Η υγεία αποτελεί το πολυτιμότερο αγαθό και ειδικά φέτος τον χειμώνα, υπό την απειλή του νέου κοροναϊού και των νέων παραλλαγμένων στελεχών του, παίρνουμε επιπλέον μέτρα προστασίας για να την προφυλάξουμε. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι διαδεδομένοι μύθοι αναφορικά με την υγεία μας το χειμώνα που θα ήταν καλό να μην πιστεύουμε.

Ποιοι είναι οι πιο διαδεδομένοι μύθοι;

Μερικοί από αυτούς, περιλαμβάνουν:

«Ο κρύος αέρας μας αρρωσταίνει»

Παρά το γεγονός ότι ονομάζεται το κοινό «κρυολόγημα», οι χαμηλότερες θερμοκρασίες δεν μας κάνουν να αρρωσταίνουμε πιο εύκολα, με τους ειδικούς να υποστηρίζουν ότι στην πραγματικότητα ισχύει ακριβώς το αντίθετο.

Τα κύτταρα που καταπολεμούν τη μόλυνση στο σώμα αυξάνονται στην πραγματικότητα εάν βγείτε στο κρύο, σύμφωνα με την Δρ. Rachel C. Vreeman, αποτελώντας την λειτουργία του σώματος να καταπολεμά τις ψυχρότερες θερμοκρασίες.

«Δεν πρέπει να γυμναζόμαστε στο κρύο»

Αποχωριστείτε για λίγο το ζεστό πάπλωμα και φορώντας τα κατάλληλα ρούχα ετοιμαστείτε για μερικά λεπτά φυσικής άσκησης στο κρύο. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Medicine & Science in Sports and Exercise, σε ψυχρές θερμοκρασίες, οι χρόνοι είναι στην πραγματικότητα καλύτεροι και οι γρηγορότεροι ρυθμοί καίνε περισσότερες θερμίδες σε λιγότερο χρόνο.

Επιπλέον, αυτή η πιο δύσκολη, ταχύτερη προπόνηση μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα των ενδορφινών σας, τα οποία σύμφωνα με μια κριτική στο Environmental Science and Technology, αυξάνονται ήδη από την στιγμή που πατάτε έξω στο κρύο.

«Οι αλλεργίες φεύγουν τον χειμώνα»

Οι αλλεργίες μπορεί να είναι η πραγματική αιτία πίσω από την περίεργη αίσθηση στο λαιμό σας ή την μύτη σας που.. «τρέχει». Σύμφωνα με το αμερικανικό Ίδρυμα Asthma and Allergy, ένας στους πέντε ανθρώπους εκδηλώνει αλλεργίες είτε από το εξωτερικό είτε από το εσωτερικό περιβάλλον, με τις πρώτες να αυξάνονται κατά την διάρκεια του χειμώνα.

Τα κατοικίδια δεν περνούν τόσο πολύ χρόνο σε εξωτερικούς χώρους, κλείνουμε τα παράθυρα σχεδόν καθ’όλη την διάρκεια του εικοσιτετραώρου με την ποιότητα του αέρα να φθίνει. Εάν τα συμπτώματά σας διαρκούν περισσότερο από δέκα ημέρες ή ανακουφίζεστε από αυτά μετά τη λήψη αντιισταμινικού, ίσως είναι καιρός να επισκεφθείτε έναν αλλεργιολόγο.