Ως γνωστόν η διατροφή μας επηρεάζει τα πάντα, από το βάρος μας μέχρι τη διάθεσή μας και την υγεία μας. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να έχουμε μια ισορροπημένη διατροφή που ενισχύει τη συνολική υγεία μας. Ας δούμε λοιπόν πέντε τροφές που αξίζουν μια θέση στο πιάτο μας.

1. Ελαιόλαδο για… καλή καρδιά

Η καρδιά αγαπάει το ελαιόλαδο, αφού τα μονοακόρεστα λιπαρά, που περιέχει, αυξάνουν ελαφρώς τα επίπεδα της «καλής» HDL χοληστερίνης όταν αντικαθιστούν τα «κακής» ποιότητας λιπαρά. Επίσης, αποτελεί ένα φυτικό λιπαρό ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες. Επιπλέον, περιέχει βιταμίνη Ε και άλλα αντιοξειδωτικά, όπως οι φαινόλες, οι οποίες μειώνουν τη συσσώρευση αιμοπεταλίων και συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία των αγγείων.

2. Καρότα για υγιές δέρμα

Τα καρότα περιέχουν μεγάλες ποσότητες β-καροτένιου, που επιβραδύνει τη γήρανση των κυττάρων και συμβάλλει στην καταπολέμηση της κυτταρικής βλάβης. Η υψηλή ποσότητα βιταμίνης Α και τα υπόλοιπα θρεπτικά συστατικά τους τρέφουν το δέρμα και εμποδίζουν την ξηροδερμία, την ψωρίαση και άλλα δερματικά προβλήματα. Εναλλακτικές πηγές είναι το κόκκινο λάχανο, το βερίκοκο, το πεπόνι, οι κίτρινες και κόκκινες πιπεριές.

3. Παρμεζάνα για γερά οστά

Το ασβέστιο είναι από τα σπουδαιότερα συστατικά της διατροφής μας, αφού από αυτό «κατασκευάζεται» ο σκελετός μας. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα αποτελούν την πλουσιότερη πηγή του. Μάλιστα, η παρμεζάνα θεωρείται ίσως το πλουσιότερο σε ασβέστιο τυρί, έχοντας πάνω από τη διπλάσια ποσότητα από την αγαπημένη μας φέτα. Ασβέστιο, φυσικά, υπάρχει και σε άλλα τρόφιμα (π.χ. μπρόκολο, αμύγδαλα, ψάρια που τρώγονται με το κόκαλο), ωστόσο το ποσοστό απορρόφησής του παρουσιάζει διακυμάνσεις.

4. Γαύρος για καλή εγκεφαλική λειτουργία

Η κατανάλωση ω-3 λιπαρών οξέων (EPA και DHA) ενδυναμώνει τη μνήμη και μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης άνοιας. Έχει διαπιστωθεί ότι όσοι κατανάλωναν συχνότερα και περισσότερα ψάρια είχαν καλύτερη απόδοση στα τεστ απομνημόνευσης. Επίσης, εκείνοι που είχαν την υψηλότερη συγκέντρωση DHA στο αίμα κινδύευαν λιγότερο να εμφανίσουν άνοια. Καλό είναι να καταναλώνουμε ψάρια, όπως η σαρδέλα, ο γαύρος, το σκουμπρί, 2-3 φορές την εβδομάδα. Πηγές ω-3 είναι ακόμα τα καβούρια, το χταπόδι, τα καλαμαράκια, τα μύδια και τα στρείδια.

5. Σπανάκι για την όραση

Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη μετατρέπονται σε βιταμίνη Α, απαραίτητη για την υγεία των ματιών, και το σπανάκι είναι πλούσιο στις ουσίες αυτές. Η κατανάλωσή του (και αυτή του μπρόκολου) μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης καταρράκτη και επιπλέον οι ουσίες αυτές προστατεύουν τον φακό του ματιού από την υπεριώδη ακτινοβολία. Καλό είναι να τρώμε τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα μια σαλάτα με σπανάκι. Εναλλακτικές πηγές λουτεΐνης και ζεαξανθίνης είναι ο αρακάς, η αγκινάρα και το σέλινο.

Ακολουθήστε το στο Google News