωνίες» πράσινου, που μπορούμε να βρούμε κοντά στο σπίτι μας, όπως είναι τα πράσινα πάρκα, μπορεί να βοηθήσει στην μείωση ορισμένων από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κοροναϊού στην ψυχική υγεία.

Το πράσινο «βελτιώνει» την διάθεση

Στα πλαίσια της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο Ecological Applications, οι ερευνητές ποσοτικοποίησαν τη σχέση μεταξύ πέντε παραγόντων που συνδέονται με την ψυχική υγεία, την κατάθλιψη, το αίσθημα της ικανοποίησης από την ζωή, την υποκειμενική ευτυχία, την αυτοεκτίμηση και την μοναξιά και δύο μετρήσεις εμπειριών στην φύση, όπως η συχνότητα των πράσινων χώρων και η θέα αυτών μέσω παραθύρων από το σπίτι.

Ακόμα και η απλή θέα ενός χώρου πράσινου από το σπίτι συσχετίστηκε με αυξημένα επίπεδα αυτοεκτίμησης, αυξημένο αίσθημα ικανοποίησης και υποκειμενική ευτυχία, όπως και με μειωμένα επίπεδα κατάθλιψης και μοναξιάς.

Προστατεύοντας την φύση, προστατεύουμε την ψυχική μας υγεία

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι ακόμα και οι μικρές δόσεις πράσινου, που άλλοτε θα τις προσπερνούσαμε στην καθημερινότητά μας, μπορούν να λειτουργήσουν ως παράγοντας μείωσης των δραματικών για την ψυχολογία επιπτώσεων ενός τόσου στρεσογόνου γεγονότος, όπως είναι η πανδημία» δήλωσε χαρακτηριστικά η Masashi Soga, από το Πανεπιστήμιο του Τόκυο.

«Η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος στις αστικές περιοχές είναι σημαντική όχι μόνο για την διατήρηση της βιοποικιλότητας, αλλά και για την θωράκιση της ανθρώπινης ψυχικής υγείας» καταλήγουν οι ερευνητές.