Για τους λάτρεις του τρεξίματος, δεν υπάρχουν εποχές. Με κρύο και βροχή, με ζέστη και με ήλιο, οι δρομείς βγαίνουν έξω και αντιμετωπίζουν τον δρόμο και τα χιλιόμετρα όπως μόνο αυτοί ξέρουν. Τον χειμώνα, όμως, υπάρχουν μερικά πράγματα που χρειάζεται να προσέξεις, αν είσαι ένας από αυτούς που τρέχουν στο κρύο. Προσοχή, μιλάμε για τρέξιμο στην πόλη, όχι ορειβατικό, ούτε απλώς γρήγορο περπάτημα στο τετράγωνο της γειτονιάς.

Κράτα σημειώσεις:

1.Μην ξεχνάς το νερό

Το μυστικό για να ενεργοποιείς λίγο πιο συχνά τον μεταβολισμό, αλλά και να ενυδατώνεις εσωτερικά τον οργανισμό και το δέρμα σου κρύβεται σε εκείνο το ποτήρι νερό που όλο ξεχνάς να πιεις. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το σώμα μας εξακολουθεί να χάνει υγρά (τα οποία πρέπει να αναπληρώσεις) ακόμα και όταν έξω κάνει πολικό κρύο. Για αυτό, ένα μπουκαλάκι νερό στο χέρι είναι πάντα απαραίτητο.

2.Το “πριν” είναι εξίσου σημαντικό

Μπορεί το πιο σπουδαίο κομμάτι της προπόνησης να είναι το διάστημα που τρέχεις, όμως, εξίσου σημαντικό είναι το προηγούμενο βήμα. Τι θα φας πριν αθληθείς; Γνωρίζεις ότι υπάρχουν μερικές τροφές που σε κρατάνε ζεστήόγια περισσότερες ώρες, ενώ την ίδια στιγμή φροντίζουν λίγο παραπάνω τον μεταβολισμό σου; Μέλι, μπανάνα πριν αρχίσεις το τρέξιμο και μία γλυκοπατάτα για το μετά. Έτσι, η θερμοκρασία “ανεβαίνει” εκ των έσω.

3.Θωράκισε κεφάλι και χέρια περισσότερο από ό, τι πόδια

Ένας σκούφος, ένα half face, ένα ζευγάρι γάντια θα σε κρατήσουν ζεστή την ώρα που τρέχεις. Είναι προτιμώτερο να επενδύσεις σε αυτά, παρά σε ένα ισοθερμικό κολάν ας πούμε, πάνω από το οποίο φοράς ένα t-shirt και την φθαρμένη ζακέτα σου. Καμιά φορά, ο αθλητικός εξοπλισμός μπορεί να κοστίζει λίγο περισσότερο. Αν είναι να κάνεις μια καλή αγορά, ας είναι ένα αντιανεμικό τζάκετ, για να σε θωρακίζει από τις ενοχλητικές ριπές του κρύου αέρα.

 

4.Μην κάνεις και τόσα πολλά διαλείμματα

Ναι, λίγα δευτερόλεπτα για να πάρεις μία ανάσα, να εισπνεύσεις οξυγόνο και να εκπνεύσεις κούραση. Λίγα, όμως. Σύμφωνα με τους ειδικούς, όσο διατηρείς σταθερή ένταση στην προπόνηση σου, χωρίς πολλές διακυμάνσεις, τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες να αισθανθείς το κρύο να διαπερνά το δέρμα σου. Καλύτερα, λοιπόν, αργά και σταθερά, παρά γρήγορα και όχι-και-τόσο ζεστά.

5. Το νου σου και στα παπούτσια

Μετά από βροχή ή ακόμα και χιονόπτωση, το έδαφος δεν είναι και το καλύτερο για τρέξιμο και σωματική άθληση. Πριν στείλεις 6, λοιπόν, φρόντισε να φορέσεις εκείνο το ζευγάρι παπουτσιών με σταθερό πάτο ή ακόμα και καρφάκια στη βάση. Είπαμε αργά, αλλά σταθερά βήματα.

6. Προσοχή στο πρωινό και το βραδινό τρέξιμο

Το πρωί μπορεί να υπάρχει μικρό στρώμα πάγου στον δρόμο και το βράδυ μπορεί να μην είσαι ορατός στα αυτοκίνητα. Για τις βραδινές ώρες άσκησης, φόρα ένα γιλέκο σε έντονο χρώμα, ενώ τα πρωινά απόφυγέ τα, εκτός κι αν έχεις τα τέλεια παπούτσια κι είσαι έμπειρος δρομέας.

Μέτρον άριστον! Δεν χρειάζεται α τρέχουμε κάθε μέρα τον χειμώνα! Αντικατάστησε κάποια running sessions με γυμναστική στο σπίτι ή με ζωηρό περπάτημα. Υπομονή, σε 2-3 μήνες θα έχουμε άνοιξη!