Είναι γεγονός ότι η χώρα δέχεται το πλήγμα του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κοροναϊού κι ότι φέτος θα ζήσουμε τα πιο διαφορετικά Χριστούγεννα από κάθε άλλη χρονιά. Με τα ποσοστά των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων να υποχωρούν με αργούς ρυθμούς το click away μπαίνει στην καθημερινότητά μας ενώ το χαρακτηριστικό SMS και οι περιορισμένες μετακινήσεις παραμένουν..

Πώς το curfew «φρενάρει» τον κοροναϊό;

Σύμφωνα με την Sharona Hoffman, καθηγήτρια στο τμήμα Νομικής και Ιατρικής του Case Western Reserve University, τα curfews (απαγόρευση της κυκλοφορίας) μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την περιοχή ενώ υπάρχουν και οι εξαιρέσεις μετακίνησης, όπως προς και από τον γιατρό.

Ο Brian Labus, επίκουρος καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Nevada, δήλωσε ότι οι εισηγήσεις των ειδικών που απαγορεύουν την κυκλοφορία κατά τις βραδινές ώρες έχουν ως στόχο την μείωση των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων μεταξύ ατόμων που δεν ζουν μαζί, έτσι ώστε να επιβραδυνθεί ο ρυθμός εξάπλωσης.

«Αν οι άνθρωποι μένουν στο σπίτι και δεν συναναστρέφονται με άτομα του ευρύτερου κοινωνικού τους κύκλου, μειώνουν σημαντικά τις πιθανότητες μετάδοσης και μόλυνσης από τον νέο κοροναϊό» εξηγεί. Ο σκοπός της απαγόρευσης της κυκλοφορίας είναι να «φρενάρει» την πανδημία χωρίς να διαταράξει πλήρως την ζωή τω ανθρώπων.

Μπορεί να πετύχει αν απλά βγαίνουμε νωρίτερα;

Ένα ερώτημα που τίθεται συχνά είναι εάν η απαγόρευση κυκλοφορίας είναι χάσιμο χρόνου εάν οι άνθρωποι μπορούν ακόμα να βγουν νωρίτερα την ημέρα και να κάνουν ακριβώς τα ίδια πράγματα.

Η Δρ. Karin Michels, καθηγήτρια και πρόεδρος του τμήματος Επιδημιολογίας στο UCLA Fielding School of Public Health, ξεκαθαρίζει το τοπίο, επισημαίνοντας: «Βρισκόμαστε παγκοσμίως σε ένα κρίσιμο σημείο και όλα τα μέτρα που λαμβάνονται είναι για να προασπίσουμε την δημόσια υγεία.

Ενώ θα μπορούσαν να βγαίνουν νωρίτερα, η απαγόρευση κυκλοφορίας μας δίνει σημαντικά λιγότερο χρόνο για μη απαραίτητες μετακινήσεις, όπως οι κοινωνικές επαφές κι επομένως μειωμένες πιθανότητες μετάδοσης της νόσου» εξηγεί.

Οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας «μειώνουν τον αριθμό των ευκαιριών και των δραστηριοτήτων όπου οι άνθρωποι συγκεντρώνονται σε ομάδες και τους βοηθούν να παραμείνουν σπίτι».

Μετακινήσεις περιορισμένες και.. ασφαλείς

Σύμφωνα με την κλινική Mayo, ο καλύτερος τρόπος για να προστατευτείτε είναι να αποφύγετε την έκθεση, μένοντας στο σπίτι.

Όταν βγαίνετε έξω, οι ειδικοί προτείνουν να συνεχίσετε να ακολουθείτε τα προτεινόμενα μέτρα προστασίας, όπως η χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους και φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάτε την κοινωνική αποστασιοποίηση.