Εσείς γιατί ξεκινήσατε το τρέξιμο; Στη συντακτική ομάδα του Vita, πρόσφατα διαπιστώσαμε ότι οι λόγοι που μας έκαναν να… πάρουμε τους δρόμους, διαφέρουν μεταξύ τους όσο και εμείς. Και όλοι τους ήταν εξίσου σωστοί, αφού τα οφέλη που αποκομίζουμε από τις τακτικές running διαδρομές μας είναι αμέτρητα. Έτσι, πριν δέσουμε τα κορδόνια μας και ξεκινήσουμε για την επόμενη προπόνησή μας, συγκεντρώσαμε τους κυριότερους λόγους που μας κάνουν να συνεχίζουμε.

Δέκα λόγοι που έχουμε βάλει στη ζωή μας το τρέξιμο

Για σένα, καρδιά μου

Το πρώτο πράγμα που θα παρατηρήσετε μετά από λίγες προπονήσεις, είναι ότι το λαχάνιασμα θα καθυστερεί όλο και περισσότερο. Ως άσκηση cardio, το τρέξιμο προάγει την καρδιαναπνευστική μας υγεία. Όσο τρέχουμε, το σώμα μας καταναλώνει λιπαρά οξέα και υδατάνθρακες, κάνοντας την καρδιά μας χαρούμενη και μειώνοντας τον κίνδυνο για χρόνιες καρδιακές νόσους.

Pro-διάθεση για… καλή διάθεση

Αν ψάχνετε –όπως όλοι μας- για κάτι που θα φωτίσει τις μέρες του lockdown, η λύση ίσως βρίσκεται στα τερέν της γειτονιάς σας. Εδώ και πολύ καιρό, οι επιστήμονες γνωρίζουν για τις ενδορφίνες που απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια του τρεξίματος, χαρίζοντάς μας το περίφημο «runner’s high». Και επιβεβαιώνονται ξανά και ξανά, μέσα από έρευνες όπως η πρόσφατη παγκόσμια μελέτη της adidas, που διαπίστωσε ότι το 40% των συμμετεχόντων που αύξησαν τη συχνότητα των προπονήσεών τους, αισθάνθηκαν πιο αισιόδοξοι για τη ζωή τους, ενώ περισσότεροι από 1 στους 3 ανέφεραν την θετική επίδραση του τρεξίματος στην ψυχική τους υγεία ως καθοριστικό κίνητρο για να συνεχίζουν.

Αρθρώσεις από ατσάλι

Σε περίπτωση που έχετε ακούσει την παρανόηση ότι το τρέξιμο αυξάνει τον κίνδυνο οστεοαρθρίτιδας, μπορείτε να πάψετε να ανησυχείτε. Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι όχι απλώς αυτό δεν ισχύει, αλλά αντιθέτως οι αρθρώσεις μας δυναμώνουν από τις διαδρομές μας. Και αυτό γιατί, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στην ένταση που δέχονται κάθε φορά που το πόδι μας αγγίζει το έδαφος, οστά και χόνδροι προσαρμόζονται και ενισχύονται.

Όμως χρειάζεται προσοχή: Αυτή ακριβώς η ένταση είναι που απαιτεί να προστατεύουμε τον εαυτό μας από τραυματισμούς, επιλέγοντας τα κατάλληλα αθλητικά παπούτσια. Για παράδειγμα, τα ολοκαίνουργια adidas ULTRABOOST 21, διαθέτουν τεχνολογία Optimized BOOST με 6% περισσότερες κυψέλες σε σχέση με τα ULTRABOOST 20, προσφέροντας ακόμη μεγαλύτερη άνεση και υποστήριξη, αλλά και επανασχεδιασμένο σύστημα συστροφής LEP (Linear Energy Push) με σκληρότερο, ενισχυμένο υλικό στην ενδιάμεση σόλα που καθιστά το μπροστινό τους μέρος λιγότερο εύκαμπτο και εξασφαλίζει αυξημένη απόκριση. Παράλληλα, η πλέξη PRIMEKNIT+, χάρη στη μεγαλύτερη ακρίβεια και τον σχεδιασμό και την κατασκευή της που στοχεύουν στη μέγιστη υποστήριξη και βελτιωμένη κίνηση, συνδυάζει την άνεση με την απόδοση.

Ένα (γρήγορο) βήμα πιο κοντά στην απώλεια βάρους

Ναι, είναι προφανές ότι όταν τρέχουμε καίμε θερμίδες –και μάλιστα πολλές. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζατε, όμως, είναι ότι ο οργανισμός μας συνεχίζει να καίει θερμίδες και μετά το τέλος της προπόνησης. Σύμφωνα με μελέτες, όσο συχνότερα τρέχουμε, τόσο αυξάνεται και το «AfterBurn».

Από το… πέλμα ως την κορφή

Δεν γίνεται να μην έχετε παρατηρήσει τα εκπληκτικά πόδια των δρομέων. Όμως το τρέξιμο δεν μένει μόνο σε αυτά: Γυμνάζει ολόκληρο το σώμα μας, συμπεριλαμβανομένων των μυών του κορμού (ναι, μιλάμε για τέλειους κοιλιακούς), αλλά και των χεριών μας, που επίσης συμμετέχουν στην κίνηση. Επιπλέον, κρατά δυνατά τα οστά μας, αυξάνοντας την πυκνότητά τους και βοηθώντας μας να αποφύγουμε την οστεοπόρωση.

Δεν τρέχει ο… λογισμός μας

Την ώρα της προπόνησης, το μυαλό μας αναγκάζεται να συγκεντρωθεί στην σωματική προσπάθεια που καταβάλλουμε, ενώ και η εναλλαγή των τοπίων μάς βοηθά να «αδειάσουμε» από τις κακές σκέψεις. Έτσι, το άγχος μας μειώνεται και εμείς είμαστε σε θέση να βρούμε σωστότερες λύσεις για τα καθημερινά μας προβλήματα, μακριά από στρεσογόνους παράγοντες.

Μένοντας σε κίνηση, μένουμε ενεργοί

Ας το παραδεχτούμε. Όλες αυτές οι αλλαγές στην καθημερινότητά μας, μας έχουν εξουθενώσει. Ξέρετε τι μπορεί να ενισχύσει την ενέργειά μας; Πολύ σωστά. Το τρέξιμο. Συγκεκριμένα, στην παγκόσμια μελέτη της adidas, οι δρομείς είχαν 20% περισσότερες πιθανότητες από τους υπόλοιπους να αισθάνονται αυξημένα επίπεδα ενέργειας στην καθημερινότητά τους!

Βγαίνει προς τα έξω

Οι επιδράσεις του τρεξίματος στην υγεία μας, δεν είναι μόνο αισθητές, αλλά και ορατές. Συγκεκριμένα, τις εκπέμπει το δέρμα μας, το οποίο χάρη στην αντιοξειδωτική προστασία και στη βελτιωμένη κυκλοφορία του αίματος, παραμένει νέο και λαμπερό για περισσότερο καιρό.

Νους υγιέστατος

Σε τι μεταφράζεται η βελτίωση της καρδιαναπνευστικής λειτουργίας και η μείωση του άγχους; Μα, φυσικά, σε αυξημένη πνευματική απόδοση! Άλλωστε το τρέξιμο είναι ικανό να προκαλέσει και την παραγωγή ορμονών που ενισχύουν τη δημιουργία νέων εγκεφαλικών κυττάρων ή ακόμη και να αυξήσει το μέγεθος του ιππόκαμπου. Το αποτέλεσμα; Καλύτερη μνήμη και ενισχυμένη γνωστική λειτουργία, ειδικά σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Ύπνος… ονειρεμένος

Δεν φταίει μόνο η μείωση του στρες. Η ίδια η σωματική ενέργεια που δαπανούμε σε κάθε διαδρομή, συμβάλλει στην καλύτερη ξεκούρασή μας στη διάρκεια της νύχτας, όταν ο οργανισμός μας αναρρώνει από την προσπάθειά του. Είναι πολύ πιθανό, μετά από λίγες μόνο προπονήσεις, να διαπιστώσετε ότι η αϋπνία αποτελεί παρελθόν.

Βελτιώνουμε τον εαυτό μας –και τον κόσμο

Στις επόμενες διαδρομές μας, μπορούμε να διαλέξουμε εξοπλισμό που δεν θα προστατεύει μόνο εμάς, αλλά και… το περιβάλλον, όπως τα adidas ULTRABOOST 21. Συγκεκριμένα, το επάνω μέρος του νέου παπουτσιού της adidas αποτελείται από PRIMEBLUE, ένα ανακυκλωμένο υλικό υψηλής απόδοσης που περιέχει τουλάχιστον 50% πλαστικό από απορρίμματα που έχουν συλλεχθεί από τους ωκεανούς. Έτσι, κάθε ζευγάρι αποτελεί και ένα μικρό δώρο για τον πλανήτη.

Τα νέα ULTRABOOST 21 θα είναι διαθέσιμα από τις 4 Φεβρουαρίου 2021 στο www.adidas.gr, και σε επιλεγμένα καταστήματα αθλητικών ειδών.

Μέχρι τότε, μπορούμε να τα χαζεύουμε εδώ, αλλά και να μαθαίνουμε όλα τα νέα της adidas στο Instagram, το Facebook και το Twitter με #Ultraboost 21 και @adidasrunning.

Και αν ψάχνετε ενθάρρυνση και κίνητρο για τις πρώτες –ή και τις χιλιοστές- διαδρομές σας, κάνοντας join στο Facebook Group των adidas Runners Athens, αποκτάτε δωρεάν πρόσβαση στο ολιστικό digital πρόγραμμα του community, με εβδομαδιαία workouts αλλά και talks για θέματα που αφορούν τους δρομείς και κάθε άλλο άτομο που αγαπά τον υγιεινό τρόπο ζωής.