Τα άτομα που ζουν σε περιοχές με υψηλά επίπεδα εξωτερικού τεχνητού φωτός τη νύχτα ενδέχεται να αντιμετωπίσουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του θυροειδούς. Το νέο εύρημα έρχεται να επιβεβαιώσει ερευνητικά δεδομένα προηγούμενων ετών και δημοσιεύθηκε στα πλαίσια μελέτης στο CANCER.

Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος καρκίνου του θυροειδούς

Εδώ και πολλά χρόνια, τα νυχτερινά τοπία των πόλεων έχουν αλλάξει ριζικά λόγω της ταχείας ανάπτυξης του ηλεκτρικού φωτισμού. Επίσης, οι επιδημιολογικές μελέτες ανέφεραν μια συσχέτιση μεταξύ υψηλότερων επιπέδων φωτός κατά τη διάρκεια της νύχτας με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Επειδή ορισμένοι καρκίνοι του μαστού μπορεί να μοιράζονται μια κοινή ορμονική βάση με τον καρκίνο του θυρεοειδούς, η ομάδα των ερευνητών διερεύνησε την σύνδεση μεταξύ του φωτός κατά την διάρκεια της νύχτας και την εκδήλωση του καρκίνου του θυροειδούς αργότερα σε ενήλικες ηλικίας 50 έως 71 ετών.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα δορυφορικών εικόνων για να εκτιμήσουν τα επίπεδα φωτός τη νύχτα στις οικιστικές διευθύνσεις των συμμετεχόντων και εξέτασαν τις βάσεις δεδομένων του κρατικού μητρώου για τον εντοπισμό των διαγνώσεων καρκίνου του θυρεοειδούς έως το 2011.

Ισχυρότερη συσχέτιση για τις γυναίκες

Μεταξύ 464.371 συμμετεχόντων που παρακολουθήθηκαν για 12,8 χρόνια κατά μέσο όρο, διαγνώστηκαν 856 περιπτώσεις καρκίνου του θυρεοειδούς (384 σε άνδρες και 472 σε γυναίκες).

Σε σύγκριση με το χαμηλότερο πεμπτημόριο φωτός τη νύχτα, το υψηλότερο πεμπτημόριο συσχετίστηκε με 55% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του θυρεοειδούς. Η συσχέτιση οφείλεται κυρίως στην πιο κοινή μορφή καρκίνου του θυρεοειδούς, που ονομάζεται θηλώδης καρκίνος του θυρεοειδούς και ήταν ισχυρότερη στις γυναίκες παρά στους άνδρες.

Στις γυναίκες, η σχέση ήταν ισχυρότερη για τον εντοπισμένο καρκίνο χωρίς κανένα σημάδι εξάπλωσης σε άλλα μέρη του σώματος, ενώ στους άνδρες η ένωση ήταν ισχυρότερη για πιο προχωρημένα στάδια καρκίνου.

Η συσχέτιση φάνηκε να είναι παρόμοια για διαφορετικά μεγέθη όγκου και μεταξύ των συμμετεχόντων με διαφορετικά κοινωνικοδημογραφικά χαρακτηριστικά και δείκτη μάζας σώματος.