Η πιο συνηθισμένη ποικιλία αχλαδιών που συναντά κανείς στην Ελλάδα είναι τα κρυστάλλια, με κιτρινοπράσινο χρώμα και λευκή σάρκα, ενώ οι αρωματικές κοντούλες και τα μεγαλύτερα βουτυράτα είναι άλλες ποικιλίες που μπορούμε να βρούμε στο εμπόριο. Ο Όμηρος ανέφερε το αχλάδι ως «δώρο των θεών» και δεν μπορούμε παρά να συμφωνήσουμε μαζί του. Το αχλάδι είναι πλούσιο σε κάλιο, βοηθώντας στην αποβολή της περίσσειας νατρίου από το σώμα, ενώ παράλληλα μας τροφοδοτεί με κάλιο, φυτικές ίνες και βιταμίνη C.

Υλικά για 12 μερίδες

4 φλ. αχλάδια, καθαρισμένα

2 φλ. ζάχαρη

3 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 1/2 κ.γ. σόδα μαγειρικής

1 κ.γ. κανέλα

1/2 κ.γ. σκόρδο, λιωμένο

4 ασπράδια αυγών

2/3 φλ. ελαιόλαδο

1 φλ. καρύδια, ψιλοκομμένα

Διαδικασία

Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε τα αχλάδια με τη ζάχαρη και το αφήνουμε στην άκρη για 1 ώρα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς C και με λίγο ελαιόλαδο, ραντίζουμε μία φόρμα κέικ. Σε ένα άλλο μπολ, χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών με τα καρύδια και το λάδι. Ρίχνουμε το μείγμα του μικρού μπολ και ανακατεύουμε καλά. Έπειτα, προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι, τη σόδα μαγειρικής, το σκόρδο και την κανέλα. Χτυπάμε πολύ καάό, μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομοιογενές μείγμα, με λίγα μικρά κομμάτια αχλαδιού μέσα. Περιχύνουμε το μείγμα στη φόρμα κέικ και ψήνουμε στον φούρνο για περίπου 1 ώρα και 10 λεπτά.