Πόσες φορές έχουμε υποσχεθεί στον εαυτό μας ότι θα αλλάξουμε; Ότι θα βρούμε έναν πιο ουσιαστικό τρόπο να ζούμε; Ότι θα θέσουμε την ψυχική μας ευεξία ως προτεραιότητα; Συνήθως όμως μετά από λίγο καιρό ξεχνάμε τις αποφάσεις και τους στόχους μας και επιστρέφουμε στον παλιό μας τρόπο σκέψης και δράσης: κυριευόμαστε από το στρες, θέλουμε να κρατάμε ευχαριστημένους τους πάντες και δίνουμε υπερβολική σημασία στην άποψη των άλλων.

Η αλήθεια είναι πώς είναι πράγματι δύσκολο να αλλάξουμε και να ξεφύγουμε από τις συνήθειές μας. Ωστόσο, σίγουρα αξίζει την προσπάθεια.

Πώς θα ζήσουμε καλύτερα τη ζωή μας;

*Μένουμε συνδεδεμένοι με τους φίλους μας

Οι φίλοι υπάρχουν στη ζωή μας για να μας βοηθήσουν στα δύσκολα και να χαρούν μαζί μας στα καλά. Αν έχουμε απομακρυνθεί λόγω της πανδημίας είναι σκόπιμο να τους αναζητήσουμε και να αποκαταστήσουμε την επαφή μαζί τους μέσω μιας βιντεοκλήσης ή ενός τηλεφωνήματος.

*Βρίσκουμε τρόπους να διασκεδάσουμε

Δεδομένου ότι η πανδημία του κοροναϊού μάς κρατάει κλεισμένους στα σπίτια μας, είναι σημαντικό να αναζητούμε συνεχώς νέους τρόπους να διασκεδάζουμε, ακόμη και διαφορετικά από ό,τι συνηθίζαμε. Για παράδειγμα, μπορούμε να οργανώσουμε με την οικογένειά μας movie nights, να κανονίσουμε ένα ρομαντικό δείπνο με τον σύζυγό μας στο σπίτι ή απλά να βάλουμε δυνατά τη μουσική και να χορέψουμε.

*Επιλέγουμε συνειδητά να είμαστε ευτυχισμένοι

Συχνά τείνουμε να θεωρούμε ότι η ευτυχία ή η δυστυχία εξαρτώνται μόνο από εξωτερικούς παράγοντες και ότι εμείς είμαστε απλώς έρμαια που δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε. Κι όμως, η ευτυχία είναι επιλογή, σύμφωνα με τους ειδικούς. Σίγουρα, δεν μπορούμε να επιλέξουμε τι θα μας συμβεί, μπορούμε όμως να επιλέξουμε πώς θα αντιδράσουμε σε αυτό. Αυτό δεν είναι εύκολο, αλλά απαιτεί εκπαίδευση και προσπάθεια εκ μέρους μας ώστε να σκεφτόμαστε πιο αισιόδοξα.

*Φροντίζουμε το σώμα μας

Αν δεν είμαστε υγιείς και καλά, δεν μπορούμε να ζήσουμε μια ανεξάρτητη, μεγάλη και γεμάτη ζωή. Προσπαθούμε λοιπόν να γυμναζόμαστε τακτικά, να τρεφόμαστε σωστά και να έχουμε έναν τρόπο ζωής που μας γεμίζει ενέργεια και ευεξία.

*Δεν δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην άποψη των άλλων

Μπορεί να εκπλαγούμε όταν συνειδητοποιήσουμε ότι οι άλλοι δεν ασχολούνται μαζί μας όσο νομίζουμε. Άλλωστε, ό,τι κι αν κάνουν, λένε ή πιστεύουν οι άλλοι, εκείνοι ζουν τη δική τους ζωή και εμείς τη δική μας. Εμείς πρωτίστως οφείλουμε να είμαστε τίμιοι και αληθινοί απέναντι στον εαυτό μας και στα θέλω μας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε εγωιστές.

*Περιορίζουμε τις ανησυχίες μας

Πόσο χρόνο έχουμε σπαταλήσει από τη ζωή μας ανησυχώντας; Και μάλιστα πολλές φορές για ασήμαντα πράγματα ή πράγματα που ποτέ δεν πραγματοποιήθηκαν τελικά; Ίσως μας ακούγεται κλισέ, αλλά πράγματι δεν πρέπει να ανησυχούμε για ό,τι διορθώνεται αλλά και για ό,τι… δεν διορθώνεται. Άλλωστε, με το να ανησυχούμε το μόνο που καταφέρνουμε είναι να «ρίχνουμε» την ψυχολογία μας και να χάνουμε την ψυχραιμία μας.