Επειδή ειδικά φέτος δεν θέλουμε η πανδημία και η μελαγχολία των γιορτών να χαλάσουν την ψυχολογία μας, μπορούμε να ακολουθήσουμε τα πέντε παρακάτω βήματα για καλύτερη διάθεση.

Πέντε βήματα για καλύτερη διάθεση

1. Βάζουμε νέους στόχους

Το νέο έτος είναι η καλύτερη ευκαιρία για να σκεφτούμε νέους στόχους, άμεσους, εφικτούς και ρεαλιστικούς. Απλώς σκεφτόμαστε τι θα θέλαμε να πετύχουμε μέσα στο επόμενο τρίμηνο, καταγράφουμε τα βήματα που απαιτούνται για την εκπλήρωση αυτής της επιθυμίας και ξεκινάμε να τα ακολουθούμε ιεραρχικά. Είναι προτιμότερο να μη βάλουμε μεγαλεπήβολους στόχους, αλλά να σχεδιάσουμε ένα προσιτό πλάνο για να μην απογοητευτούμε.

2. Δοκιμάζουμε κάτι καινούργιο

Ανανεώνουμε την καθημερινότητά μας προσθέτοντας ευχάριστες δραστηριότητες και στιγμές χαράς. Συμπεριλαμβάνουμε σήμερα στη ζωή μας κάτι από αυτά που πάντα αναβάλαμε. Δεδομένου ότι η πανδημία του κοροναϊού έχει αλλάξει ριζικά τη ζωή μας, βρίσκουμε μικρές αλλαγές που μπορούμε να κάνουμε, όπως το να βγούμε για περπάτημα στο πάρκο της γειτονιάς μας ή να πάρουμε μέρος σε ένα διαδικτυακό σεμινάριο.

3. Προσπαθούμε να γίνουμε πιο αισιόδοξοι

Οι σκέψεις, οι νοερές μας εικόνες, τα συναισθήματα και οι πράξεις μας μπορούν να πάρουν διάφορες αποχρώσεις. Επιλέγουμε λοιπόν με επίγνωση και αποφασιστικότητα τη θετική, τη ρεαλιστικά αισιόδοξη εκδοχή τους και επωφελούμαστε από τη θετική διάθεση που θα μας δημιουργηθεί.

4. Σεβόμαστε τις δικές μας ανάγκες

Αναγνωρίζουμε τα θέλω μας και επιτρέπουμε στον εαυτό μας να τα κατακτήσει. Μια εξαιρετικά χρήσιμη άσκηση είναι να τολμήσουμε να αντικαταστήσουμε τη λέξη «πρέπει» με τη λέξη «θέλω» και να αφουγκραστούμε τη διαφορά στα συναισθήματά μας. Δεν ξεχνάμε πως ό,τι μας κάνει καλό είναι θεραπευτικό και ό,τι μας πιέζει, μας γεμίζει με ψυχική δυσφορία. Απελευθερωνόμαστε λοιπόν από καθετί τοξικό επιβαρύνει τη ζωή μας. Τη νέα χρονιά, διεκδικούμε την πραγματική μας ταυτότητα και ζούμε με ουσία.

5. Καθιερώνουμε μια νέα καλή συνήθεια

Στο τέλος κάθε ημέρας μπορούμε να σημειώνουμε σε ένα ημερολόγιο τη λίστα ευγνωμοσύνης μας, δηλαδή όλα εκείνα τα πράγματα για τα οποία νιώσαμε ευγνωμοσύνη κατά τη διάρκεια της ημέρας, ακόμη και αν τα θεωρούμε εξαιρετικά απλά. Η διαδικασία θα μας γεμίσει ανακούφιση και ελπίδα για την επόμενη ημέρα.