Έχοντας κλείσει ένα χρόνο (και κάτι) από την έναρξη της πανδημίας, ο διαδικτυακός χώρος και οι δραστηριότητες σε αυτόν έχουν μετατραπεί στην νέα μας συνήθεια. Κι ενώ αναμένουμε αγωνιωδώς την ολοκλήρωση των εμβολιασμών, οι μεταλλάξεις έρχονται να μας υπενθυμίσουν την ενοχλητική αστάθεια, καθώς ανά πάσα στιγμή τα δεδομένα αλλάζουν, μιας και μπορεί να συμβεί οτιδήποτε.

Πώς θα διαχειριστείτε την αστάθεια στην καθημερινότητα

«Ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα μέσα στην πανδημία είναι η αστάθεια που συνοδεύει τα γεγονότα που ακυρώνονται ή αναβάλλονται επ’αόριστον. Είναι λογικό να αισθάνεστε άβολα, να νιώθετε θυμό, οργή ή ακόμα και θλίψη όταν καλείστε να αντιμετωπίσετε αυτές τις διαρκείς εναλλαγές» επισημαίνει Elizabeth Cush, εξουσιοδοτημένη κλινική επαγγελματίας σύμβουλος.

Μερικές από τις μεθόδους που μπορείτε να δοκιμάσετε για να διαχειριστείτε την αστάθεια, περιλαμβάνουν:

Αναγνωρίστε που σταματά ο έλεγχός σας

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το άγχος μπορεί να προκληθεί από πράγματα που είναι εκτός ελέγχου μας. Όταν μπορούμε να αναγνωρίσουμε αυτό που δεν μπορούμε να ελέγξουμε, μπορούμε να διαχειριστούμε καλύτερα τις προσδοκίες μας.

Είναι σημαντικό να δούμε την διδακτική πτυχή αυτής της περιόδου, καθώς μπορεί να μας βοηθήσει να νιώσουμε πιο άνετα με το πόσο χαλαροί θα πρέπει να είμαστε γύρω από πράγματα που στο παρελθόν θα μπορούσαν να είναι πιο προβλέψιμα.

Συμπόνια για εσάς και τους γύρω σας

Η σκληρή κριτική μπορεί να σας κάνει να νιώσετε απομονωμένοι, πληγωμένοι ή ακόμα και θυμωμένοι. Αντ’αυτού δοκιμάστε να είστε πιο συμπονετικοί με τους γύρω σας, μπαίνοντας στην θέση τους, καθώς όπως και εσείς έτσι και εκείνοι καλούνται να αντιμετωπίσουν πολλά.

Κάθε φορά που αισθάνεστε αυτά τα συναισθήματα, οι ειδικοί μας προτείνουν να εκφράζουμε συμπόνια όχι μόνο για τον εαυτό μας, αλλά και για τους άλλους, καθώς έτσι θα αισθανθούμε συνδεδεμένοι παρά την απόσταση κι επομένως λιγότερο μόνοι.

Αναγνωρίστε ότι δεν είστε μόνοι

Αυτή αποτελεί μια πρωτοφανή περίοδο για κάθε άνθρωπο, συμπεριλαμβανομένου και εσάς. Οι υποχρεώσεις και οι δεσμεύσεις, οι γρήγορες αλλαγές της καθημερινότητας μπορεί να απορροφούν την ενέργειά μας σε τέτοιο βαθμό, που να μας κάνουν να νομίζουμε ότι είμαστε εντελώς μόνοι σε αυτό.

Δεν είμαστε. Κάθε φορά που αισθάνεστε το αντίθετο, είναι σημαντικό να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας ότι υπάρχουν πάντα τα αγαπημένα σας πρόσωπα, στα οποία μπορείτε να αναζητήσετε υποστήριξη και βοήθεια.