Οι βόλτες με το ποδήλατο αποτελούν εξαιρετικές καρδιαγγειακές προπονήσεις, με τις οποίες μπορείτε να κάψετε θερμίδες, στοχεύοντας στους μυς του κατώτερου σώματος και κυρίως στα πόδια. Είναι ευέλικτο, διασκεδαστικό ενώ μην ξεχνάτε ότι μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και ως εναλλακτικό μέσο για την μεταφορά σας.

Γιατί να επιλέξετε τις βόλτες με το ποδήλατο

Ως μορφή άσκησης, μπορείτε να επιλέξετε να οδηγήσετε έξω με ποδήλατο δρόμου ή ποδήλατο βουνού ή ποδήλατο σε εσωτερικούς χώρους με ανακλινόμενο ή όρθιο. Αν θέλετε να αυξήσετε την φυσική σας δραστηριότητα, τότε μπορείτε να πάρετε το ποδήλατό σας και να κάνετε βόλτα για περίπου 30 έως 60 λεπτά, τρεις φορές την εβδομάδα.

Μάλιστα, στην περίπτωση που επιλέξετε να κάνετε βόλτα έξω θα επωφεληθείτε και από την αλληλεπίδραση με το περιβάλλον αλλά και την πρόκληση της οδήγησης σε διαφορετικά εδάφη, με διαφορετικές κλίσεις και επομένως δυσκολία.

«Καίτε» θερμίδες

Όπως κάθε μορφή καρδιαγγειακής άσκησης, η ποδηλασία σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους καίει θερμίδες. Ωστόσο, ο αριθμός των θερμίδων που καίτε εξαρτάται από ποικίλους παράγοντες όπως η ένταση, το έδαφος, το βάρος και η διάρκεια.

Για αυτό είναι σημαντικό να επιλέγετε διαφορετικές διαδρομές ώστε να οι προπονήσεις σας να σας προκαλούν να βελτιώσετε την φυσική σας κατάσταση.

Τονώνει τον εγκέφαλο

Η συμμετοχή σε τακτική σωματική δραστηριότητα είναι κρίσιμη για τη γενική υγεία, ειδικά για τους μεγαλύτερους ενήλικες.  Η ποδηλασία όχι μόνο μπορεί να σας βοηθήσει να αυξήσετε την φυσική σας δραστηριότητα, αλλά μπορεί επίσης να ενισχύσει και την εγκεφαλική λειτουργία όπως και την γνωστική απόδοση.

Τα ευρήματα πρόσφατης μελέτης επισημαίνουν ότι οι συμμετέχοντες που έκαναν ποδήλατο τουλάχιστον 30 λεπτά τρεις φορές την εβδομάδα για οκτώ εβδομάδες έδειξαν βελτίωση στη γνωστική λειτουργία και τη συνολική υγεία.

Βελτιώνει την καρδιαγγειακή λειτουργία

Η τακτική αερόβια άσκηση, όπως η ποδηλασία, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών καρδιαγγειακών παθήσεων. Πιο συγκεκριμένα, η αερόβια δραστηριότητα βελτιώνει τη συνολική καρδιακή λειτουργία, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε να αντλήσετε περισσότερο αίμα με κάθε καρδιακό παλμό.

Μειώνει επίσης την αρτηριακή πίεση, βελτιώνει τη συνολική αγγειακή λειτουργία και βοηθά στην πρόληψη της αθηροσκλήρωσης. Σε πρόσφατη ανασκόπηση μελετών διαπιστώθηκε ότι η ποδηλασία εντός μπορεί να βελτιώσει την αερόβια ικανότητα, την αρτηριακή πίεση, το προφίλ των λιπιδίων και τη σύνθεση του σώματος.

Ακολουθήστε το στο Google News