Το σπανάκι αποτελείται από 91,4% νερό, 3,6% υδατάνθρακες και 2,9% πρωτεΐνες. Προσδίδει 23 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια. Περιέχει αρκετές φυτικές ίνες και είναι μια εξαιρετική πηγή πολλών βιταμινών και μετάλλων, όπως η βιταμίνη Α, η βιταμίνη C, η βιταμίνη Κ1, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ο σίδηρος, το ασβέστιο και το φυλλικό οξύ. Ένα φλιτζάνι βρασμένο σπανάκι υπερκαλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού μας σε βιταμίνες Α και Κ. Είναι σημαντικό λοιπόν να το εντάξουμε στη διατροφή μας.

Ένας υπέροχος τρόπος να το μαγειρέψουμε είναι η παρακάτω συνταγή.

Πώς θα φτιάξουμε ριζότο με σπανάκι

Υλικά για 6 μερίδες

5 κ.σ. βούτυρο

1 φλ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες

1/2 κ.γ. μείγμα μπαχαρικών (ρίγανη, θυμάρι, βασιλικός)

1/8 κ.γ. μοσχοκάρυδο, τριμμένο

400 γρ. ρύζι για ριζότο (αρμπόριο)

1/2 φλ. λευκό κρασί

5 φλ. ζωμό κοτόπουλου

3/4 φλ. παρμεζάνα, τριμμένη

230 γρ. baby σπανάκι, κομμένο

1 κ.γ. ξύσμα λεμονιού

1 κ.γ. χυμό λεμονιού

1/2 κ.γ. πιπέρι

1/2 κ.γ. αλάτι

Εκτέλεση

Λιώνουμε σε ένα τηγάνι 4 κουταλιές βούτυρο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 5′. Ρίχνουμε το σκόρδο, το μείγμα μπαχαρικών και το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε για 1′. Προσθέτουμε το ρύζι και το καβουρδίζουμε για 3′ μέχρι να γίνει διάφανο. Ρίχνουμε κρασί και αλατοπίπερο και αφήνουμε τα υλικά να σιγοβράσουν. Με μια κουτάλα προσθέτουμε σταδιακά τον ζεστό ζωμό κοτόπουλου μέχρι να απορροφηθεί τελείως και όταν ο ζωμός αρχίσει να λιώνει, δοκιμάζουμε το ρύζι ώστε να δούμε αν έχει βράσει. Όταν το ρύζι γίνει μαλακό εξωτερικά και μαστιχωτό στο εσωτερικό, ρίχνουμε το υπόλοιπο βούτυρο, την παρμεζάνα, το σπανάκι, το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού. Σερβίρουμε όσο είναι ακόμη ζεστό με λίγη παρμεζάνα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.