Η κολοκύθα έχει ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και, σε συνδυασμό με το καρότο, αποτελεί άριστη πηγή καροτενοειδών, που είναι γνωστά για την αντιοξειδωτική τους δράση. Έτσι, αυτή η σούπα είναι ιδανική επιλογή για τον χειμώνα, επειδή συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας.

Υλικά

2 κουταλιές ελαιόλαδο

600 γρ. ψίχα κίτρινης κολοκύθας (δηλαδή περίπου 1 κιλό κολοκύθα)

1 καρότο

2 μέτριες πατάτες

1 μεγάλο κρεμμύδι

5 φλιτζάνια νερό (περίπου 1 λίτρο)

1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί

1/2 φλιτζάνι συμπυκνωμένο γάλα

1 φλιτζάνι τυρί τριμμένο (κεφαλογραβιέρα ή ρεγκάτο)

3 κουταλιές λεμόνι

αλατοπίπερο

Διαδικασία

Σε κατσαρόλα με λάδι, σοτάρουμε την κολοκύθα, το κρεμμύδι, το καρότο και τις πατάτες (όλα κομμέ­να σε χοντρά κομμάτια) και σβήνουμε με κρασί. Ρίχνουμε νερό, αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Έπειτα, πολτοποιούμε στο μπλέντερ μέχρι να γίνει το μείγμα κρεμώδες και το ρίχνουμε πάλι στην κατσαρόλα. Όταν αρχίσει να βράζει, ρίχνουμε το γάλα και το τυρί και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 2-3΄, μέχρι να λιώσει το τυρί. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε λεμόνι και ανακατεύουμε.