Το περπάτημα προσφέρει πολλά σημαντικά οφέλη στη συνολική υγεία σας, όπως η ενίσχυση της δημιουργικότητας, η προώθηση της υγείας της καρδιάς και η βελτίωση της ισορροπίας σας. Ένα άλλο πλεονέκτημα που συχνά παραβλέπεται είναι το γεγονός ότι το να περπατάτε τακτικά μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος. Ας δούμε λοιπόν όσα πρέπει να γνωρίζετε για να χάσετε βάρος περπατώντας.

Βρείτε το είδος που σας ταιριάζει

-Aπλό περπάτημα

Είναι ο απλός βηματισμός που κάνετε χωρίς καθόλου ένταση, με μικρό διασκελισμό και μέση ωριαία ταχύτητα 2-4 χλμ. ανά ώρα. Δεν επιφέρει καμία ιδιαίτερη προσαρμογή στο καρδιοαναπνευστικό σύστημα και δεν θεωρείται επαρκής τρόπος άσκησης παρά μόνο σε ειδικές περιπτώσεις (άτομα με μυοσκελετικές ανωμαλίες και τραυματισμούς, καθώς και άτομα που προέρχονται από εγχείρηση καρδιάς).

-Δυναμικό περπάτημα

Ο διασκελισμός είναι αρκετά μεγάλος (άνοιγμα πάνω από 50 εκατοστά). Σε καμία φάση της κίνησης δεν έχετε στον αέρα και τα δύο πόδια ταυτόχρονα. H κίνηση στα χέρια είναι έντονη, δίνοντας ρυθμό και αρμονία. Tο σώμα έχει σχετική κλίση προς τα εμπρός και η ταχύτητα κυμαίνεται από 4,5 έως 6,5 χλμ. ανά ώρα.

-Bάδην

Το αγωνιστικό βάδην χαρακτηρίζεται από έντονη και ιδιόμορφη κίνηση στη λεκάνη. Kατά τη φάση του διασκελισμού, το ένα πέλμα πρέπει να έχει πάντα επαφή με το έδαφος, ενώ τα χέρια εκτελούν εντονότατη κίνηση. H ταχύτητα μπορεί να φτάσει και τα 9 χλμ. ανά ώρα, ενώ το άνοιγμα του διασκελισμού κοντά στο ένα μέτρο.

Πώς θα καταφέρετε να χάσετε βάρος περπατώντας

* Προσέξτε τη διατροφή σας

Όταν ο στόχος σας είναι να χάσετε βάρος, θα πρέπει να εξασφαλίζετε θερμιδικό έλλειμμα, δηλαδή οι θερμίδες που καίτε να είναι περισσότερες από αυτές που προσλαμβάνετε μέσω της διατροφής σας. Μετά τη γυμναστική χρειάζεστε ένα θρεπτικό σνακ που συνδυάζει τις πρωτεΐνες με τους υδατάνθρακες (π.χ. ένα τοστ με ψωμί ολικής άλεσης και γαλοπούλα), ωστόσο δεν πρέπει να κάνετε υπερβολές, υπερεκτιμώντας τις θερμίδες που κάψατε με το περπάτημα.

* «Ανεβάστε» ένταση

Ενώ το περπάτημα σε ήπια ένταση είναι καλύτερο από το να μη γυμνάζεστε καθόλου, αν θέλετε να μεγιστοποιήσετε την καύση θερμίδων, καλό θα ήταν να δοκιμάσετε να περπατάτε με έναν έντονο ρυθμό, έστω και για λίγα λεπτά.

* Αλλάξτε διαδρομή

Όταν κάνετε συνέχεια την ίδια διαδρομή, το σώμα σας προσαρμόζεται σε αυτή και δεν βρίσκει τη γυμναστική το ίδιο απαιτητική. Για να αυξήσετε την απώλεια βάρους (και να διατηρήσετε την προπόνησή σας συναρπαστική) βάλτε στόχο να αλλάζετε διαδρομή μερικές ημέρες την εβδομάδα. Για παράδειγμα, δοκιμάστε ένα μονοπάτι με ανηφόρες, περπατήστε στην παραλία ή εξερευνήστε το πάρκο της γειτονιάς σας. Αυτές οι αλλαγές θα ανανεώσουν την προπόνησή σας, ενώ ταυτόχρονα θα γυμνάζετε διαφορετικές ομάδες μυών.

* Δοκιμάστε μεγαλύτερες διαδρομές

Τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, προσπαθήστε να κάνετε μια πιο μακρινή βόλτα. Μπορείτε ακόμη και να συμπεριλάβετε την οικογένειά σας στη βόλτα σας, ώστε να περάσει η ώρα πιο ευχάριστα. Ένας μεγαλύτερος περίπατος θα βελτιώσει την αντοχή σας, αλλά θα σας βοηθήσει επίσης να κάψετε περισσότερες θερμίδες.