Οι προπονήσεις, ανεξάρτητα από το είδος της γυμναστικής που θα επιλέξετε, αποτελούν ένα σημείο στην ημέρα σας που σίγουρα θα περιμένετε να ιδρώσετε, με πολλούς να αναρωτιούνται τι μπορεί να κάνουν λάθος στην περίπτωση που δεν παρατηρούν την συνηθισμένη εφίδρωση. Για να αρχίσετε να ιδρώνετε, συνήθως συμμετέχετε σε μια δραστηριότητα που προκαλεί επιτάχυνση του καρδιακού σας ρυθμού και ένταση στην αναπνοή σας.

Πώς μας ωφελεί ο ιδρώτας;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το να ιδρώνετε σε γενικές γραμμές είναι κάτι θετικό. Εάν δεν ιδρώνατε, θα μπορούσατε γρήγορα να υπερθερμανθείτε και να αντιμετωπίσετε θέματα υγείας που προκύπτουν από την αυξημένη θερμοκρασία του σώματος, με συχνότερο την λιποθυμία.

Μπορεί ακόμα να έχετε σοβαρές μυϊκές κράμπες, να αισθανθείτε πολύ αδύναμοι και να αισθανθείτε έξαψη στο δέρμα σας. Όταν δεν ιδρώνετε καθόλου ή αρκετά ώστε να κρυώσει το δέρμα σας μπορεί να αντιμετωπίζετε αυτό που οι ειδικοί ορίζουν ως ανίδρωση ή υποϊδρωσία.

Οι ειδικοί στον τομέα της υγείας θεωρούν γενικά ότι η εφίδρωση αποτελεί κάτι καλό, επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι ιδρώνουν όταν κάνουν δραστηριότητες που βελτιώνουν γενικά τα επίπεδα της συνολικής τους υγείας.

Η σωματική δραστηριότητα έχει πολλά αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία και αποτελεί το «κλειδί» για να διατηρήσετε το σώμα σας υγιές καθώς μεγαλώνετε.

Μήπως ιδρώνετε υπερβολικά;

Όπως όταν ιδρώνετε λίγο, έτσι και η υπερβολική εφίδρωση μπορεί να επιφέρει κινδύνους για την υγεία. Η υπερβολική εφίδρωση, ιατρικά γνωστή ως υπεριδρωσία, μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση εάν τα υγρά σας στο σώμα δεν αντικατασταθούν.

Μερικές προειδοποιητικές ενδείξεις της αφυδάτωσης, περιλαμβάνουν:

  • Πονοκέφαλος.
  • Κούραση.
  • Αδυναμία.
  • Μυϊκές κράμπες.
  • Ξηρό στόμα και χείλη.
  • Ζάλη.

Η ήπια αφυδάτωση μπορεί να αντιμετωπιστεί με επαρκή κατανάλωση υγρών και μειωμένη σωματική δραστηριότητα.